Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Drumeție primăvăratică prin Poiana Mărului și Holbav

Aceasta este prima tură după traversarea cu impact minim a perioadei de 14 zile în carantină și despărțirea de Covid. Ne-am luat la revedere prietenește (pe scurt, l-am dat afară), însă  mi-a lăsat niște semne de trecere – cum ar fi o oboseală în corp și niste mușchi neantrenati. Era musai să încep să mă mișc, să îmi recapăt vitalitatea! Am considerat sănătos să o iau ușor, cu o plimbare mai antrenantă – așa că tura propusă de Ioan Stoenică a picat la fix! Plimbare, munte și dealuri – ce să îmi pot dori mai mult după zăcut la pat și urcat pe pereți de plictiseală :D? Abia aștept!

După ce ne-am adunat toți participanții la locul stabilit, am început ziua cu o mică urcare pe forestier. Și pe măsură ce urcam, la orizont inceapeau să apară cele două masive înzăpezite – Bucegi și Piatra Craiului. Prima dată timid, scoțând doar vârfurile înzăpezite de după culme, însă  după câteva curbe am putut să îi admiram în toată splendoarea lor. Aaaaa, cât de bine arată! Cât de frumos se  conturează pe cerul senin!

Plimbarea a fost foarte relaxantă și mi-a încărcat bateriile cu frumos și natural. Mă bucuram de soare, de începutul de primăvară, de florile care abia începuseră să coloreze peisajul. Admiram casele răsfirate de dealuri – unele sunt vechi, dărăpănate, în care se vede că nu mai locuiește nimeni de multă vreme, iar altele sunt noi, moderne, micuțe, că niste adevărate căsuțe de vacanță. Au fost câteva care chiar mi-au plăcut, pentru că se încadrau foarte frumos în peisaj și aduceau un plus de valoare locului. Hmmm.. cum ar fi să ai o casă aici, să vii din când în când pentru odihnă și liniște? Și mai ales – chiar dacă dă vecinul muzica mai tare, să nu iți pese, că e la  un kilometru depărtare =))

Locul ăsta este o îmbinare armonioasă între tradițional și modern. În pragul locuințelor rămase în trecut vezi bătrâni, cu blândețe în ochi și ani în suflet, ce te petrec cu privirea. Tu ai fost aici câteva ore, iar ei rămân în același loc, că straja pentru tot ceea ce are locul ăsta de oferit. Iar la polul opus sunt casele moderne, cu panouri solare și antene de televizor, ce împung locul cu prezența lor distinctă. E fascinant să îmi plimb privirea de la unele la altele,  să cuprind ambele variante în același cadru și să văd cât de “acolo” sunt. E  minunat 🙂

Ultima porțiune din traseu a fost cea mai solicitantă – și anume coborârea la mașini. Ne-am luat la revedere și am plecat către București. Și am ajuns acasă la timp 🙂

Informaţii traseu

Când: aprilie 2021

Durată: 1 zi

Traseu: DJ106A – Poiana Mărului – Holbav – DJ106A

Durată: 6h , cu toate pauzele incluse

Lungime: 14.6 km

GM Poiana Marului si Holbav
  • Model traseu: circuit
  • Sezonalitate traseu: se poate face în orice anotimp, cu echipamentul potrivit şi în condiții meteo favorabile
  • Punct plecare: DJ106A
  • Punct sosire: DJ106A
  • Dificultate traseu: uşor
  • Porţiuni tehnice: traseul nu prezintă porţiuni tehnice
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor
PE Poiana Marului si Holbav
  • Altitudine minimă: 584 m (DJ106A)
  • Altitudine maximă: 912 m
  • Urcare/coborâre: + 525 m/ – 525 m

Detalii suplimentare

Stare marcaj: traseul este nemarcat!

Topografie: se merge pe drum forestier sau potecă de pământ.

Vegetație: Prima parte a traseului şerpuieşte prin pădure. După ce se iese din zona de pădure sunt copaci sporadici și vegetație scurtă (iarbă, flori, tufișuri).

Surse de apă: un râuleț captat în ultima parte a traseului (în partea de pădure).

Răspuns

Notă comentariu

×