Insulele Feroe: stâncile Trælanípa și cascada Bøsdalafossur
- septembrie 17, 2024
- by
- Visinescu Cati
Cea de-a doua tură din această zi (după drumul poștașului) ne-a pus față în față cu un loc despre care auzisem și îl văzusem în fotografii, însă nu știam că o să îl văd „live” vreodată. Și cu atât mai puțin în această excursie!
Am parcat mașina aproape de localitatea Miðvágur, într-o parcare destul de încăpătoare (la ochi – încăpeau cel puțin 20 autoturisme) și ne-am echipat direct de ploaie, deoarece urma tura doi de umezeală din ziua respectivă. Ce am învățat până acum – mai bine țin pelerina pe mine tot timpul, degeaba o dau jos dacă trebuie să o pun iar peste 15 minute. Sau dacă îmi place dezbrăcatul-îmbrăcatul de impermeabile ca probă olimpică, mă pot antrena aici cu succes =))
Ce mi-a plăcut la acest traseu este că la începutul lui sunt toalete, iar în partea opusă un mic magazin, unde se plătește taxa de acces (200 coroane, aproximativ 135 RON) și se pot cumpăra suveniruri sau ceva cald/dulce. Am intrat pe porțile de acces și am început să mergem pe potecă, sub oblăduirea vântului care ne bătea din față cu toată puterea lui. Combinația dintre ploaie și vânt făcea extrem de greu mersul, așa că la un moment dat ne-am întors cu spatele și am mers așa o bucată de drum. A fost interesant!
Traseul nu este greu – și are o diferență de nivel extrem de mică. Se merge pe malul lacului Leitisvatn, care are formă de pufuleț șerpuit – sau vierme, depinde de imaginația fiecăruia. La un moment dat, de nicăieri, în partea stângă a potecii au apărut oceanul și le-am văzut – stâncile Trælanípa. O cădere masivă de stâncă în oceanul agitat, cu o dantelă agitată de valuri ce îmbracă îmbinarea între piatră și apă. Deci așa ceva… Am rămas pe loc, fascinată de toată frumusețea ce mi se arăta în fața ochilor. La un moment dat m-am dus aproape de margine și m-am uitat în jos (am spus că nu am rău de înălțime) – și câțiva zeci de metri de hău se întindeau sub privirea mea. E… impresionant!
De la stânci am continuat urcarea spre ceea ce părea a fi cel mai înalt punct din zonă. Până să ajungem sus, am mai fost „blagosloviți” cu o repriză scurtă de ploaie și niște vânt, ca să ne usuce pentru tura viitoare. Încep să cred că fenomenele naturii lucrează în ture foarte scurte =))) Când am ajuns – un curcubeu trona colorat în despicătura stâncilor, iar afară a ieșit soarele. Waaa, cât de minunat! Nici că se putea mai frumos!
Ghidul a luat-o în față, coborând spre ocean și croindu-și drum printre niște stânci destul de mari. L-am urmat, mergând cu atenție, deoarece totul era ud și vântul începuse iar să își facă de cap. La un moment dat bătea cu atâta putere, încât era să mă dea pe spate! M-am lăsat în jos și m-am făcut cât mai mică, așteptând ca să se mai calmeze. E clar – azi toate fenomenele naturii au ieșit la plimbare =))
Ultima minunăție a zilei de astăzi a fost cascada Bøsdalafossur – o serie de căderi de apă care dădeau direct în ocean. Combinația dintre stâncile abrupte, culoarea turcoaz-albă a apei, valurile imense și cascada creeau un peisaj care te făceau să te simți mic. Atâta putere, atâta frumusețe și atâta grație… aproape nici nu mai conta că mă bătea vântul din toate direcțiile. M-am așezat pe o stâncă și am admirat desfășurarea forțelor naturii. A meritat fiecare strop de ploaie și fiecare biciuire de vânt, pentru că am ajuns să văd cu ochii mei atâta frumusețe. Și pentru asta sunt recunoscătoare 😊
Traseul de întoarcere a fost același ca la dus. Bineînțeles că nu am scăpat de tura… dar cine le mai ține socoteala? Ne-a mai plouat cel puțin o dată până să ajungem la mașină. Dar nu a mai contat 😊
Informații traseu
Când: august 2024
Durată: 1 zi
Traseu: Trælanípa Trail (pe marginea lacului Leitisvatn)
Durată totală: 1h 50min (fără pauze) / 2h 20min (cu pauze)
Lungime totală: 7.3 km
- Model traseu: dus-întors
- Sezonalitate traseu: recomand 3 sezoane – deși nu știu cum este iarna în Feroe și dacă se poate face
- Punct plecare: Miðvágur
- Punct sosire: Miðvágur
- Dificultate traseu: ușor
- Porțiuni tehnice: nu există
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
- Altitudine minimă: 180 m
- Altitudine maximă: 338 m
- Diferență pozitivă de nivel: 272 m
Detalii suplimentare
Stare marcaj: traseul nu este marcat, însă poteca este intuitivă.
Topografie: traseul este pe potecă de pământ. Cu cât ne apropiam de ocean, traseul șerpuia pe pietre.
Vegetație: tot traseul este cu vegetație joasă.
Surse de apă: peste tot =))))
Acest articol face parte din calatoria in Insulele Feroe. Toate poveştile şi impresiile le regăseşti pe pagina dedicată acestei minunate experienţe 😊