Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Varsovia 2017, ziua 1 – prima zi solo intr-un citybreak

Yeap, a venit și ziua aceea (un pic amânată) în care plec singură-singurică într-un city break. Sau, mai bine zis, mă scot la o plimbare și mă bucur de compania mea 😉
De la momentul în care am vrut să plec și până aveam deja totul rezervat nu au trecut mai mult de două ore. Cu tot cu pus cerere de concediu, cumpărat bilete de avion, cazare și sărit în sus de bucurie vreo 10 minute prin firmă, de nu înțelegeau colegii de unde atâta explozie de energie :))) Dar da, plec în Varșovia, un oraș extrem de colorat și de frumos! Și pe care o să îl descopăr în ritmul meu, la pas, mergând unde vreau eu, când vreau eu! O să fie suuuuper!
  ________________________________________________________
Când:  iulie  2017
Unde: Varșovia, Polonia
Parteneri de tură: doar eu și un rucsac 
Transport: avion
Cazare: Ibis Budget Hotel, Varșovia
Highlights: plimbare de seară prin partea nouă a orașului
Ȋn câteva cuvinte: zbor cu avionul, plimbare de seară în Varșovia
  _________________________________________________________
Am plecat spre Varșovia în duminica cea caniculară de 40 de grade. Afară se lipeau sandalele de asfalt, iar eu îndesam polare și umbrele în bagajul de mână, pentru că în Polonia prognoza meteo arată 17 grade. O să fie o trecere interesantă, de la “Apăăăă! Umbrăăăă! Gheațăăă!” la “Polaar! Geacăăăă! Băi, dar mănuși nu mi-am pus?” Să mergem la răcoareeeee :))
 
Formalitățile de la aeroport îmi sunt deja familiare, la fel și  senzația aceea de plecare, de desprindere și de nou. Cu primele m-am obișnuit, în schimb a doua încă mă mișcă și mă entuziasmează, oricât de mult am călătorit. Aeroporturile au ceva magic pentru mine, parcă știu că urmează o super aventură de fiecare dată când sunt într-unul, o nouă poveste, un nou loc de descoperit, o nouă rundă de frumuseți de admirat. Și parcă îmi vine să zbor … oh wait, chiar o să fac asta :))) 
 
Am avut noroc de loc la geam, așa că am putut admira cerul și norii pe tot parcursul zborului. Și cum am aparatul foto la mine, am prins câteva cadre frumoase cu norii și cu Polonia de sus. Am aterizat, nimeni nu a aplaudat (uuu, ceva nou încă din avion!), oamenii au așteptat frumos până s-a oprit avionul și abia atunci s-au ridicat să își ia bagajele. Parcă sunt în altă lume.  Bine am venit în Polonia :))))
 
Am ieșit super repede din aeroport (avantajul de a călători doar cu bagaj mic de mână!) și dă-i și caută stația de autobuz pentru a pleca spre hotel. A fost foarte ușor de găsit, deoarece erau foarte multe indicații către oriunde. Ies afară … și brrrr, e frrrrrig! Se simte trecerea de la 40 la 20 de grade! Unde spuneam că am pus polarul ăla?
 
Am luat bilet de la tomonatul de bilete din stație, m-am urcat în autobuz .. și hai la drum! M-a surprins plăcut că am văzut tonomate de bilete și în autobuz, stațiile erau anunțate vocal, iar un panou indica stația în care te afli, plus cele ce vor urma. Ah, deja îmi place extrem de mult aici, totul e așa de bine aranjat :))))
 
Hotelul în care sunt cazată e într-o zonă semi-centrală. Am făcut check-în (tipul a fost super simpatic și mi-a dat o cameră ceva mai sus, să am panoramă) și m-am dus să îmi laș bagajul. Stau într-o cameră simplă, mică, cu pat dublu, ce are strictul necesar (plus televizor). Exact ceea ce am nevoie 🙂
 
Era deja ora 20:30 când am ajuns în cameră. Ce să fac, ce să fac? E cam târziu să mă duc acum în orașul vechi, mai ales că mâine mi-am programat o zi cu super multe plimbări și îmi doresc să fiu odihnită. Dar asta nu înseamnă că nu pot să ies la plimbare, să mă familiarizez cu zona. Ok, merg să îmi iau gură de aer proaspăt de seară! Cobor la recepție după o hartă și îl rog pe tip să îmi arate încotro aș putea merge. El, foarte amabil, îmi desenează trasee, îmi indică ce autobuze pot lua și de unde, ce pot vedea în seara asta. Ospitalieri polonezii, nu glumă :))
 
Și am plecaaaaat! Plimbare prin Varșovia, here I come! Mă învârt pe niște străduțe mici, fac câteva drepte și câteva stângi până când ies la un bulevard mare, într-o zonă de clădiri înalte de sticlă. Pare a fi un fel de zonă de birouri. Iar în față, în direcția în care mergeam eu, se vedeau la orizont multe clădiri inalte, la fel de high tech, precum și Palatul Culturii și Științei, cea mai înaltă și impunătoare clădire din oraș. Acolo mă îndrept eu în seara asta. Spre înălțimi, pașii mei :D!
 O data ajunsă în partea această de oraș, peisajul s-a schimbat cu totul. Trebuia să fiu atentă pe unde merg, și asta deoarece eram mai tot timpul cu capul pe sus, admirând clădirile cele înalte. Și chiar era necesar să fiu atentă, deoarece sunt foarte multe pasaje subterane, care traversează bulevardele dintr-o parte în alta, făcând conexiunea între trotuare și multele stații de autobus/tramvai/tren prezente în zonă. Totul este extrem de bine semnalizat, plăcuțele indicatoare sunt și în engleză, așa că e practic imposibil să te pierzi. Deja ador orașul asta 🙂
 M-am plimbat până un pic după Palatul Culturii, pe care l-am admirat de jos. Seamănă un pic cu clădirea din Piața Presei, nu-i așa? Doar că e mult mai frumos luminat și nu are reclame. Și abia aștept mâine să mă urc în turnul cu ceas, să văd panorama Varșoviei. Dacă prind și vreme bună, o să fie fantaaaastic!
Puteam să iau un mijloc de transport în comun înapoi spre hotel, dar am preferat să merg pe jos, pentru a-mi face antrenamentul pentru mâine. M-am oprit la un supermarket să îmi iau o bere locală, descoperind astfel că prețurile sunt cam că la noi, și o dată ajunsă în cameră de hotel  m-am tolănit în pat, uitându-mă la secvențe din Stăpânul Inelelor … dublat în poloneză.  Și e funny că dublajul e făcut de o singură voce, masculină, ce nu are foarte multe inflexiuni. Bine că știam acțiunea :)))
 
Gata, la somn cu mine! Mâine mă așteaptă o zi plină de plimbări și descoperiri. Abia astept să văd orașul vechi și să gust mâncarea locală 😀
 
Utile:
Moneda Poloniei: zlotul polonez. Curs de schimb: 1 zlot = 1,1 RON

Preț bilete mijloace de transport în comun:
– Bilet valabil 20 minute în zona 1 -3.4 zloți
– Bilet valabil 75 de minute în zonele 1 și 2 – 4.4 zloți
– Abonament o zi valabil în zona 1 – 15 zloți
– Abonament trei zile valabil în zona 1 – 36 zloți
 

La tonomatele de bilete se poate plăti cash sau cu cardul.  

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×