Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

City break Edinburgh 2023, ziua 4 – Camera Obscura, Greyfriars Bobby şi Greyfriars Kirkyard

Primele trei jurnale de călătorie din city-break-ul scoţian le puteţi citi aici, aici şi aici.

Ultima zi din aventura scoţiană m-a prins fără nici un plan.  Aveam timp liber până pe la ora 16, când trebuia să plec spre aeroport, şi o vreme mohorâtă şi ploioasă afară. Nu prea era de plimbare prin natură, deşi aveam umbrelă.  Vântul care bătea afară o făcea aproape inutilă =))) Prima idee care mi-a venit a fost să merg la Camera Obscura& World of Illusions. Mi-a plăcut foarte mult când am fost în ceva asemănător în Bratislava şi Praga. Hai să văd şi varianta scoţiană 🙂

Camera Obscura & World of Illusions

Clădirea este situată în vecinătatea castelului – nu o puteţi rata când mergeti pe aleea ce duce la castel. Am plătit biletul de intrare, mi-am lăsat bagajele la garderobă şi m-am cufundat în lumea misterioasă a iluziilor. Atracţiile sunt faine, însă nu pot spune că m-au dat pe spate. Poate pentru că deja ştiam ce şi cum =)) Mi-a plăcut mult camera obscură (pe care o veţi găsi la ultimul etaj, şi un angajat vă va povesti mai multe), panorama oraşului de pe terasă şi tunelul mişcător de la final, în care am avut curajul să mă dau de două ori (mi-am spus eu că pot să îmi hack-uiesc creierul şi să îmi dau seama că de fapt nu se înclina podeaua. Am reuşit parţial, dar stomacul meu a avut de suferit =))))

Overall mi s-a părut prea scump biletul pentru ceea ce am experimentat.

Victoria Street

Am dat peste ea pur întâmplător, în timp ce mă plimbam fără ţintă pe străzi. Am coborât printr-un tunel şi brusc am ieşit pe o stradă extrem de colorată, care facea notă contrastantă cu monotonul experimentat până acum. Waaa, cât de fain! Strada este destul de scurtă, dar foarte inedită.

Statuia lui Greyfriars Bobby

Bobby a fost un Skye Terrier care a devenit cunoscut în Edinburgh-ul secolului al XIX-lea pentru că a petrecut 14 ani păzind mormântul proprietarului său până când acesta a murit, in 14 ianuarie 1872. Povestea continuă să fie foarte cunoscută în Scoția, au fost scrise mai multe cărţi şi s-a făcut chiar şi un film. Ȋn onoarea acestui câine a fost ridicată o statuie, pe care, le fel, am descoperit-o întâmplător. Turiştii se pare că l-au îndrăgit foarte mult, deoarece a fost mângâiat încontinuu pe botic.

Biserica şi cimitirul Greyfriars

Dacă sunteţi fan Harry Potter, e musai să ajungeţi în acest loc! Aici este locul de unde autoarea s-a inspirat pentru numele unor personaje din binecunoscuta serie de cărţi. Şi desi este un cimitir, locul nu este deloc creepy. Dimpotrivă – are un anumit calm şi o anumită pace. Plimbându-mă pe aleile sale am simţit multă linişte 🙂

La locaţie se află şi biserica, ce se poate vizita şi care conţine o mică istorie a lui Bobby.

Şi cu aceasta vizită s-a încheiat incursiunea scoţiană din acest an. Chiar dacă am călătorit singură, nu m-am simtit singură nici o secundă! M-am bucurat de natură, de parcuri şi apusuri de soare, de multă ciocolată caldă şi arhitectura locală. A fost de vis 🙂

Informaţii suplimentare

Biletul de intrare la Camera Obscura: 22 lire/persoană, daca este luat online. Dacă este luat direct de la locaţie costă cu o liră mai mult.

Intrarea in Greyfiards Kickyard este gratuită, şi se poate face o donaţie – cash sau cu cardul.

Comments Off
×