Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

O zi în Bulgaria: cascadele Krushuna, peștera Devetashka și Lovech

Dacă aveți chef de o plimbare ușoară și spectaculoasă la vecinii bulgari, cu multă varietate de peisaj și locuri de poveste, atunci citiți în continuare – am pentru voi o propunere de nota 10!

Pentru prima ieșire din țară pe anul 2021 am ales să merg în Bulgaria, pentru niște obiective spectaculoase: cascadele Krushuna, peștera Devetashka și Lovech – să mă plimb prin oraș și să urc la cetate. Toate trei sunt foarte apropiate între ele și la aproximativ 220 km de București, ceea ce înseamnă mai puțin timp pe drum și mai mult timp de relaxare. Să mergeeem :D!

Plecare dis-de-dimineață, cu Autocarul Bucuriei. Aparent nu suficient de dimineață, pentru că am stat ceva la vamă, deși am ajuns mai devreme de ora 08. După o oră şi ceva petrecută între granițe (cu tot cu verificat acte, achiziționat rovinietă şi schimbat bani), am ajuns în Bulgaria şi ne-am pornit  la drum către prima destinație a zilei: cascadele Krushuna.

Cascadele Krushuna

În vecinătatea parcului național este o parcare destul de mare, unde puteți lăsa mașina. Plătiți biletul de intrare și o luați agale la pas, pe drumul asfaltat umbrit de copaci. În capătul aleii se face stânga, se trece un podeț mic, se urcă scările de la restaurant și faceți stânga – și ați intrat pe traseul roșu. Nu aveți indicatoare, însă potecă este sugestivă. Prima oprire am făcut-o la Cascadă – de fapt e o grupare de cascade, cu un lac superb la baza stâncilor. Hmmm,  ce ar merge o baie pe căldura asta 🙂

Reluăm poteca și în maxim 5 minute am ajuns la Piscina Albastră. Impropriu spus albastră, deoarece apă este de un turcoaz ireal. Aduce un pic cu lacul Ochiul Beiului, din Cheile Nerei. Numai bun de admirat și fotografiat 🙂

După parcurgerea traseului puteți să va luați un suvenir sau să mâncați ceva, la restaurantele de la intrarea în parc. Eu m-am răsfățat cu o înghețată, să mai temperez un pic căldura de afară 🙂

Informații despre cascade:

·       Cascadele se află în Parcul Național Krushuna (sau Maarata)

·       Sunt cele mai mari cascade de travertin din Bulgaria

·       Apă este termală, și are temperatura de 58 grade

·       Sunt 2 trasee pe care le puteți face în parc: traseul albastru, mai lung și mai spectaculos (se parcurge în aproximativ o oră), care va duce la Cascadă Misterioasă, peșterile Maarata și Vadopava; traseul roșu (făcut de noi), unde veți ajunge la Piscină Albastră și Cascadă, înaltă de 20 m. Traseul roșu se poate parcurge în aproximativ 30 de minute.

·       În parc există magazine de suveniruri, punct de informație, restaurant, piscină și toaletă

·       Tarif de vizitare: 4 leva/persoană. Alături de bilet veți primi și o harta a parcului.

Peștera Devetashka

De la cascade la peșteră am făcut maxim 15 minute (cu autocarul). Plătim biletul, traversăm podul – și deja se vede peștera. Abia când ajungi aproape de ea îți dai seama cât de frumoasă și specială este – parcă am intrat în altă lume! O lume răcoroasă, cu pereți și acoperiș de stâncă, cu un râu și vegetație ce străjuiesc partea stângă, zgomote de păsări ce se aud de peste tot … și ferestre către cer din loc în loc. Este de-a dreptul magic 😀

Am poposit cam jumătate de oră în acest loc, deși aș mai fi vrut să stau. Experiența este fascinantă – îți inundă toate simțurile și te propulsează în alt spațiu. Sunt câteva băncuțe, puteți să stați pe ele și să admirați în voie 🙂

Informații despre peșteră:

·       Se află pe malul de E al râului Osam

·       Are lungimea de 2.442 m, însă o mare parte este închisă accesului public

·       Înălțimea peșterii este între 60 și 100 m

·       În tavan sunt 7 găuri, dintre care cea mai mare are 73×48 m și poartă numele de  Kilika

·       Peștera este casă pentru  aproximativ 35.000 lilieci din 15 specii

·       În peștera s-a filmat filmul Expendables 2

·       A fost folosită că depozit pentru tancurile petroliere – de acolo cele 3 cercuri mari într- secțiune a peșterii (nup, nu sunt alieni 🙂 )

·       Tarif de vizitare: 4 leva/persoană; 3 leva/persoană pentru studenți sau grupuri mai mari de 15 persoane

Lovech – orașul și cetatea

Până la Lovech am făcut cam 20 de minute Orașul este destul de mic, însă aveți ce vedea: podul acoperit peste râul Osam, cartierul Varosha (un fel de centru vechi de pe la noi) și fortăreața Lovech, aflată în vârful dealului Hisarya. Până la fortăreață este o urcare de maxim 10 minute, de unde veți avea o panoramă curprinzatoare a orașului. Turul va dura destul de puțin, pentru că din cetate au rămas doar câteva ziduri și fundații. Restul timpului l-am petrecut plimbându-ne pe malul râului – sunt câteva căsuțe foarte colorate și fotogenice.

Informații despre oraș:

·       Lovech este singurul oraș cu pod acoperit din Bulgaria și este printre cele mai vechi orașe ale țării

·       Podul are lungimea de 106m, și a fost ridicat între 1872 și 1874; în 1925 a ars și a fost reconstruit după modelul original – structura de beton armat, acoperiș din lemn

·       Tarif de vizitare cetate: 3 leva/persoană; 2 leva/persoană pentru studenți sau grupuri mai mari de 15 persoane

2 Comentarii

  Adrian Covaci

  23rd feb. 2023 - 8:23 am

  Unul din locurile mele preferate in Bulgaria. Aici am gasit cea mai buna mancare din Bulgaria. La Mehana Varosha am mancat cea mai buna kavarma din Bulgaria si purlenka, care este un fel de paine plata. Cea mai buna cafea turceasca se bea la Drakata, pe balconul care ofera o splendida priveliste catre rau si podul acoperit. Am vizitat si vechea baie turceasca din perioada otomana, aflata langa rau.

   Visinescu Cati

   1st mart. 2023 - 9:01 am

   Buna Adrian,

   Multumesc mult de impartasire! Eu de fiecare data merg la Drakata sa mananc si ma dau in vant dupa parlenka lor cu usturoi.
   Calatorii faine sa ai :)!

Răspuns

Notă comentariu

×