Plimbare relaxantă prin satele Şirnea, Ciocanu şi Cheile Brusturețului
- noiembrie 03, 2023
- by
- Visinescu Cati
Tura de astăzi este o plimbare relaxantă la poalele Craiului, în Parcul Național, prin două sate de poveste – Şirnea şi Ciocanu. Este un traseu uşor şi relaxant, cu peisaje de excepție asupra Pietrei Craiului şi Bucegilor. Să pornim!
Am parcat maşina într-un mic intrând la asfalt şi am luat-o la pas prin Şirnea, admirând casele frumoase şi bucurându-ne de linişte. Pentru că e atât de multă linişte în zonă J Peste puțin timp cotim la stânga şi părăsim confortul asfaltului – îl schimbăm cu praful potecii. Urmăm indicatorul triunghi rosu, către Curmătura Groapelor, care ne urcă lin prin luminişuri. Mergem lin, agale, fără nici un fel de grabă, admirând culmile domoale ale dealurilor şi Bucegii în depărtare. De poveste 🙂
După ce am trecut de Curmătura Groapelor (1.389 m) continuăm traseul prin pădure, bucurându-ne de răcoare şi de scurta apariție a Pietrei Craiului pe fundalul albastru al cerului. Avem noroc de o zi perfectă de plimbare, cu mult cer senin şi un soare blând, care doar ne mângâie, fără să ne creeze disconfort. Ce altceva puteam cere mai mult 🙂 ?
După o scurtă coborâre prin pădure cotim scurt la stânga şi pornim agale către cabana Brustureț. Traseul este în continuare uşor (pare a fi un drum forestier), însă peisajul se schimbă – devine din ce în ce mai scâncos, iar peretii de piatră se apropie mult de potecă, până când o îmbrățişează. Seamănă un pic cu o porțiune de chei, dar încă nu suntem în Cheile Brusturețului. Mai e un pic până acolo 🙂
Popasul de masă l-am făcut la cabana Brustureț, pe care am găsit-o deschisă. Aici se poate servi ceva de băut sau ceva de mâncare, iar în fața acesteia este o terasă generoasă cu măsuțe unde se poate poposi. Noi am stat aproximativ 15 minute, până când ploaia (care a fost anunțată de prognoză) a decis să vină mai devreme şi să ne gonească într-un mic foişor. Şi pentru că e ploaie de vară, a venit cu abundență şi multă, multă răcoare. Am stat în foişor veo 20 de minute, tot sperând că se opreste, însă ploaia insistă să rămână alături de noi. Oh well… asta e! Ne-am pus echipamentul de ploaie şi am continuat traseul, sperând ca în curând să vedem din nou seninul cerului.
Am avut noroc şi ploaia ne-a părăsit exact la intrare în Cheile Brusturețului. Porțiunea asta din traseu seamănă oarecum cu Prăpăstiile Zărneştilor – pereti drepți şi înalți de piatră, albia Brusturețului şerpuind lin la baza pereților, vegetație bogată de-o parte şi de alta a drumului. A fost foarte fain să le parcurgem – parțial, deoarece trebuia să ne şi întoarcem la locul de plecare. Le puteți parcurge şi integral, însă se iese aproape de Podul Dâmboviței şi de acolo trebuie să luați alt mijloc de transport până în Şirnea.
Pentru întoarcere am ales să urcăm în satul Ciocanu – la iesirea din Cheile Brusturețului se ia marcajul bandă galbenă care urcă prin pădure şi iese într-o poiana largă, cu ruinele unei foste biserici. De acolo se ajunge în satul Ciocanu şi se merge pe asfalt. Ne uitam cu îngrijorare către Piatra Craiului – de unde se auzeau tunete şi norii negri înaintau cu repeziciune. Cred că o să ne prindă din nou ploaia. Şi ne-a prins – într-o curbă, în urcare, cu apoximativ 5 minute înainte să ajungem la adăpost. Asta aşa, ca nu cumva să ajungem acasă cu echipamentul murdar =))))
Surpriza traseului am primit-o la final, cât încă ne adăposteam de ploaie – un curcubeu dublu de toată frumusețea, întins elegant la orizont. Şi nu sunt singurele pe care le-am văzut astăzi – am avut bucuria de a mă delecta cu 4 curcubeie până când am ajuns înapoi în Bucureşti. De poveste 🙂
Informații traseu
Când: septembrie 2023
Durată: 1 zi
Traseu: sat Şirnea – Curmătura Groapelor – Cabana Brustureț – Cheile Brusturețului – sat Ciocanu
Durată: 5h, fără pauze
Lungime: 17 km
- Model traseu: liniar
- Sezonalitate traseu: se poate face în patru sezoane, cu echipament adecvat.
- Punct plecare: sat Şirnea
- Punct sosire: sat Ciocanu
- Dificultate traseu: mediu, din prisma lungimii
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
- Altitudine minimă: 961 m (Cheile Brusturețului)
- Altitudine maximă: 1.389 m (Curmătura Groapelor)
- Urcare/coborâre: +587 m/ -587 m
Traseu detaliat
Sat Şirnea – Curmătura Groapelor: 30 min, 2.4 km
+ Curmătura Groapelor – Cabana Brustureț: 53 min, 2.6 km
Cabana Brustureț – Cheile Brusturețului – ieşirea din Cheile Brusturețului: 12 min, 0.8 km
Ieşirea din Cheile Brusturețului – sat Ciocanu: 1h 24 min, 5.3 km
Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu, doar timpul efectiv de mers.
Detalii suplimentare
Stare marcaj: marcajele sunt bine pozitionate, ca vizibilitate si frecventă.
Topografie: prima parte a traseului este pe asfalt. De la părăsirea asfaltului până la ieşirea spre Cabana Brustureț este potecă de pământ. Până la cabana Brustureț şi apoi în Cheile Brusturețului este drum forestier. De la ieşirea din Chei şi până la intrarea în sat este potecă de pământ. În satul Ciocanu se merge pe asfalt.
Vegetație: partea de asfalt este cu vegetație scurtă. De la părăsirea asfaltului şi până la cabana Brustureț se merge majoritatea prin pădure, cu scurte ieşiri în luminişuri şi poieni. De la cabana Brustureț până în Chei este pădure pe marginea traseului. De la ieşirea din Cheile Brusturețului până în satul Ciocanu se merge prin pădure, apoi se trece în luminiş (cu vegetație înaltă).
Sursă de apă: cabana Brustureț, râul Brustureț (nu ştiu dacă este potabilă, însă în caz de nevoie .. 🙂 )