Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Tură de o zi până la cabana Mălăiești, pe valea Glăjăriei

Am profitat de o zi superbă de toamnă pentru o ieșire la cabana Mălăiești. Sunt 3 puncte principale din care se poate ajunge la cabană (Bușteni, Predeal și Râșnov) – iar cel mai rapid este din Râșnov, pe Valea Glăjăriei. Perfect, pe acolo o să mergem 🙂

Traseul începe din vecinătatea Uzinei Electrice Râșnov. Ne-am echipat de mers și am pornit agale pe drumul lat și bătătorit. Suntem în partea ușoară a traseului – drum forestier bine delimitat, cu foarte puțină diferență de nivel – așa că ne permitem să admirăm peisajul. Se simte că a trecut partea cea mai colorată din toamnă, însă este în continuare extrem de cald – parcă prea cald pentru această perioadă. După aproape 15 minute de mers pe jos am simțit nevoia să rămân doar într-o bluză subțire cu mânecă lungă – și în continuare îmi era cald! Parcă văd că era vreme de tricou, iar tricourile mele se lăăie în raftul de acasă =))))

Părăsim drumul forestier, deoarece traserul coteşte spre stânga, traversăm apa V Mălăieşti pe un podeț foarte fotogenic (pespectiva fotografului, sâc!) şi începem să urcăm prin pădure. Traseul devine mai solicitant, panta capătă câteva grade în înclinație, iar noi începem să ne mişcăm un pic mai încet. Am intrat într-o pădure de toamnă, cu cărările acoperite de arămiu şi foşnet de frunze la fiecare mişcare. De poveste! Este o adevărată plăcere să mă plimb pe aici, mă simt super norocoasă că am prins asemenea vreme şi aşa frumusețe de peisaj!

Traseul șerpuiește ușor, urcând agale prin pădure. La un moment dat ajungem la un punct de belvedere, de unde aveam panorama fantastică spre Poienii Ferigii, Măgura Codlei, Sohodol și Tohanu. Punctul este spectaculos- și din prisma priveliștii, însă și datorită faptului că muchia este foarte abruptă – dacă ajungeți aici, aveți grijă cât de aproape stați de margine, ca să rămâneți în siguranță 🙂

De la  Belvedere urcușul se accentuează, iar porțiunile de pădure alternează cu scurte pasaje de luminiș. Într-unul dintre ele veți întâlni un indicator de 30 de minute până la cabană – asta pentru ridicare de moral, sunt sigură! Mai este un indicator și la 15 minute – asta ca să ne dea aripi =))))  Ultima porțiune de urcare este și cea mai accentuată, cu scurte pasaje de urcare pe stâncă  – însă nimic de speriat sau care să nu se poată face cu un pic de atenție la purtător 🙂

Mi se pare fantastic modul în care cabana apare brusc, la finalul urcușului. Abia ai ajuns în căldarea Mălăiești, după un urcuș susținut, încerci să te dezmeticești… și uite cabana, la mai puțin de 200 m! Așa, ca recompensă după un drum lung =)))

Am poposit aproximativ o oră, timp în care am mâncat faimoasa prăjitură cu mere și cacao (este delicioasă! Și e moderat de dulce – exact cum îmi place mie!), am băut un ceai și m-am plimbat prin zonă, prin valea scăldată în soare. Am admirat cabana din toate părțile =)))

Întoarcerea am făcut-o pe același traseu. I-am dat un pic mai repede, ca să ajungem bine la mașină – și am reușit să fim jos până la apusul soarelui. Ne-am îmbarcat și am plecat spre București, cu un pic e febra musculară, amintirea unui traseu de poveste și bucuria petrecerii timpului împreună 🙂

Informații traseu

Când: noiembrie 2022

Durată: 1 zi

Traseu: Uzina Electrică Râșnov – Poiana Buhacu – Poiana Ferigii – Cabana Mălăiești  și retur

Durată: 7h 30, cu tot cu pauze (multe) incluse / 5h fără pauze

Lungime: 5.6 km

  • Model traseu: dus-întors
  • Sezonalitate traseu: se poate face în toate anotimpurile, cu echipament adecvat
  • Punct plecare: Uzina Electrică Râșnov
  • Punct sosire: Uzina Electrică Râșnov
  • Dificultate traseu: mediu – dificil, prin prisma diferenței de nivel
  • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă

Hartă: Muntii Nostri

  • Altitudine minimă: 800 m (aproape de Uzina Electrică Râșnov)
  • Altitudine maximă: 1.720 m (cabana Mălăiești)
  • Urcare/coborâre: +892 m/ -892 m

Traseu detaliat

banda albastra 1 Uzina electrică Râșnov – Poiana Buhacu – intrare în pădure: 30 min, 1.9 km

banda albastra 1 Intrare în pădure – Poiana Ferigii: 1h, 4 km

banda albastra 1 Poiana Ferigii – Cabana Mălăiești: 1h, 2.8 km

banda albastra 1 Cabana Mălăiești – Poiana Ferigii – Poiana Buhacu – Uzina electrică Râșnov: 2h 20 min, 7.8 km

Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt  bine poziționate, că frecvența și vizibilitate.

Topografie: Prima parte a traseului șerpuiește pe drum forestier. După ce se intră în pădure avem potecă de pământ, cu scurte porțiuni de pietriș sau stâncă.

Vegetație: Traseul șerpuiește majoritatea prin pădure, cu scurte porțiuni de poiană – unde avem iarbă scurtă.

Sursă de apă: V Mălăiești (e captat, la începutul traseului), cabana Mălăiești

La intrarea în traseu există  o parcare destul de încăpătoare, unde pot parca lejer 8-10 mașini. De la parcare se mai poate merge aproximativ 1 km cu mașina, iar pe marginea drumului sunt locuri în care se poate parca autoturismul.

Lângă punctul de belvedere veți găsi o măsuță cu două băncuțe, pentru odihnă. Taxa acces parc natural: 10 lei/persoană, valabil 3 luni de zile.

Taxa acces parc natural: 10 lei/persoană, bilet valabil 3 luni de zile.

Răspuns

Notă comentariu

×