Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Escapadă de 1 zi în Veliko Târnovo

Destinația despre care vă povestesc astăzi este o alegere excelentă pentru o zi de vacanță sau de weekend. Este la aproximativ 3 ore şi jumătate de mers de Bucureşti şi mai mult ca sigur o să vă încânte toate simțurile 🙂

Noi am plecat din Bucureşti dis de dimineață, pentru a prinde cât mai mult timp în oraş. Am avut noroc că am stat destul de puțin la vamă, ceea ce ne-a bucurat enorm. De la vamă până în oraş se face aproximativ 1h 30 de minute.

Dacă stai doar o zi în Veliko, îți propun câteva locuri în oraş, care vor suprinde esența locului: cetatea Tsarevets, Catedrala Ascension, Mini-Bulgaria Park, Monumentul dinastiei Aseen, Ulița Meşteşugarilor şi Ulița Gurko. Ai timp suficient să le vizitezi pe fiecare în parte, să iei prânzul la un restaurant local şi să te întorci în timp util înapoi acasă, cu bateriile personale încărcate şi multe amintiri frumoase 🙂

Cetatea Tsarevets

Este prima noastră oprire – şi am ajuns imediat după deschidere. Am cumpărat bilete şi ne-am afundat în universul cetătii Tsarevets. Nu ştiam ce să amir prima dată – ruinele sau minunata panoramă care ni se întindea la picioare! Locația este superbă – iar dealul, fiind înconjurat aproape în totalitate de râul Yantra, conferă peisajului un farmec aparte.

Nu este foarte mult de văzut din cetate, ea fiind majoritatea o ruină. Vă recomand să vă plimbați printre ziduri şi să descoperiți povestea acestora. Sunt câteva turnuri care încă sunt în picioare, cel mai faimos fiind turnul Baldwin, care şi-a luat numele de la Baldwin, regele Flandrei, care a fost întemnițat aici în anul 1.205. Din turn aveți o panoramă minunată asupra oraşului şi asupra mini-Bulgariei, un parc tematic pe care urmează să îl vizităm si noi 🙂

Un alt obiectiv care atrage atenția este catedrala din vârful dealului – catedrala Ascension. Reconstrucția ei a fost finalizată în 1.981, şi are niste picturi … hai să le spunem atipice – destul de sumbre, evocând mai degraba bătălii şi emoțiile triste ale poporului şi mai puțin scene religioase. Atât de atipice încât nici nici până astăzi nu este recunoscută de Biserica Ortodoxă Bulgară. Este un loc aparte – şi vă recomand să îi acordați atenția voastră.

Noi am petrecut aproximativ 2 ore în cetate – şi a fost suficient pentru cât aveam noi nevoie.

Câteva detalii despre cetatea Tsarevets şi locatia acesteia:

  • Zona a fost locuită încă din anul III î.Hr., iar în sec. V-VII d. Hr. aici se găsea marele oraș bizantin Zikideva. În secolul al IX-lea în acest loc a fost ridicată o așezare de către bulgarii vechi, protejată de zidurile cetății.
  • În 1.185 Veliko Târnovo a fost proclamat capitala celui de-al doilea Regat Bulgar, iar cetatea a devenit extrem de  importantă ca centru administrativ, militar, cultural, religios și comercial. Aici se aflau toate clădirile importante – de la palatul regal la locuințele aristrocraților. În vârful dealului era aşezată biserica patriarhală.
  • În 1.393 a fost asediată timp de câteva luni de către otomanii conduși de fiul lui Bayazid I, care într-un final au cucerit-o și au distrus-o.
  • Restaurarea Cetății Tsarevets a început în 1.930 și s-a încheiat în 1.981 (pentru a marca  aniversarea a 1.300 de ani de la înființarea statului bulgar).
  • Cetatea este situată pe un deal stâncos de 206 metri. Se întinde pe o suprafață de 12 hectare.

    Informații suplimentare:

    • Biletul de intrare costă 10 leva/persoană/adult. Există bilet de familie (adulți cu maxim 3 copii până în 18 ani) – 15 leva. Studenții şi elevii plătesc 5 leva/persoană. Copiii până în 7 ani intră gratuit.
    • Programul de vizitare este în principal 08:00 – 19:00 (aprilie-octombrie) şi 09:00-17:00 (octombrie – martie).

