Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Thassos 2014 – costuri și cifre


Transport până pe insulă și înapoi

Cel mai simplu de ajuns în Thassos este cu mașina sau cu autocarul.  Pregătiți-vă pentru un drum de 8-9-10 ore (în funcție de trafic și de cât de mult se stă la vamă), așa că luați-vă muzica favorită cu voi și înarmați-vă cu răbdare.
Ca și drumuri, cele din Bulgaria și Grecia sunt mult mai bune decât cele din România – veți găsi mai puține gropi și denivelări. Aveți grijă totuși în Bulgaria, ei au niște restricții la majoritatea intersecțiilor cu drumurile secundare (majoritatea au limitare la 60, deși drumul este ca în palmă și în față este perfect drept, fără curbe sau poduri – habar nu am de ce!)
După ce intrați la bulgari trebuie să vă achiziționați rovinietă. Cea mai ieftină este 10 leva (aproximativ 5 Euro) și este valabilă o săptămâna. Noi ne-am întors în a 8-a zi și a trebuit să achiziționăm din nou, pentru cele 4-5 ore cât traversăm Bulgaria. Eh, ata ete 🙂
La greci nu este nevoie de rovinietă, în schimb veți plăti pentru mersul pe autostradă. Însă merită fiecare cent – asfaltul e intact, iar peisajul e FAN-TAS-TIC, numai cu munți la care eu am salivat de pe bancheta din spate. Taxa nu este mare (2-3 Euro pe fiecare porțiune) și veți întâlni de-a lungul autostrăzii punctele de plată.
O dată ajunși la Keramoti, trebuie să luați feribotul pentru a ajunge pe insulă. Prețurile de transport sunt de 16 Euro pentru o mașină și 3 E pentru fiecare om. Vă atașez mai jos 2 fotografii – una cu prețurile și una cu orarul feribotului. Vă recomand însă să va interesați în avans de orar –  după modul în care este redactat presupun că este diferit în fiecare lună a anului.
Orarul feribotului din Keramoti
Taxele de plata pentru feribot
Călătoria cu feribotul durează aproximativ 50 de minute, timp în care puteți savura ceva la bar, sta pe punte și admira peisajul (sunt multe băncuțe acolo)  sau puteți hrăni pescărușii –  bandiții ăștia  mici sunt învățați cu oamenii și zboară foarte aproape de vapor, păzind momentul în care cineva le aruncă ceva de mâncare.  Și se pricep de minune la prins bucățile de biscuit din aer 🙂
Pe insulă noi ne-am deplasat tot cu mașina, deoarece ni s-a părut mult mai convenabil ( și sincer, nici nu aveam cu ce altceva  🙂  ). Mergeam la altă plajă în fiecare zi (uneori chiar 2!) și tot cu mașina ne deplasam până în cel mai apropiat oraș să mâncăm. Eram niște mici boieri :)Š
Sa centralizăm:
Roviniete Bulgaria : 2×5 E
Taxă autostradă Grecia: 2×2.6 E
Feribot Keramoti-Thassos și retur (pentru o maşină şi 2 persoane) : 2×22 E
Combustibil: noi am avut noroc şi am mers 4 oameni cu o maşină cu GPL, ceea ce a redus considerabil costurile de transport. Nu ştiu exact câţi litri a consumat maşina, dar vă pot spune ca eu şi Radu am plătit cam 40E pentru toată excursia. Super, nu-i aşa :)?
Cazare

Eh, şi aici am avut noroc! Decizia de a pleca în Thassos am luat-o pe la începutul lui iulie, şi tot  de atunci am început să căutăm cazare … pentru luna august.  Adică pentru full sezon, căutam un locşor unde să putem sta 7 nopţi 4 cupluri, cu mai puţin de 2 luni înainte de vacanţă. A fost muncă  asiduuă (cred că ştiu pe de rost toate pensiunile din Thassos 🙂 ), însă am avut noroc şi am reuşit să găsim locuri la Pensiunea Astera Kalives, din Skala Potamia, la 40 Euro camera.
Pensiunea e situată într-o zonă liniştită, destul de departe de plajă, dar aproape de munte. Camerele sunt curate şi echipate pentru strictul necesar (pat, şifonier, frigider mic, televizor) şi au şi balcon. Noi nu am avut bucătărie în cameră, în schimb am avut acces la bucătăria din curte, unde făceam cafea în fiecare dimineaţă sau grătar cu peşte proaspăt seara. Şi ne relaxam în grădina umbrită de viţă de vie sau în hamac 🙂

