Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

O zi în Bulgaria: Balchik şi Cap Kaliakra

Când vrei să evadezi din cotidian, o zi la vecinii bulgari poate fi o alegere excelentă. Au multe obiective frumoase de vizitat ce merită explorate. Noi am decis să dăm o fugă la mal de mare, pentru a petrece timp în două locuri: castelul reginei Maria de la Balchik şi Cap Kaliakra – ambele situate la aproximativ 4 ore față de Bucureşti (fără a lua în calcul timpul petrecut la vamă). O să facem destul de mult pe drum, dar se merită 🙂

Plecarea foarte de dimineață, înainte de răsăritul soarelui, pentru a prinde cât mai puțină aglomerație la  vamă. Am avut noroc – am trecut destul de repede – aşa că ne-am continuat drumul încă o oră şi un pic până la primul obiectiv al zilei.

Castelul Reginei Maria de la Balchik

Pentru a intra în castel trebuie să vă luați 2 bilete – unul pentru castel şi altul pentru gradină. Şi eu am fost intrigată de situație – de ce două? Cică sunt instituții diferite care se ocupă de întreținere şi de aceea. În fine .. am luat biletele şi ne-am afundat în explorare. Sunt extrem de multe de văzut aici şi parcă aş vrea să le văd pe toate 🙂

Vă recomand să dedicați cel puțin 2 ore vizitei de aici, deoarece chiar aveți ce vedea! Începând cu grădinile extrem de frumoase, pline de flori şi de poveste, care bucură ochiul şi sufletul. Din grădină lăsați-vă până la grădina/sera de cactuşi (a doua cea mai mare din Europa, după cea de la Monaco) şi de plante exotice, ce o să vă poarte pe alte continente. Continuați plimbarea pe aleile complexului, dispuse în trepte, care la fiecare pas vor aduce cu ele surprize: Grădina Ghetsemani, Grădina Curtea englezească, Grădina Labirint, Cascada, Podul Suspinelor, Capela Stella Maris, Tronul Reginei, Aleea Vinului, Aleea Secolelor, Nimfeum (templul apelor), Fântâna de argint,  cele 6 vile … şi bineînțeles castelul în sine, care tronează deasupra tuturor. Acesta din urmă mi s-a părut extrem de simplu şi de bun gust, decorat cu multa grijă şi smerenie. Iar priveliştea de pe terasă … de milioane!

Nu uitați să faceți o vizită la Crama Reginei, unde puteți să degustati nişte vinuri speciale – mie mi-au plăcut mult cel de trandafiri şi cel de smochine. Dacă este ceva ce vă place, puteți cumpăra o sticlă. Tot în cramă am prins şi degustate de dulciuri – jeleuri, rahat şi diferite tipuri de biscuiți. Recomand rahatul de trandafiri, este oarecum specific Bulgariei 🙂

Informații despre complex

 • Construcția acestuia a început in anul 1925, dupa ce regina a vizitat a doua oară Balchik-ul
 • Castelul reginei a fost construit între anii 1925 si 1929. Îmbină stilul mediteraneean cu cel maur şi bulgăresc. Regina îi spunea Tenha Yuva  – Cuibul Singuratic în limba turcă. Este costruit în lungul a trei terase şi este extrem de aproape  de mare – fiind despărțit de aceasta doar de faleză
 • Grădina cu cactuşi măsoară 1000 metri pătrați şi este cea de-a doua ca mărime din Europa, după cea de la Monaco
 • La Fântâna de argint exista o legendă – dacă aruncați în ea un bănuț şi vă puneți o dorință, aceasta se va îndeplini
 • Inima reginei a fost prima dată depusă la capela Stella Maris
 • Cascada are o cădere de 9 m

Informații acces (mai 2023)

 • Preț bilete acces castel: adult – 15 leva ; copil între 7 si 18 ani : 3 leva  (copiii până în 6 ani intră gratuit) ; familie (părinți cu copii până în 18 ani) – 22 leva.
 • Pret bilete acces grădini:  adult – 15 leva ; copil între 7 si 18 ani: 5 leva (copiii până în 6 ani intră gratuit); familie (părinți cu copii până în 18 ani)  – 24 leva.

Notă: pentru a vizita complexul aveți nevoie să cumpărați ambele bilete.

 • Se poate plăti cash (doar în leva) sau cu cardul
 • Păstrați bonul cu codul QR primit de la cumpărarea biletului la grădini – aveți nevoie de acel cod pentru a intra la toalete.
 • Program vizitare: zilnic, intre 08:00 – 22:00

Cap Kaliakra

De la Balcick am luat-o spre Cap Kaliakra. Am parcat maşina (este o parcare generoasă la intrare) şi după aceea am luat aleile la pas. Cel mai mult mi-a plăcut combinația dintre malurile stâncoase (unele cu înălțime de până la 70 de metri), culoarea calmă a mării şi florile galbene ce se aflau la tot pasul. Am stat mult pe mal, admirând acest peisaj de poveste 🙂

În acest loc veți găsi şi un muzeu cu o parte din descoperirile arheologice realizate în timpul săpăturilor (noi nu am avut timp să intrăm să îl vizităm), un restaurant (cu o panoramă de excepție, că doar suntem la mal de mare) şi o mică capelă, pe care noi am găsit-o închisă. Lângă capelă este balustrada unde se fac celebrele fotografii – pe care am testat-o şi eu.

În total noi am zăbovit cam o oră şi un pic aici. Ar mai fi mers cel puțin o jumătate de oră, pentru o plimbare mai relaxată şi eventual ceva bun de băut la restaurant. Dacă sunteți interesați de suvenituri, găsiți gherete atât în cetate, cât şi în afara ei – adăugați şi timpul de găsire a celui mai frumos obiect care să vă aducă aminte de vizita voastră.

Am încheiat ziua cu o înghețată bună, luată de la ieşirea din cetate.

Informații despre Cap Kaliakra

 • Este o peninsula stâncoasă şi alungită care intră în mare, cu lungime de aproximativ 2 km
 • Kaliakra înseamnă Cap Frumos
 • În peninsulă se afla două linii de fortificații. Aceste fortificații adăposteau două oraşe – un oraş interior şi altul exterior. Astăzi se pot vedea doar ruine ale acestor oraşe – precum fântâni, o baie mare şi pătrată (din secolul  IV d. Hr.), o boltă de zidărie şi câteva biserici medievale, din secolul XIV. Există şi o capelă mică, dedicată Sf Nicolae, pe care noi am găsit-o închisă.  
 • Acest loc are şi el multe legende – cea mai faimoasă fiind cea a celor 40 de fete bulgare, conduse de frumoasa Kaliakra, care pentru a scăpa de otomani au decis să se arunce in mare, de pe stâncile înalte ale peninsulei. Şi pentru a fi sigure că nici una dintre ele nu o sa dea înapoi, şi-au împletit părul între ele.

Informații acces (mai 2023)

 • Preț bilete: 3 leva – adult; 1.5 leva – copil. Se poate plăti doar în leva.
 • Program vizitare: 09:00 – 18:00

2 Comentarii

  Rares

  23rd oct. 2023 - 12:15 pm

  Cu cardul nu se poate plati nicvi la castel nici la gradini, oricum ei te obliga sa iei si , si….Ar fi bine cu cardul dar tot nu merge…

   Visinescu Cati

   26th oct. 2023 - 7:51 am

   Buna Rares,

   Bine de stiut! Eu nici nu am incercat sa platesc cu cardul, am venit cu cash, pentru siguranta.

Răspuns

Notă comentariu

×