Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Plimbare de 1 zi pe Clăbucetul Azugii – de la Azuga la Predeal

Abracadabra! Astăzi mai scot o tură de pe lista de locuri unde vreau să ajung şi o transpun în realitate. O să dau o fugă până pe Clăbucetul Azugii, fratele mai mare al Clăbucetului Taurului, pe care l-am vizitat în aproape toate anotimpurile. Am admirat vârful ăsta de departe, acum e timpul să admir panorama din vârful lui. Şi abia astept!

Am avut ceva provocări la planificarea turei, în sensul că nu puteam merge cu maşina. A trebuit să fac o reconfigurare de traseu, care a fost extrem de uşor de realizat, având în vedere că exista tren până în Azuga. Şi de acolo fie luăm un taxi aproximativ 4 km, până la Păstrăvăria Limbăşel (locul de intrare în traseu), fie luăm asfaltul la pas şi traversăm tot oraşul până acolo. Cred că ne surâde mai mult să scutim acea porțiune de mers pe jos, mai ales că nu adaugă cu nimic la spectaculozitatea traseului, doar la lungime. Acum să vedem cum ne este norocul cu taxi-urile sambătă la prima oră J

Plecarea dis-de-dimineață, cu trenul. Şi pentru că nu am luat de dinainte bilete (speram să luăm în tren), ne-am trezit în situația în care nu mai aveam (la propriu) loc în tren. S-au urcat un grup care aveau luate aproximativ 50 de locuri … şi cam ăsta era trenul =))) noroc că la 10 minute de acesta mai pleca un tren în aceeaşi direcție, la care am mers fuguța-fuguța şi am luat bilete de la automat. Şi cum e vorba aceea, după noi, potopul!, la 1 minut după ce am ajuns noi s-a făcut ditamai coada de oameni care probabil au trecut prin aceeaşi pătanie. Să ne fie învățătură de minte – biletele se iau online, cât mai repede 🙂

Drumul până la Azuga a fost suficient de scurt astfel încât să nu ne plictisim. Am coborât în gară, într-un frig care ne-a luat ca din oală, şi ne-am întreptat către oraş. Şi …ce să vezi! Un taxi disponibil, exact la asfalt! Am făcut sprint mai ceva ca Usain Bolt şi l-am luat. Yu-huuu, începem ziua cu bine :D! Mai mult timp pe munte, mai puțin timp pe asfalt 🙂

Traseul începe de la Păstrăvăria Limbăşel, unde veti găsi un indicator. Ne-am echipat corespunzător, pentru că frigul de afară se accentuase. Cred că erau pe puțin -10 grade! Aşa că am pus pufoaica, 2 perechi de mănuşi, am tras un buff peste față şi am luat-o repede la pas. Hai cu încălzirea, că nu vrem să rămânem stane de gheață prin zonă =)))

Căldură am cerut? Pai căldură am primit =))) prima parte a traseului este o urcare susținută, care ne-a pus motoarele în funcțiune. După 15 minute de traseu deja îmi era cald – dar nu suficient de cald încât să renunț la stratul de puf! Aştept sauna =)))

Momentan mergem prin pădure – o pădure extrem de înaltă şi de fotogenică. Se vedeau aşa de frumos poteca ce şerpuia printre trunchiurile copacilor, coroanele împodobite cu zăpadă – iar când ieşea soarele, razele se filtrau spectaculos printre crengi. Din când în când se mai scutura câte un copac, iar perdeaua de zăpadă sub lumină crea un efect de ploaie. Îmi pare rău că nu am reuşit să prind una în fotografii 🙂

După aproximativ 2 ore de urcat, am ieşit într-o poieniță – unde am rămas cu ochii ațintiti în zare şi cu gura căscată. Se vedeau aşa de frumos Bucegii, Piatra Craiului şi munții Baiului! Şi e atât de seniiiin! Am uitat de toată oboseala ! Am rămas acolo în poieniță vreo 10 minute, ca să ne bucurăm de privelişte. Şi să înotăm un pic în zăpadă, deoarece era aproape de şold. A fost o provocare să facem fotografii =))

Din poieniță traseul intră din nou în pădure – şi mai iese abia la baza muntelui. Ultima urcare a fost destul de provocatoare, deoarece eram cu vântul în față, însă am reuşit! Iată-ne pe Clăbucetul Azugii, un vârf nemarcat şi solitar, însă cu o panoramă de poveste! Se vedeau foarte clar Bucegii, Piatra Craiului, Baiului, Neamțului, Postăvarul, Piatra Mare, Grohotişul. O vreme mai bună ca asta nici că puteam să cerem. Şi am primit-o 🙂

