Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

City break Edinburgh 2023, ziua 3 – castel, catedrala St Giles şi Calton Hill

Primele două jurnale de călătorie din city-break-ul scoţian le puteţi citi aici şi aici.

Sunt deja în penultima zi din aventura scoţiană. Am noroc (şi astăzi!) de o zi superbă şi senină, ce mă îmbie la plimbare şi explorare. City-break-ul ăsta este special – în sensul că simt să stau mai mult afară, în natură, decât prin muzee, cafenele sau alte locuri închise. Vreau să mă conectez mai mult cu parcurile, copacii, iarba, spaţiile deschise. Am de explorat!

Castelul Edinburgh

Ȋn prima parte a zilei am mers până la castel. Ȋn sfârsit, am ocazia să vizitez locul acesta! Şi am prins un moment extrem de bun, deoarece era Rememberance Day şi am avut parte de paradă şi muzică. Să fie cu surle şi trâmbiţe când vin eu =)))

Castelul este destul de mare, iar vizitarea lui mi-a luat aproximativ 3 ore şi jumătate – şi nu am intrat în toate locurile vizitabile! Cel mai mult mi-a plăcut povestea tunului imens din partea superioară (Mons Meg), capela Sf Margaret (care este cea mai veche clădire din Edinburgh) şi interiorul palatului – deşi era destul de auster, fără prea multă mobilă. Ah, şi să nu uităm degustarea de whisky, care m-a uns pe suflet =))))

Ȋn mare parte din clădirile interioare am găsit diverse expoziţii cu caracter militar – de la un monument dedicat soldaţilor scoţieni ce şi-au dat viaţa în diverse războaie, până la reconstrucţia de închisori medievale sau istoria armatei scoţiene – eu am trecut prin toate destul de repede, deoarece nu sunt pasionată de aşa ceva. Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd mai mult interioare de palate, precum vizita de ieri de la Holyrood, însă aici este diferit. Cel puţin panorama oraşului de pe ziduri este fascinantă 🙂

Catedrala St Giles

O veţi regăsi pe strada ce duce spre castel. Prima dată nici nu ştiam că se poate vizita, însă am văzut nişte oameni care intrau şi, curioasă, m-am luat după ei. Este frumoasă şi impresionantă, deşi are stilul un pic rece şi auster, asemănător cu toate clădirile scoţiene. Oare oamenii şi-au construit casele după vreme sau vremea s-a dat după casele oamenilor =))?

Calton Hill

A fost ultima oprire din această zi – şi doza de natură de care aveam nevoie. Calton Hill este exact ce îi spune numele – un deal – unde sunt construite diverse clădiri. Cea care apare mai peste tot în broşurile de turism – foişorul rotund cu piloane – este Dugald Stewart Monument. Tot în zonă este  National Monument – care le mine mă duce cu gândul la Grecia antica şi la templele lor, Nelson Monument – seamănă cu un far, Political Martyrs’ Monument – care seamănă cu un obelisc, şi Observatorul Astronomic. Zona este foarte faină pentru plimbare, deoarece ai vedere 360 de grade, atât înspre oraş cât şi înspre mare. Ca să nu mai spun ce bine se vede de aici Arthur’s Seat!

Am stat prin zonă aproximativ două ore, pentru că am vrut să prind apusul de aici. Şi am avut parte de nişte culori superbe asupra oraşului! Când s-a lăsat întunericul şi au început să se vadă toate luminile de pe Princess Street, am rămas câteva minute în admiraţie şi wow. Se vede absolut minunat!

Am plecat de acolo extrem de fericită. Speram ca ziua asta să fie faină, însă aşteptările mele au fost cu mult întrecute! Abia aştept să văd ce o sa fac mâine, în ultima zi. Din păcate se anunţă multă ploaie, aşa că ideea de a merge la Gradina Botanică nu mă mai încântă. Mă duc să dorm, poate vine inspiraţia 🙂

Informatii suplimentare

Bilet acces Castel: 19.5 lire/adult (16-64 ani), 15.5 lire/seniori (peste 65 ani), 11.4 lire/copii (7-15 ani). Copii sub 7 ani au gratuitate. Există şi bilete pentru familii. Biletele se pot lua de aici.

Vizitarea catedralei este gratuită, însă se recomandă o donaţie. Se poate dona cu cardul.

Pe Calton Hill am găsit un magazin de unde puteam să îmi iau bautură (ceai, ciocolată caldă, suc, apă) sau ceva de ronţăială. Exista şi toaletă.

Răspuns

Notă comentariu

×