Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

City break Puglia 2022, ziua 2 – Alberobello, oraşul căsuțelor trulli

În cea de-a doua zi de city break în Puglia am ales să dăm o fugă scurtă până în Alberobello – oraș aflat în patrimoniu UNESCO. Îmi doream de multă vreme să ajung aici și să mă plimb printre căsuțele albe specifice zonei, denumite trulli.  Au o poveste foarte interesantă – se spune că erau construite astfel încât să poată fi dărâmate foarte rapid, pentru a scăpa de taxe. Erau realizate din piatră de calcar, așezată una peste cealaltă, iar la construcția lor n u s-a folosit mortar pentru a lega construcția – tocmai pentru a putea fi ușor de dărâmat. Legendă spune că era suficient să fie luată o piatră de la baza pentru că toată casă să se dărâme.

Pentru a ajunge în Alberobello am luat autobuzul din apropierea Gării Centrale. Ne-am debarcat în Alberobello și am pornit pe străduțe, în direcția indicatoarelor. Sau a celorlalți turiști, care mergeau în aceeași direcție =)) Nu a durat foarte mult și iată-ne în zona minunatilor trulli! Este un deal plin de căsuțe, numai bune pentru a fi explorate și fotografiate!

Noi ne-am plimbat aproximativ 3 ore prin zonă, luând fiecare străduță la pas. Am descoperit multe locuri extrem de frumoase și fotogenice, numai bune de testat aparatul foto. Pe strada principală veți găși multe magazine de suveniruri. Ce mi s-a părut interesant (și specific locului în același timp) – niște figurine de ceramică în formă de balon. E de efect!

Nu vreau să fac pe ghidul turistic, așa că nu o să va înșir obiectivele zonei. Nu asta a contat pentru noi. Am vrut să ne bucurăm de zonă, de căsuțe, de soare și de albul strălucitor, fără să ne intereseze cum se numesc căsuțele, care e cea mai mare sau cea mai mică.

Sunt unele magazine care te lasă să te urci pe terasa lor pentru a admira totul de sus. Am mers şi noi pe una dintre ele – şi  a fost minunat. Recomand experiența!

Mi-au plăcut foarte mult cele două parcuri – este unul sus, la ieșirea din zona caselor, care e mai mult zona de picnic cu niște măsuțe, și unul jos , lângă piață cea mare. Au fost o oază binemeritată de verdeață și relaxare 🙂

La întoarcere am mai dat o raită prin Bari, pentru plimbarea de seară. Și am ajuns pur întâmplător în cea mai fermecătoare piazzetta pe care am întâlnit-o până acum! Largă, cu băncuțe de piatră în centru, magazine pe margine, luminițe delicate deasupra și mulți oameni, la socializare, cu un pahar de vin sau o bere în mâna. Pur și simplu m-am îndrăgostit de locul ăsta! Am stat și eu pe băncuțe, cu un arancinu (pentru cine nu știe ce este, să caute :P), devorându-l cu bucurie și recunoștință pentru ziua minunată petrecută pe tărâmurile Pugliei.

La mai mare 😀

Informații ajutătoare

Bilet autobuz Bari-Alberobello: 4,3 EUR pe sens. Biletele se iau de la un tonomat din Gara Centrală Bari. La întors le-am luat online.

Răspuns

Notă comentariu

×