Tură tomnatică în Cernei: vârfurile Arjana şi Zascol
- iulie 28, 2023
- by
- Visinescu Cati
Nu prea am reuşit să dorm noaptea trecută. Poate de la condițiile de somn, poate de la drum, poate de la eforul de ieri – cert este că nu m-am odihnit foarte bine. Sper să fie totuşi suficientă odihnă la bord pentru traseul de astăzi, pe care mi-l doresc de aproape un an de zile – vârful Arjana. O să mă descurc eu cumva 🙂
Am ieşit afară din cort şi am dat cu nasul de frumusețea şi liniştea grădinii lui Nea Talpeş – un loc verde şi întins, peste care toamna şi-a lăsat cele mai frumoase şi intense culori. Totul era încărcat de pace în acest mic colț de rai. Cu asemenea peisaj în față, parcă nici nu mai contează un pic de oboseală la bord. O să am suficientă motivație să parcurg traseul 🙂
Încă un lucru care a ajutat mult a fost micul dejun absolut senzațional – mămăliguță facută pe tihnă, lapte proaspăt muls, legume culese atunci din grădină, slăninuță cu ceapă, brânză delicioasă şi o cafea bună. Nu ştiam ce să fac – să mănânc mai mult (ca să am energie pe drum) sau să mă opresc (că o să am burta prea plină şi nu o să mai pot urca). Decizii … grele decizii =)))
Ne-am făcut repede rucsacii de tură şi am plecat în drumeția de astăzi. Traseul pleacă din vecinătatea casei lui Nea Talpeş şi urcă lin prin pădurea plină de culoare. Am trecut pe lângă garduri de fânețe, am găsit copaci fructiferi şi am luat o mică gustare, ne-am răsfățat cu afine şi cu merisoare. Pur şi simplu de poveste 🙂
În Şaua Prislop am făcut o pauză mai mare de odihnă, după care am continuat drumul. Deja suntem la înălțime şi panorama a început să se deschidă – se vedeau atât de frumos crestele în toate nuanțele toamnei! Era o adevărată provocare să mă uit pe traseu, deoarece privirea îmi era invariabil furată de peisaj =)))
Pentru a ajunge pe Arjana am avut de urcat o porțiune ceva mai accidentată, după care am parcurs o porțiune stâncoasă, care îmi aduce aminte un pic de Buila Vânturarița sau vârful Vârtoapele. Şi iată-ne ajunsi pe Arjana! Yu-huu, am reuşit! Şi este aşa de frumos aici 🙂
Am făcut aici pauza de masă, după care am luat-o la pas spre cea de-a doua destinație a zilei de astăzi – vârful Zascol. Ne-am întors un pic până într-o şa, după care am coborât într-o vale şi după un mic hei-rup, am ajuns şi aici. Peisajul este la fel de frumos – dar parcă şi mai spectaculos, acum că avem acces vizual la culmea pietroasă ce face legătura cu vârful Briliana. Ar fi foarte fain dacă aş putea-o parcurge şi pe asta – dar doar în urcare, la coborâre este deja prea tehnic. E clar, o să mai revin cel puțin o dată în zonă =)))
Coborârea am făcut-o pe acelaşi traseu. Ne grăbeam un pic, deoarece norii negri de pe cer ne cam dădeau ghes să o luăm din loc. Am ajuns la casa lui Nea Talpeş, ne-am făcut bagajele şi am pornit spre locul de campare din această seară – şi anume camping Dumbravă. Am pus repede corturile, după care am făcut o mâncare bună-bună la ceaun (ah, ce bine e să ai cortul lângă maşini!) şi am cântat un pic la chitară. Asta este ultima seară în acest loc – mâine o luăm din loc către casele noastre.
A fost de poveste 🙂
Informații traseu
Când: septembrie 2022
Durată: 1 zi
Traseu: Casa lui nea Talpeş (Prisăcina) – Şaua Prislop – Vf Arjana (1.511 m) – Vf Zascol (1.496 m) si retur; Casa lui nea Talpeş – Camping Dumbravă
Durată: 5h 30 (timp efectiv de mers) / 8h cu tot cu pauze
Lungime: 16.4 km
- Model traseu: liniar
- Sezonalitate traseu: recomand să fie făcut în 3 sezoane, cu echipament adecvat. Pentru parcurgerea pe timp de iarnă este nevoie de echipament specializat (piolet, gheruțe/colțari)
- Punct plecare: casa lui nea Talpeş (Prisăcina)
- Punct sosire: camping Dumbravă
- Dificultate traseu: mediu-greu
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice. Sunt scurte porțiuni de stâncărie, însă se pot face fără probleme cu un pic de atenție.
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
- Altitudine minimă: 259 m (Cerna)
- Altitudine maximă: 1.511 m (vârful Arjana)
- Urcare/coborâre: +950 m/ -1.252 m
Traseu detaliat
Casa lui nea Talpeş (Prisăcina) – Şaua Prislop : 2h, 2.8 km
Şaua Prislop – Vf Arjana: 1h 50 min, 2 km
Vf Arjana – Vf Zascol: 30 min, 0.9 km
+ Vf Zascol – casa lui nea Talpeş (Prisăcina): 2h 15 min, 3.9 km
Casa lui nea Talpeş (Prisăcina) – Dobraia – Camping Dumbravă: 2h 50 min, 6.7 km
Observație: timpii includ pauzele luate pe traseu.
Detalii suplimentare
Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, ca vizibilitate şi frecvenţă.
Topografie: prima parte a traseului şerpuieşte prin pădure. Din Şaua Prislop până pe cele două vârfuri se merge în principal pe potecă de pământ i şiarbă, cu scurte porțiuni de piatră (pe creasta Arjanei sau între Arjana şi Zascol). De la Casa lui Nea Talpeş până la biserica din Dobraia se merge pe drum neasfaltat. De la biserică până la Camping Dumbravă avem potecă de pământ.
Vegetație: prima parte a traseului şerpuieşte printre copaci desi şi pădure. Din Şaua Prislop până pe vârfuri avem vegetație scurtă. De la Casa lui nea Talpeş până la bisericuța din Dobraia avem porțiuni de pădure ce alternează cu luminişuri. De la bisericuță până la camping Dumbravă se merge prin pădure.
Sursă de apă: râuletul captat în coborâre spre camping Dumbravă (cam la 10-15 minute de coborâre de la Biserică), râul Cerna (aflat la finalul coborârii).