Nu am stat foarte mult pe vârf, deoarece vântul ne dădea ghes să o luăm din loc. Am pornit uşor la vale către stâna Clăbucetul Azugii, înotând prin zăpada până aproape de genunchi. Mie îmi plac foarte mult aceste coborâri pe zăpadă mare, mi se pare ca sunt cele mai prietenoase cu genunchii şi picioarele în general. Zăpada e suficient de mică încât să nu fie greu de înaintat, însă suficient de mare încât să pot alerga prin ea, fără grijă că mă lovesc sau cad. Eram ca un fluturaş acrobat  =)))

La stână am făcut un scurt popas de mâncare, după care am pornit agale către cabana Susai. Traseul intră în pădure şi nu o părăseşte până la cabană. Intentia era să ne oprim o jumătate de oră pentru un ceai sau o cană de ceva cald, însă oamenii care veneau din sens opus ne-au spus că este închisă. Oh well… asta e! Ceaiul poate să mai aştepte până la Predeal =))

Este a doua oară când ajung la Susai – şi de data asta am venit pe alt drum. Şi ca să vezi coincidență – prima dată am venit de pe Clăbucetul Taurului! Am făcut şi aici o scurtă pauză, după care am luat-o pe drumul forestier spre Predeal. Coborârea a fost destul de lungă şi plicticoasă. Şi pentru că nu am găsit un Uber/taxi să ne ducă până la gară, am fost nevoiți să parcurgem şi această bucată la picior. S-o fi terminat norocul în pădure =)))

Pentru că mai aveam destul timp până la tren, am oprit la un restaurant să mâncăm ceva bun. Nici nu vă spun cum a intrat o ciorbiță caldă – vă las singuri să vă imaginați =))) După care în tren am tras un pui bun şi scurt de somn până la Bucureşti. Pentru că merităm 🙂

Informații traseu

Când: februarie 2023

Durată: 1 zi

Traseu: Păstrăvăria Limbăşel  – Vf Clăbucetul Azugii (1.586 m)– Stâna Clăbucetul Azugii – Cabana Susai – Predeal Gară

Durată: 5h 30 (timp efectiv de mers) / 8h 30 cu tot cu pauze

Lungime: 17.7 km

 • Model traseu: liniar
 • Sezonalitate traseu: se poate face în toate anotimpurile, cu echipament adecvat. Pentru parcurgerea pe timp de iarnă este nevoie de echipament specializat (piolet, gheruțe/colțari)
 • Punct plecare: păstrăvăria Limbăşel (Azuga)
 • Punct sosire: gara Predeal
 • Dificultate traseu: mediu-greu, prin prisma lungimii
 • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
 • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
 • Identificare vârf: vârful este nemarcat! Eu am zărit o bucată joasă de beton (aprox 10x10x10 cm) aşezată în vârf
 • Altitudine minimă: 1.003 m (păstrăvăria Limbăşel)
 • Altitudine maximă: 1.586 m (vârful Clăbucetul Azugii)
 • Urcare/coborâre: +730 m/ -730 m

Traseu detaliat

triunghi albastru+nemarcat Păstrăvăria Limbăşel – Vf Clăbucetul Azugii : 1h 40 min, 4.2 km

nemarcat! Vf Clăbucetul Azugii – stana Clăbucetul Azugii: 20 min, 0.7 km

banda albastra 1+triunghi albastru Stâna Clăbucetul Azugii – cabana Susai: 1h 30 min, 4.4 km

forestier! Cabana Susai – gara Predeal : 2h, 8.3 km

Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, ca vizibilitate şi frecvenţă. Pentru a ajunge pe vârful Clăbucetul Azugii trebuie să vă abateți de la traseul marcat!

Topografie: primele minute din traseu se merge pe drum neasfaltat, dupa care se coteşte dreapta (peste râul Limbăşelul) şi se intră în pădure, pe potecă de pământ. Poteca de pământ se păstrează până la cabana Susai. De la cabana Susai până în Predeal am coborât pe drum neasfaltat, apoi pe drum asfaltat. În Predeal am mers pe drum asfaltat până la gară.

Vegetație: majoritatea traseului este prin pădure deasă, cu scurtele ieşiri în poieni sau luminişuri.

Surse de apă: Limbăşelul – la început de traseu. Cabana Susai (atunci când este deschisă). Nu ştiu dacă la stână este sursă de apă.

1 Comentariu

  Munții Baiului: tură de o zi până pe Baiul Mare - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  27th mai 2023 - 4:27 pm

  […] pic de Ciucaş sau Siriu. Panoramă asemănătoare am mai avut prilejul să admir în iarnă, în tura de pe Clăbucetul Azugii. Pur şi simplu … […]

Răspuns

Notă comentariu

×