Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Incepem anul cu bine! Plimbare pana la Taul dintre Brazi, muntii Retezat


2018 a început cu bine, în fața cabanei Gențiana, alături de prieteni vechi și noi. Am aprins artificii, am cântat în frig, am admirat crestele scăldate în luna plină și am trimis gânduri bune către tot ceea ce urmează să vină. După care am băgat o cântare la chitară de a duduit  valea. Dacă am zis cu bine, păi cu bine să înceapă :))

Ne-am dus la culcare undeva în jurul orei 3, deoarece aveam planuri mari pentru astăzi. În funcție de cum se anunța vremea, am spus că fie încercam Păpușa, fie … vedem noi. Depinde și cum ne simțim după atâta șampanie :). Ne-am trezit pe la 7, un pic amețiți … și cam fără chef de creastă. Scot  un cap afară -destul de întunecat. Hmmm, parcă nu m-aș aventură sus, mai ales că ieri a nins super mult și nu știu cât de stabilă e zăpada. Mai bine facem ceva prin zonă – cum ar fi Tăul dintre Brazi. Am fost o dată acum hăăăt ani și mi-a plăcut. Să vedem dacă s-a schimbat cu ceva 🙂
__________________________________________________________
Când:  ianuarie 2018
Durată: 2 zile
Parteneri de tură:  petrecăreți de Revelion
Traseu:Cabana Gențiana – Tăul dintre Brazi – Cabana Gențiana (marcaj cruce roșie, lungime 9.4 km, durată 4h 50 min )
Model traseu: dus-ȋntors
Punct plecare: cabana Gențiana
Punct sosire: cabana Gențiana
Dificultate traseu: simplu
Durată totală traseu: 4h 50 min (cu muuulte pauze)
Lungime traseu:  9.4 km
Altitudine minimă/maximă: 1.685 m/ 1.777 m
Urcare/coborâre:  +210 m/ -186 m 
Stare marcaj: destul de bună. Pana la lac e marcat extrem de bine, dupa care se mai pierde. Sau l-am pierdut noi ȋn zăpadă.
Surse de apă:  râul ce șerpuiește ȋnainte de intrarea ȋn traseu, un râu pe la jumătatea traseului.
A doua zi

Traseu:  cabana Genţiana (1.670 m) – drum forestier – Cabana Codrin (1.005 m)
Model traseu: liniar
Punct plecare: cabana Gențiana
Punct sosire: cabana Codrin
Dificultate traseu: simplu
Durată totală traseu: 1h 30 min, mers fără pauze
Lungime traseu:  7 km
Altitudine minimă/maximă: 1.005 m (cabana Codrin)/ 1.670 m (cabana Genţiana)
Urcare/coborâre:  +22 m/ -670 m 
Stare marcaj: destul de bună.  Sunt unele porțiuni ȋn care marcajul pur și simplu refuza să se lase vizualizat, ȋnsă cu un pic de orientare se poate găsi repede drumul cel bun.
Surse de apă:  cabana Codrin, râul ce șerpuieste pe lângă drumul forestier
______________________________________________________________
Suntem 4 oameni pentru plimbarea asta, ceilalți dormeau buștean. Ne-am făcut repede bagajele, am înfulecat ceva pe fugă și am plecat pe traseu. Cabanierul ne-a spus de un vechi traseu ce nu mai apare pe hărțile noi, marcat cu cruce roșie, ce pleacă de la cabană și ajunge repede la lac, fără a mai fi nevoie să coborâm până la Pietrele. Să îl testăm 🙂

Începutul traseului este undeva la câteva sute de metri de cabană, cum se coboară spre Pietrele, pe partea dreaptă. Se coboară până la râu, se traversează și de acolo numai prin pădure. Poteca era nebătută, eram primii care făceam pași în zăpada proaspăt depusă. Ah, și ce frumos scârțâie! Ce urme frumoase lăsăm! Ce bocanci cu impact avem cu toții :))))

Traseul este destul de bine marcat – sunt plăcuțe mici reflectorizante bătute pe copaci. În principiu se merge pe curbă de nivel, cu mici suișuri și coborâșuri. Noi trebuia să avem grijă la poteca, fiind totul acoperit cu zăpadă nu știai ce îți rezervă următorul pas. Ni s-a întâmplat să pășim și să ne trezim până la brâu în omăt :))))


Există porțiuni în care nu mai este marcaj atât de des și a fost nevoie să bălăurim un pic în căutarea drumului. Bine că suntem mai mulți, ne-am orientat repede și am luat-o la pas. Până într-un punct în care marcajul nu se dădea văzut și pace. Am căutat noi cât am căutat, dar nimic! Erauc câteva urme bătute, dar și ele erau în toate direcțiile, semn că și alții s-au rătăcit pe aici. Ce să facem, ce să facem? Scoatem tehnologia la înaintare! Super GPS, help us! 


Ne-am învârtit un pic, până am ajuns într-o poieniță. Eu știam că aici e lacul (unde poate să fie un ochi de apă, dacă nu într-o poieniță??), dar colegii au spus că e un pic mai încolo. Ok, dar până atunci, hai să testăm rachetele de zăpadă! Un coleg de tură are rachete noi și le-a adus să le încerce. Le-am pus în picioare … și brusc am slăbit câteva zeci de kilograme, că nu mă mai scufundam în zăpadă :))) alergam  ca o căprioară :)))) ce bine eeeeeeeeee! Pluteam pe deasupra jenepenilor :)))


După sesiunea de joacă am plecat în căutarea lacului. Ne-am plimbat în zonă vreo jumătate de oră, cu un ochi în telefon și altul după marcaje. Nah, e mai greu când lacul joacă pititea, sub un strat gros de zăpadă :))) Și după ce ne-am învârtit că titirezii, am ajuns la concluzia că tot în poieniță e. Doar că  e invizibil =))))) Bun, hai înapoi să facem o poză =)))

Eram cu toții fleașcă de la atâta înotat prin zăpadă, așa că am decis să o luăm ușor-ușor spre cabană. Mie mi-e poftă de ceai și de o mâncare caldă. Și poate mai cântăcim ceva 🙂

Drumul de intoarcere a fost mai simplu – ca deh, il stiam si erau urme batute. Cand am ajuns la cabana, unii inca dormeau, altii o luasera la pas spre creasta. Noi am facut ceva bun de mancare si am comandat ceai cald. Aaaaah, relaxare!

Seara a fost cu vorbe, râsete, povești  de munte și de viață. Deja după 3 zile de stat împreună am legat o prietenie frumoasă, ce sper să dureze și dincolo de această ieșire. 
 
A doua zi

Trezire de voie. Mâncat de voie. Făcut bagaj de voie. Și coborât agale spre locul de parcare. Ne-a cam plouat  la coborâre, când am ajuns eram niște munțomani murați, dar e ok. Mergem acasă, cu amintiri frumoase și un start excelent în noul an 🙂


 
Detalii tehnice:

Cabana Gențiana – Tăul dintre Brazi pe Google Maps:



Cabana Gențiana – Tăul dintre Brazi – elevație traseu:


Cabana Gențiana – Cabana Codrin pe Google Maps:


Cabana Gențiana – Cabana Codrin – elevație traseu:


Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×