Traseu ușor de o zi în Moeciu de Sus – Traseul ecoturistic T6
- februarie 01, 2026
- by
- Visinescu Cati
Ne-am reîntors în zona Moeciu pentru o porție binemeritată de relaxare și câteva trasee ecoturistice ușoare, care să ne permită mișcare, odihnă și reîncărcare. Plus că ne era dor de zăpadă, de foșnetul bocancului pe potecă și de peisajele montane albe, imaculate.
Am făcut destul de multe trasee în zonă (Amfiteatrul Transilvania, Culmea Bisericuței, Plimbarea prin Andole) – și tot nu mă pot sătura de zona asta. Are ceva magic care te tot atrage și te cheamă. Plus că peisajele sunt total diferite în funcție de anotimp, așa că nu există șansă de plictiseală sau deja-vu. Sunt atâtea frumuseți de admirat aici!
Am decis să facem traseul T6 – Prin hotar la Șleaul Mândrului. Norocul nostru (neintenționat, dar cineva acolo sus le potrivește foarte frumos!) este că pensiunea la care ne-am cazat era exact pe traseu. Adică doar coboram la drum și puteam începe drumeția. Așa da =)))
Noi am început traseul din fața pensiunii Mălina. Am cotit dreapta și am luat-o pe drumul asfaltat, printre case, bucurându-ne de soare și peisajul de poveste. Într-o curte, 3 măgăruși luau prânzul, și au venit curioși la noi când ne-am apropiat de gard, dorind să ne guste în pic geaca sau bățul de trekking. Măgărușule, echipamentul și alintul nu sunt comestibile =))
La un moment dat drumul asfaltat se termină și trecem pe o potecă forestieră, apoi cotim la dreapta pe un pod de lemn (se află și un panou cu indicații la locație) și intrăm în pădure. Am fost doar noi o bună perioadă de timp, până când ne-am întâlnit cu un bătrân, care urca ușor alături de câinele lui. Am intrat în vorbă cu el și ne-a povestit mare parte din viața lui, cu bune și cu rele, cu câți copii și nepoți are el și cât de mândru este că toți copiii lui sunt bine. Și am realizat că asta uneori lipsește din viața noastră – conectarea cu cel de lângă tine. Să asculți povești și prin asta să creezi o legătură invizibilă, ca un fel de loc în care lumea se cunoaște un pic mai bine, pentru că știm să ascultăm mai bine 🙂

Drumul nostru ne-a scos la o intersecție, noi am luat-o spre dreapta (în sus) și am ajuns la un fel de platou, de unde aveam vedere directă la Bucegi. Oooo, așa da! După faptă și răsplată! Eram singuri pe coclauri și ne bucuram de toată această frumusețe, de scârțâitul zăpezii sub bocanci și de vremea excelentă de bălăurit. Este minunat 🙂

Am făcut o buclă laaaargă, lăsând în dreapta niște stâne, până când am coborât din nou în sat. Marcajele sunt destul de sporadice în această zonă, recomand să aveți la voi un track GPS sau o hartă pentru orientare, ajută foarte, foarte mult! Am mers la pas pe străduțele din Moeciu, până când am ajuns la un loc familiar – comun cu T3. Trecem de biserica ortodoxă din Moeciu de Sus, cotim brusc dreapta la intersecție și începem să coborâm ușor, printre cele câteva case din zonă. La terminarea porțiunii de asfalt continuăm coborârea, pe lângă fânar și stână, până când ajungem din nou la asfalt. De acolo am cotit dreapta și ne-am întors din nou la cazare, pentru o porție binemeritată de odihnă și relaxare.

A fost minunat 🙂
Informații traseu
Când: ianuarie 2026
Durată: 1 zi
Traseu: Traseu ecoturistic T6
Durată totală: 3h (fără pauze) / 5h (cu tot cu pauze)
Lungime totală: 10.5 km

- Model traseu: circuit
- Sezonalitate traseu: 4 sezoane
- Punct plecare: Pensiunea Mălina
- Punct sosire: Pensiunea Mălina
- Dificultate: ușor
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă

- Altitudine minimă: 960 m
- Altitudine maximă: 1.335 m
- Diferență pozitivă de nivel: 421 m

Traseu detaliat
Pensiunea Mălina – Valea Popii – Poiana „La mândru” – Șleaul Mândrului – Biserica Ortodoxă – Moeciu de Sus – Pensiunea Mălina: 3h, 10.5 km
Observație: Timpii sunt aproximativi și includ doar partea de mișcare, nu și pauzele luate pe traseu.
Detalii suplimentare
Marcaj: marcajele sunt destul des sporadice, recomand să vă orientați după o hartă sau un track GPS.
Topografie: tot traseul alternează asfaltul cu poteca de pământ și drum neasfaltat.
Vegetație: există părți din traseu care șerpuiesc prin pădure, altele care sunt prin pășuni.
Surse de apă: magazinele din Moeciu, stâna din pădure (la coborârea dinspre Biserică înspre sat).
Mai multe trasee ecoturistice în zonă:
T2– Hai hui prin Fundata
T3 – Plimbare prin Andole
T5 – Lacul Fără Fund
T8 – Pe culmea Bisericuței
T9 – La amfiteatru

1 Comentariu
Traseu super-ușor de o zi în Fundata – Traseu ecoturistic T7 - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec
15th apr. 2026 - 5:47 pm[…] prin ȘirneaT2– Hai hui prin FundataT3 – Plimbare prin AndoleT5 – Lacul Fără FundT6 – Prin hotar la Șleaul MândruluiT8 – Pe culmea BisericuțeiT9 – La […]