Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Muntii Persani: Cheile Varghisului, la granita dintre toamna si iarna

Am acceptat invitația bunei mele prietene Luana de a face o escapadă scurtă de o zi până în Cheile Vârghisului. Am tot auzit de ele, am văzut fotografii, însă cam atât. Așa că o să fie o ocazie perfectă de a petrece timp de calitate într-o zonă pitorească, alaturi de oameni dragi 🙂

Am plecat dis-de-dimineață cu trenul spre Brașov – de unde am fost preluați de Adi și am plecat spre destinația finală de astăzi. Am ajuns la intrarea în chei în jur de ora 11 – am lăsat mașina în fața centrului de vizitare, am plătit taxa de acces și am pornit agale pe potecă. Știu că traseul este foarte ușor, așa că o să fie o plimbare relaxantă – cum nu am mai avut de ceva vreme încoace 🙂 În zonă este plafon jos de nori, ce se odihnește pe vârful dealurilor – și panorama este aproape ireală. Am prins cheile exact la granița dintre toamnă și iarnă, așa că frunzele ruginii sunt îmbrăcate cu un strat subțire de omăt. Roșu, alb, verde, gheață și ceață – o combinație minunată de nuanțe și texturi. Abia aștept să înaintăm 😀

Tot traseul șerpuiește pe malul râului Vârghis, când pe un mal, când pe celălalt. Trecerea se face pe niște poduri suspendate de lemn, unele destul de lungi, cu traverse – când mergi pe ele se mișcă în lateral și trebuie să te ții bine de margine, să nu iți pierzi echilibrul. Nimic greu, senzația e una ce te scoate din rutina potecii =))

Mergeam pe malul râului și la un moment dat am ajuns la un cot – și mi s-a părut foarte, dar foaaarte familiar. Eu sigur nu am mai fost pe aici? Țin minte vag că am fost acum muuulți ani pe un traseu care seamănă cu acesta .. și seamănă izbitor de mult. Aceleași stânci pe partea dreaptă, același relief …. Hmmm, ceva e putred în Danemarca!!! Senzația se păstra și creștea în intensitate cu cât intram mai adânc în pădure. Până în momentul în care am ajuns la prima peșteră – Peștera Calului. Daaaa, am mai fost aici! Într-o vară, cu un grup mai mare – țin minte că am intrat în pesteră și ne-am dus destul de mult. Adică eu am fost în Cheile Vârghisului și am uitat că am fost în Cheile Vârghisului și mă tot plângeam că nu am ajuns? Uite, de asta scriu pe blog – să pot să dau search în amintiri și să evit situații de genul ăsta =))

Cu ochii la peșteri și la apă semi-înghețată, nici nu mi-am dat seama că am ajuns la capătul traseului de astăzi. Știți că ați ajuns la final când urcați niște scări sculptate în piatră și apoi coborâți într-o poieniță, pe care noi am găsit-o plină de zăpadă. Uuu, aici a venit iarna mai repede! Și e așa de fotogenică 🙂

Întoarcerea am făcut-o pe același traseu – doar că de data asta am intrat și în peșteri. Sunt 2 peșteri mari deschise publicului – Orban Balazs (cea mai mare, trebuie să urcați nistre trepte metalice până la ea) și Peștera Calului, situate pe maluri opuse ale râului, la distanță mică una de cealaltă. În Peștera Mare puteți explora destul de puțin, însă în cealaltă puteți intra mai mult. Vă recomand să aveți o lanternă la voi și să vă aventurați responsabil!

Când am ajuns înapoi la centrul de vizitare am întins masa mare câmpenească – cu zacuscă făcută în casă, pâine proaspătă, negrese, mere din livadă și pâine prăjită cu ou. A picat la fix după plimbare și frig! A fost atât de bun încât am pierdut noțiunea timpului și am reușit să pierdem trenul de întors =)) Norocul nostru e că nu era ultimul din ziua respectivă – și până să îl luăm am stat la o cană de vin fiert. Iar în tren am prins super liber și am putut să ne jucăm cărți. Ah, și am ajuns și regulamentar, până la 23. S-au aliniat astrele, ce să mai =)))

Informații traseu

Când: noiembrie 2020

Durată: 1 zi

Munţii: Perșani

Traseu: Centrul de vizitare Cheile Vârghisului – Cheile Vârghisului și retur

Durată: 3h 45 min, cu pauze incluse

Lungime: 9.3 km

 • Model traseu: dus-întors
 • Sezonalitate traseu: se poate parcurge în orice sezon, cu echipament adecvat
 • Punct plecare: centrul de vizitare din chei (46°12’32.9″N 25°32’51.0″E)
 • Punct sosire: centrul de vizitare din chei (46°12’32.9″N 25°32’51.0″E)
 • Dificultate traseu: foarte ușor
 • Porţiuni tehnice: traseul nu prezintă porţiuni tehnice
 • Echipament minim recomandat: încălțăminte cu talpă aderentă
PE Cheile Varghisului
 • Altitudine minimă: 501 m
 • Altitudine maximă: 615 m
 • Urcare/coborâre: + 146 m/ -146 m
 • Track: aici
GE Cheile Varghisului

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajul este bine marcat, că poziționare, vizibilitate și frecvență.

Topografie: Majoritatea traseului este pe potecă de pământ. Sunt porțiuni scurte de mers pe stancă – și să nu uităm podurile peste râu 🙂

Vegetație: Tot traseul șerpuiește prin pădure, pe ambele maluri are râului Vârghis.

Surse de apă: râul Vârghis

Taxa vizitare parc: există o taxă de vizitare a cheilor : adulți – 5 lei/zi ; copii – 3 lei/zi, taxa auto – 5 lei/autoturism/zi.

Răspuns

Notă comentariu

×