    Mini-Bulgaria Park

    A fost a doua destinație pe ziua de astăzi. Este situat extrem de aproape de cetate – se fac aproximativ 2 minute cu maşina.

    Aici practic aveti Bulgaria la picioare 🙂 În acest parc tematic veți regăsi miniaturi la scară 1:25 ale celor mai renumite locuri şi monumente din Bulgaria. Sunt executate cu multă migală şi arată minunat 🙂

    Noi am stat o oră – şi a fost suficient.

    Biletul de intrare costă 15 leva/adult/persoană. Mai multe informații pe site-ul oficial.

    Samovodska Charshia

    Este un loc unde vă recomand cu căldură să mergeți – atât pentru arhitectura medievală foarte bine conservată, cât şi pentru atmosfera aparte de aici. În traducere, Samvodska Charshia este Ulița Meşteşugarilor – şi aici veți găsi ateliere de tot felul – de la pielărie la sticlă, scuptură, metal, bijuterie, haine şi olărit. Partea cea mai interesantă este că puteți să vedeți meşterii la lucru, în atelierele lor, cum făuresc toate acele obiecte minunate 🙂

    Un pic de istorie: în secolul 19, acesta era locul unde meşteşugarii din Samovodene, un sat din apropierea vechii capitale a Bulgariei, veneau să îşi expună şi să îşi vândă mărfurile. În timp,  meşteşugarii şi-au deschis aici mici ateliere şi până la urmă s-au mutat de tot în oraş. Strada s-a dezvoltat, transformându-se într-un centru comercial important. Pe vremuri, aici se aflau cele mai importante hanuri.

    Strada este destul de mică; undeva la 45 minute – o oră ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru vizitarea ei.

    Monumentul dinastiei Assen

    Este acel monument pe care mai mult că sigur o să îl vedeți de aproape oriunde sunteți în Veliko. O sabie verticală şi impunătoare, înconjurată de patru călăreți – cei patru frați Assen: Assen , Petru, Kaloyan şi Ivan Assen al II-lea.

    Assen și Petru au condus împreună Bulgaria nou eliberată și au întreprins bătălii împotriva forțelor bizantine. Kaloyan şi-a dedica viața pentru ca Bulgaria să devină una dintre principalele forțe din Europa de Est. Moștenitorul lor, regele Ivan Assen al II-lea s-a dovedit a fi un un conducător remarcabil în afacerile militare și un diplomat remarcabil și a ridicat Bulgaria la al doilea apogeu istoric.

    Sabia din centru simbolizează puterea și ascensiunea Bulgariei medievale.

    Monumentul fost construit în 1985, la sărbătorirea a 800 de ani de la rebeliunea fraților Assen și Peter.

    Este un monument impresionant – atât de la depărtare cât şi din apropiere J Locația lui este excelentă – nu doar prin faptul că poate fi văzut de aproape oriunde din oraş, însă de la monument se vede minunat oraşul – cu căsuțele colorate cocoțate pe dealuri. Este un loc de unde puteți să faceți fotografii excelente!

    Ulița Gurko

    A fost ultima noastră destinație şi descoperire. Strada Gurko este una dintre cele mai pitorești străzi din Veliko Târnovo, cu casele sale tradiționale construite în perioada Renașterii. O plimbare aici m-a purtat în trecut câteva sute de ani – cu străzile pavate cu piatră, căsuțe joase din lemn, cu pereți albi şi flori roşii la geam, cu multă linişte şi natură la ea acasă. Aici am văzut bătrânele care stăteau pe băncuță, în fața casei, la taifas. Sau pisici care se plimbau liniştite pe stradă, fără frica oamenilor. Totul avea o linişte şi un farmec aparte 🙂

    De pe această stradă veți avea cele mai frumoase panorame asupra oraşului, dar şi asupra râului Yantra sau a monumentului Assen (v-am spus că îl vedeți de aproape oriunde, nu-i asa?). Luați un loc pe băncuțele construite special pentru relaxare, respirați profund şi bucurați-vă de loc şi atmosferă. Este de poveste 🙂

    După atâtea frumuseți văzute şi fotografiate, ne-am întors în Bucureşti cu sufletul şi cardul telefonului pline de amintiri. Am (re)descoperit un ora fascinant, frumos, plin de istorie şi extrem de primitor. Mai-mai că m-aş reîntoarce, sunt sigură că mai mult multe locuri noi de explorat şi descoperit 🙂

    Răspuns

    Notă comentariu

    ×