Iar de gazde … numai cuvinte bune! Am fost întâmpinaţi de Maria şi fiica ei, care ne-au facut câte o cafea greceasca ( îi musai sa incercaţi, pentru cei care beau licoarea neagră!). Şi desi noi habar nu aveam o boabă de greaca şi Maria nu avea habar de engleză, am reuşit să ne înţelegem de fiecare dată. Trăiască gesturile 🙂 La plecare am cumpărat de la pensiune nişte ulei de măsline home made, iar Maria ne-a dat nişte măsline verzi în saramură. O bunătate 🙂
Mâncare şi băutură

Noi am preferat să mâncăm de dimineaţă la pensiune (şi cumpăram de la supermarket ) , iar la prânz şi seara mâncam în oras, la vreun restaurant din localitatea în care ne aflam la momentul respectiv. Au fost 2 seri în care am făcut noi doradă la grătar şi a ieşit suuper bun J

Am avut noroc şi am găsit numai restaurante bune, cu mâncare delicioasă. Dacă ajungeţi pe aici, nu rataţi ocazia să luaţi o porţie de Tzatziki autentic grecesc, savurat alături de o bucată de pită. Salata grecească este delicioasă (doar este de la mama ei de acasă, nu J ?), stropită cu ulei de masline şi mult busuioc. Iar la felul principal puteţi încerca o porţie de musaca (e diferită de cea românească, are vinete în loc de cartofi) sau fructele de mare proaspete, făcute la gratar sau prăjite (calamar, caracatiţă, creveţi sau diverse tipuri de peşti).
Atmosfera de seara in capitala 
Un restaurant cochet si frumos din Potamia
Toate mâncărurile merg foarte bine cu un vin alb (şi ce vinuri bune am găsit aici!) sau Retsina, un vin alb grecesc cu aromă specială. Iar la desert cereţi o porţie de iaurt grecesc cu nuci şi miere – asta dacă mai puteţi să mâncaţi sau dacă nu vă aduc ei din partea casei o mică atenţie – îngheţată sau bucăţi de pepene rosu.
Ca şi preţuri:
          – O porţie de tzatziki  3 E
          – O salată grecească 3-5E
          – O porţie de musaca 7-8E
          – Peşte la grătar 10-15E
          – O porţie de caracatiţă 10-12 E
          – Pâine 0.8E/persoană
          – Iaurt cu nuci şi miere 2-3E
Branza pentru indragostiti … sau branza indragostita :))))
Eu şi Radu am cheltuit în medie cam 25E la o masă, ceea ce înseamnă 50E pe zi. Ȋmpreună cu micul dejun şi toate celelalte bunătăţi cumpărate, am cheltuit cam 400E pe mâncare.
Distractii şi altele de genul

Aici includem doar  intrările la plajă, deoarece nu am vrut mai mult. Pentru doritorii de adrenalină, puteţi să faceţi scufundări sau să închiriaţi scutere/motociclete/ATV-uri şi să vă plimbaţi pe toată insula. Noi am fost mai …. Comozi 🙂
Cred că am dat maxim 90 E pe toate distracţiile 🙂
______________________________________________________________________________

Să facem un total:
Transport (doar combustibil): 40E
Roviniete, taxe, bac:  ~60E
Cazare : 280 E
Mâncare, băutura, dulciuri : 400E
Distracţii +suveniruri : 90E
Grand total : 870 E
Noi ne aşteptam să cheltuim mai mult, aşa că mare ne-a fost surpriza când ne-am întors acasă şi am văzut că ne-au mai rămas bani. Deci dacă vrei, se poate 🙂
______________________________________________________________________________
Articole precedente din seria Thassos 2014:

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×