Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

City break Edinburgh 2023, ziua 2 – la palat, Arthur’s Seat şi un apus superb de soare

M-am trezit plină de energie – deoarece mă aşteaptă o zi plină în Edinburgh! Am atât de multe de văzut, aşa că încerc să profit de timpul pe care îl am şi vremea frumoasă de afară pentru a mă bucura cât mai mult de ceea ce are acest oraş de oferit!

Distanţele pe care le aveam de parcurs azi erau destul de scurte, aşa că am ales să merg pe jos între obiective. Prima dată doream să merg să văd castelul, aşa că am luat-o la pas pe bulevarde până în St Andrew’s Square, apoi până la monumentul Scott şi de acolo, în urcare lină, până la castel. Am vrut să cumpar bilet de intrare … şi mi s-a spus că se pot lua doar online. Bummer! Nu ştiu de ce nu am vrut să le iau atunci pe loc (nici nu ştiu dacă se puteau vinde de azi pe azi), aşa că am amânat vizitarea castelului pentru mâine. Asta e 🙂

Bun … şi acum ce fac? Hmmm.. data trecută când am ajuns aici am trecut pe lângă castelul regal. Ar fi interesant de vizitat 🙂 Mi-am pus destinaţia pe Google Maps şi am luat-o pe jos până acolo. Ce mod mai bun de a vedea oraşul, dacă nu la pas?

Palatul Holyroodplace

Este reşedinta oficială a  monarhiei britanice in Scoţia – mă aştept să fie foarte fain! Am cumpărat biletul de intrare, mi-am luat audio guide-ul (este inclus în preţ) şi m-am cufundat pe deplin în atmosfera regală. Recunosc ca a fost provocator, deoarece afară era un frig de nu ştiam în ce buzunar să îmi ascund mâinile îndesate în mănuşi. Şi aveam haine groase la mine =))))

Palatul se poate vizita pe interior, însă nu a avut voie să fotografiez – nu am imagini nici cu bijuteriile coroanei, nici cu interioarele somptuoase. Pot confirma că sunt  într-adevăr demne de un rege sau o regină J

Lângă palat sunt ruinele unei biserici, care acum este în restaurare, şi o grădină extrem de frumoasă, pe aleile căreia am putut să mă pierd şi să vânez fiecare rază de soare, doar-doar mi s-or topi turţurii de la nas J)) Norocul meu este că lângă palat era o cafenea şi m-am mai încălzit cu o cappuccino fierbinte. Aaaah, caldură! De vis!

Parlamentul scoţian

Ȋn vecinătatea palatului este Parlamentul scoţian, care se poate vizita pe gratis. Treci prin nişte controale de securitate exact ca la aeroport, după care eşti liber sa explorezi cele două nivele deschise publicului. Pe mine m-a întâmpinat un angajat şi mi-a făcut o mică prezentare a locului, apoi m-a îndrumat să iau o broşură pentru orientare.

La parter am admirat câteva expoziţii sezoniere, expoziţia parlamentului şi două săli de comisii (nu am avut acces în ele), iar la etaj era camera de dezbateri – care este extrem de faină!  Mi-a plăcut foarte mult arhitectura şi design-ul – clădirea este în locaţia unei foste fabrici de băutură, aşa că peste tot se pot vedea siluete de sticle în cameră – fie pe pereţi, fie în design-ul corpurilor de iluminat.

La parter se află o cafenea, un mic magazin de suveniruri şi toaleta. Pentru cine are nevoie 🙂

Parcul Holyrood şi Arthur’s Seat

Lângă cele două obiective deja vizitate se află parcul Holyrood, unde este cel mai înalt punct din zonă – Arthur’s Seat, cu ameţitoarea înălţime de 251 m. Ştiam de dinainte să plec că o să urc aici, aşa că m-am echipat corespunzător. Traseul până pe vârf nu este dificil, însă dacă este umed pe jos (cum am prins eu) există riscul de alunecare. Asta nu înseamnă că nu am văzut oameni în teneşi sau femei în sandale abordând drumul ca o plimbare lejeră în parc =)))

Sunt mai multe trasee de a ajunge pe vârf. Eu am ales pe cel mai lung, pe la St Anthony Chapel, deoarece îmi oferea un punct de belvedere şi înspre lac. De acolo am luat-o uşurel în sus, şi în aproximativ 30 de minute am fost pe vârf. Eu şi jumătate de oraş, deoarece era super mega aglomeraţie, abia puteai să calci =))) Cred că toată lumea a profitat de vremea superbă de afară pentru a face o plimbare 🙂

Aveam în plan să cobor tot pe acelaşi traseu, însă am intrat în vorbă cu un localnic ce mi-a recomandat să mă întorc pe partea cealalată a dealului, că e peisajul foarte frumos. Ok, aşa o să fac! Ştiam cam unde doream să ajung, însă nu vedeam nici o potecă. Am găsit-o câteva minute mai jos, şi am urmat-o până într-o vale, de unde am început din nou să urc. Nu am unde să mă pierd, se vede totul ca în  palmă :))

Plimbarea pe dealurile Holyrood-ului mi-a oferit ocazia să admir un apus de soare absolut superb peste oraş. Aproape că nu îmi venea să cred cât de norocoasă sunt, să fiu aici, acum, cu soarele în faţă şi Edinburgh-ul la picioare!  De vis 🙂

După ce a apus soarele (şi a început să muşte din nou frigul) mi-am spus că trebuie să mă întorc acasă. Aveam cam o oră de mers şi nişte cumparaturi de făcut, dacă nu vreau să fac foamea mâine de dimineaţă, la micul dejun =))) Aşa că am luat-o agale spre casă, cu multă bucurie în suflet. Ce dacă e frig ? Frigul trece, amintirile rămân 🙂

Informaţii suplimentare

Bilet intrare la Palatul Holyrood (noiembrie 2023): 19,50 lire/ adult, 12.50 lire/persoană între 18-24 ani, 10.50 lire/copil sau persoană cu dizabilităţi. Copiii sub 5 ani au intrarea gratuită. Dacă alegi sa converteşti biletul în donaţie, poţi folosi biletul primit ca să faci vizite gratuite timp de un an de zile de la achiziţia acestuia.

Orar Palatul Holyrood  (noiembrie 2023): Aprilie – Octombrie: 09:30 – 18:00, cu ultima intrare la ora 16:30. Noiembrie – Martie: 09:30 – 16:30, cu ultima intrare la ora 15:15. Palatul este închis marţea şi miercurea!

Parlamentul scoţian se poate vizita gratuit.

2 Comentarii

  City break Edinburgh 2023, ziua 3 – castel, catedrala St Giles şi Calton Hill - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  6th ian. 2024 - 8:33 am

  […] City break Edinburgh 2023, ziua 2 – la palat, Arthur’s Seat şi un apus superb de soare […]

  City break Edinburgh 2023, ziua 4 – Camera Obscura, Greyfriars Bobby şi Greyfriars Kirkyard - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  6th feb. 2024 - 8:45 am

  […] trei jurnale de călătorie din city-break-ul scoţian le puteţi citi aici, aici şi […]

Răspuns

Notă comentariu

×