Să începem anul cu bine! Plimbare lejeră prin Fundata, variantă traseu ecoturistic T2
- martie 01, 2023
- by
- Visinescu Cati
La mulți ani 2023! Să avem un an cu multă sănătate, bucurie, armonie, cu multe realizări şi cu cei dragi alături!
În 2022 am început anul cu o tură scurtă până la cabana Ciucaş, alături de nişte prieteni. Şi pentru că mi-a plăcut extrem de mult, am decis ca şi anul acesta să fac acelasi lucru – să încep cu ceva ce îmi place şi îmi aduce bucurie. Doream de ceva vreme să ajung prin zona Fundata, să fac şi alte trasee ecoturistice (altul decât T9 – Amfiteatrul Transilvaniei) – aşa că T2 a fost o alegere simplă de făcut. Să purcedem!
Am ajuns în zonă în jurul orei 10:00. Traseul T2 începe din fața primăriei Fundata, însă noi am decis să îl scurtăm şi să mergem cu maşina încă o bucată de asfalt, până la şcoală. Am scutit undeva la 1.5 km de mers pe jos, pe asfalt. Am lăsat maşina pe marginea drumului, undeva în fața şcolii, ne-am echipat şi am pornit agale pe drum. Acolo unde am lăsat noi maşina este o intersecție – ca să plecați pe traseu luați drumul neasfaltat care urcă pe deal, către o casă verde.
Traseul şerpuieşte lin printre casele oamenilor. Peisajul este unul de poveste – aveam în față Bucegii, abruptul vestic, care se profila extrem de frumos pe cerul albastru. De vis! Din păcate observ că nu este foarte multă zăpadă sus – încălzirea globală îşi cam spune cuvântul 🙂
Când ajungeți la o intersecție cu o troiță pe partea stângă, cotiți pe lângă aceasta (nu o luați în față). Din păcate traseul nu este foarte bine marcat – sau eu nu am dibuit omuletii roşii la intersecții – aşa că vă recomand să aveți la voi o hartă sau un track al traseului, pentru a vă putea orienta mai bine. Omulețul roşu (marcajul acestui traseu) apare destul de sporadic.
Traseul în sine este extrem de lejer – însă peisajele sunt minunate! Am reuşit să vedem şi întreaga creastă a Pietrei Craiului (aceasta nu avea nici un pic de zăpadă), precum şi Iezerul – unde în sfarşit am văzut crestele înzăpezite. E minunat!
La un moment dat traseul trece printr-o pădure înaltă, după care coteşte la stânga şi ajunge la Odăi din Plai – un loc parcă desprins din povestile cu hobbiti. E un complex cu căsuțe răsfirate pe deal, care arată într-un mare fel. Ar fi interesant să petrec aici un weekend – de relaxare 🙂
După ce am trecut de Odăi din Plai am continuat traseul – şi am dat din nou de asfalt. Am urcat alene, bucurându-ne de soarele care ne mângâia fețele. Cred că sunt undeva la 10 grade afară – extrem de cald pentru o primă zi de gerar – şi este foarte plăcut! Când am făcut o pauză mai mare ne-au picat ochii pe pista de schi fond din zonă – şi erau mulți oameni care o foloseau. Să te dai pe schiuri la 10 grade – asta da fiță!
Pentru că am lăsat maşina la şcoală – şi nu la primărie – am fost nevoiți să scurtăm drumul, astfel încat să ieşim bine. Am descoperit o scurtătură pe hartă, care trece printr-o pădure, care ne-a scos exact la intersecția de unde am plecat. Am mâncat ceva de prânz şi apoi am plecat spre casă, cu bucuria mişcării, a timpului de calitate petrecut împreună şi a unor peisaje fantastice imortalizate în zeci de fotografii.
A fost un început de an extrem de frumos 🙂
Informații traseu
Când: ianuarie 2023
Durată: 1 zi
Traseu: variație traseu eco-turistic T2
Durată: 2h 30, cu tot cu pauze (multe) incluse
Lungime: 6.5 km
- Model traseu: circular
- Sezonalitate traseu: se poate face în toate anotimpurile, cu echipament adecvat
- Punct plecare: şcoala Fundata
- Punct sosire: şcoala Fundata
- Dificultate traseu: uşor
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 1 l apă
- Altitudine minimă: 1.192 m
- Altitudine maximă: 1.323
- Urcare/coborâre: +227 m/ -227 m
Traseu detaliat
Şcoala Fundata – Odăi din Plai: 47 min, 2.9 km
Odăi din Plai – şcoala Fundata: 1h, 3.5 km
Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu
Detalii suplimentare
Stare marcaj: marcajul este destul de sporadic – eu nu am reusit sa îl identific la câteva intersecții. Recomand să aveți o hartă la voi sau un track gpx.
Topografie: traseul alternează între asfalt şi potecă de pământ.
Vegetație: majoritatea traseului şerpuieşte printre casele oamenilor, aşa că avem vegetație scurtă, tufisuri şi copaci. Exista o scurtă porțiune de mers prin pădure, aproape de Odăi din Plai, şi alta aproape de şcoala Fundata.
Sursă de apă: eu nu am identificat surse de apă.
Mai multe detalii despre traseele din zonă în ghidul ecoturistic dedicat.
Ceea ce am parcurs noi este o variație a lui T2:
- Drumul între primărie şi scoală l-am parcurs cu maşina, nu pe jos
- Am apelat la o scurtătură pentru finalizarea traseului
În fata şcolii este un loc unde pot parca 4-5 masini.