Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

În vizită la Palatul Primăverii (Bucureşti)

Palatul Primăverii (sau fosta casă a lui Ceauşescu) poate fi o destinație excelentă în Bucureşti, dacă aveți câteva ore libere şi doriți să aflati lucruri interesante sau necunoscute despre familia Ceauşescu. Eu am ales să vin aici împreună cu familia mea într-o zi de sâmbătă, când ei au venit în vizită la Bucureşti, ca parte din planul nostru de a petrece timp împreună.

Recunosc că atunci când sora mea a venit cu propunerea, era prima dată când auzeam de acest palat şi că se poate vizita. Am spus Da din prima, pentru că pasiune pentru castele şi pentru că e un loc din Bucureşti în care nu am ajuns. Şi sunt si curioasă, de fel 🙂

Cum ajungi la Palatul Primăverii

Este foarte uşor de ajuns la locație – cobori la stația de metrou Aviatorilor şi o iei pe jos pe Bulevardul Primăverii până la numărul 50. Drumul este destul de scurt  – aproximativ 10 minute – şi te introduce în atmosfera unuia dintre cele mai luxoase şi scumpe cartiere din nordul Bucureşti-ului. Dacă nu ştii în ce direcție să mergi, ciuleşte urechile – dacă auzi nişte păuni țipând, îndreaptă-te către ei, mergi în direcția bună.

Cum a fost vizita

Trebuie să ştii că palatul se vizitează doar cu ghid, în tururi care încep la ore fixe. Noi ne-am luat bilete online, pentru turul de la ora 11.

Încă de când am ajuns în curtea palatului m-a surprins bogăția ornamentelor. Scări de piatră, sculpturi, geamuri ornamentate, covor la intrare … dacă aşa e afară, oare cum o fi înăuntru?

Turul durează aproximativ o oră, timp în care se vizitează doar o parte din cele 80 de camere ale palatului – parter, etaj şi subsol. Ghidul ne introduce treptat în casă, povestindu-ne despre viața familiei, obiceiurile acesteia şi multe alte informații extrem de interesante. Nu o să vreau să vă bombardez cu ele, însă o să vă spun ceea ce am reținut eu din toată plimbarea:

  • Clădirea a fost construită între anii 1964-1965, ca reședință de protocol de Gheorhe Gheorghiu-Dej. După ce acesta a murit și Nicolae Ceauşescu a devenit secretarul general al PCR în 1965, palatul a fost mărit între anii 1970-1972 și a devenit locuința familiei Ceauşescu, până în 1989.
  • Palatul are o suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați. Cuprinde 80 de camere şi are 176 de spații.
  • Toate obiectele din palat sunt cele autentice. S-au păstrat destul de bine, deoarece în 1989, când protestatarii au intrat în palat, nu au distrus foarte mult – au luat mai mult haine, obiecte de artă, mâncare şi băutură. După 1989 palatul a fost păzit o perioada de timp de armată.
  • Şahul din camera de zi este făcut  pe comandă – pionii au chipul țăranului român, regele este Ştefan cel Mare, iar regina … Regina Maria.
  • În palat există un televizor care încă mai merge.
  • Soții Ceauşescu aveau camere separate pentru mic dejun şi pentru prânz + cină.
  • În holul mare există un pian decorativ.
  • Majoritatea obiectelor din palat sunt fabricate în România – de la parchet la mobilă, candelabre şi haine: lambriuri de lemn, (mult) tapet de mătase, marmură de Rușchița, candelabre de la Mediaș, perdele de Pascani, robinete suflate cu aur, parchet din trei tipuri de lemn, sticlă de murano, mobilier în stil renascentist, baroc, Ludovic al XIV-lea sau Art Deco. Vizual este o încrengătură destul de greioare de stiluri, extrem de bogată, un pic obositoare pentru ochi.
  • Obiectele care nu sunt fabricate în România au fost primite de către familia Ceauşescu de la diverşi conducători de stat – de la covoare persane la statuete, vaze, seturi de ceai sau un şah electronic.
  • La parter am vizitat biroul lui Ceauşescu, sufrageria, living-ul şi apartamentul lui Valentin, compus din birou, dormitor şi baie. La etaj sunt apartamentele celorlalti doi copii (Nicu şi Zoie), apartamentul de zi al Elenei Ceauşescu, apartamentul comun al soților Ceauşescu, un living spațios, gradina de iarnă şi dressing-ul (care este imeeeens!). După ce am coborît la subsol am vizitat sauna, solarul, camera de fizioterapie (pe care nu le-au folosit niciodată), dar și frizeria. Am aflat că Ceauşescu se bărbierea singur, de teamă să nu îl bărbierească cineva … de tot, dacă întelegeți :). Tot la subsol există o minunată piscină de 14 metri lungime, care are inclusiv aparatură de făcut valuri; camera are peretii tapetați cu mozaic alcătuit din 2 milioane de piese, realizat în 2 ani.
  • Familia Ceauşescu avea păuni. Şi acum la palat exista păuni, care sunt descendenți direcți ai păunilor lui Ceauşescu. Multe din obiectele decorative din casa reflectă pasiunea pentru aceste păsări.
  • Turul se termină într-o gradină, unde există o cafenea şi un magazin de suveniruri. Dacă aveți noroc, poate vine şi un păun să vă țină companie.

Informații ajutătoare înainte de vizită

Palatul se află la adresa Str Primăverii nr 50, aproape de Metrou Aviatorilor.

Se poate vizita doar cu ghid, în tururi programate la ore fixe. Un tur durează aproximativ o oră.

Casa este deschisă publicului de marți până duminică, în intervalul 10:00 – 17:00.

Există tururi separate pentru limba romană şi engleză, care nu se suprapun.

Prețul biletelor este de 55 lei/persoană si 45 lei pentru pensionari. Bilete on-line se pot lua de aici .

Se pot face fotografii fără blitz. Nu este permisă înregistrarea video.

Răspuns

Notă comentariu

×