Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Traseu super-ușor de o zi în Fundata – Traseu ecoturistic T7

După ce am terminat traseul ecoturistic T1, ne-am deplasat către începutul traseului T7, care este foarte aproape. Intrare în traseu este de pe DJ730, pe un drum ce urcă pe coasta unui deal. O să vedeți un indicator la intrare și omulețul albastru pictat pe o stâncă. Începem să urcăm lent, cu toată valea în partea dreaptă și pădurea în partea stângă, cu priveliștea deschizându-se din ce în ce mai mult. E atât de frumos aici! Atât liniște! Well, din când în când mai trecea câte o mașină, dar doar pentru câteva secunde. Apoi revenea liniștea cea vindecătoare.

Mă așteptam ca acest traseu să fie ceva mai sălbatic și mai plin de natură, dar de unde! Am trecut pe lângă o stână, după care drumul a început să șerpuiască printre niște case. Era ca un mic sătuc ascuns! Erau foarte puțini localnici, și extrem de mulți câini – îi auzeam cum lătrau din curți. Eu am prins oarecum frică de ei, de când cu tura din Baraolt, așa că eram în alertă. Am preferat să merg cu spray-ul de urs în mână și cu piedica trasă, să reacționez repede în caz caz că era pericol iminent. Din fericire nu a fost cazul, un câine care era liber era și foarte prietenos, iar ceilalți fie lătrau liberi din spatele gardurilor, fie erau prinși în lanț și nu se puteau deplasa. M-am mai relaxat când am ajuns la capătul satului, când vedeam că intram în pădure și am scăpat de ei.

A urmat o porțiune foarte frumoasă, prin pădure, unde ne-am făcut plinul de zăpadă și natură. Am ieșit într- o poiană largă, unde se vedeau stâlpii de înaltă tensiune. Aici orientarea a fost un pic problematică, deoarece nu am identificat nici un semn. Norocul nostru a fost că nu am fost primii pe acest traseu – se vedeau urme pe zăpadă, un om și un câine care s-au bucurat și ei de drumul acesta.

Am urmat valea , pe sub stâlpi, mergând pe ceea ce pare a fi o vale de râu (nu știu dacă chiar era așa, totul era alb și pufos) și am ieșit într-o mică poiană, cu pădurea în partea stângă și drum asfaltat în spate, undeva sus pe o coamă de deal. Am cotit dreapta și am urcat un pic, până când am ieșit un pic mai sus de drumul principal. Am coborât pe asfalt și de acolo am mers la picior până la mașină.

Surpriza plăcută a turei a fost Fundata 13 – un punct gastronomic local, la care am ajuns întâmplător (nu este reclamă plătită, este opinia mea sinceră asupra locului). Noi ne-am oprit să admirăm casa (foarte tradițională), proprietarul a ieșit afară și ne-a întrebat dacă vrem să intrăm să mâncăm. Oh, da! Am descoperit un loc foarte cald, decorat cu mult gust – un mix între tradițional și modern. Patronul este foarte prietenos, iar mâncarea …. Mmmhmmm, absolut delicioasă! Noi am luat ciorbă de fasole cu tarhon (adus separat), tocăniță de porc cu hribi, bulz (și credeți-mă că nu are nici o legătură cu ceea ce am mâncat până acum!) și o plăcintă delicioasă cu mere și înghețată cu vanilie.

A fost un sfârșit perfect de tură și de weekend 🙂

Informații traseu

Când: ianuarie 2026
Durată: 1 zi
Traseu: Traseu ecoturistic T7
Durată totală: 1h 30 min(fără pauze) / 3h (cu tot cu pauze)
Lungime totală: 4.6 km

• Model traseu: circuit
  • Sezonalitate traseu: 4 sezoane
  • Punct plecare: DJ730
  • Punct sosire: E574
  • Dificultate: ușor
  • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
  • Altitudine minimă: 1.100 m
  • Altitudine maximă: 1.243 m
  • Diferență pozitivă de nivel: 160 m

Traseu detaliat

Omulet verde T7DJ730 – Info Fostul Pichet de graniță – Info Vama Giuvala – E574: 1h 30 min, 4.6 km
Observație: Timpii sunt aproximativi și includ doar partea de mișcare, nu și pauzele luate pe traseu.

Detalii suplimentare

Marcaj: marcajele sunt destul de sporadice, recomand să vă orientați după o hartă sau un track GPS.
Topografie: traseul este pe potecă de pământ și asfalt.
Vegetație: traseul șerpuiește prin pădure și poieni. Pe partea de asfalt avem copaci sporadici.
Surse de apă: noi nu am întâlnit surse de apă pe traseu – poate doar la case, dacă aveți noroc să fie cineva prezent.

Mai multe trasee ecoturistice în zonă:
T1 Hoinăreală prin Șirnea
T2Hai hui prin Fundata
T3Plimbare prin Andole
T5 Lacul Fără Fund
T6 Prin hotar la Șleaul Mândrului
T8 Pe culmea Bisericuței
T9 La amfiteatru

Răspuns

Notă comentariu