Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Puglia 2024, ziua 2 – Matera

Prima zi din aventura pugliană o puteți citi aici.

Pentru cea de-a doua zi de city-break am decis să dăm o fugă în Matera. Rămăsese oarecum restantă această vizită de ultima oară – și îmi doream să văd cu ochii mei orașul pe care toată lumea îl laudă cu atâta înverşunare.

Aveam informații despre cum se ajunge în Matera. Ce nu știam până atunci e că în Bari sunt 3 (trei) gări la o distanță de câțiva zeci de metri una de alta. Toate în aceeași piață, fiecare cu liniile ei, fiecare cu propriile locații de achiziționat bilete. Cum … așa ceva? Am nimerit gara corectă, am cumpărat bilete de la o tonetă de ziare (da, de acolo se iau) și apoi hai să căutăm trenul. Tren care de fapt … e autobuz. Operat de compania feroviară. Ok, confuzie maximă în acest moment =)))

Am reușit până la urmă să găsim locul de unde pleacă autobuzul, însă ghinion – era mult prea multă lume deja strânsă și noi nu mai încăpeam (biletele la italieni se iau către destinații, nu pe un mijloc de transport specific). Însoţitoarea ne-a spus că există și un tren către Matera, la care putem folosi biletele deja achiziționate. Ok, hai să căutăm trenul atunci!

Și ce goană a fost =)))) Mai că ne pierdusem între linii, peroane, indicații și numere. Ca să vă dați seama – nu poți spune linia 1 de tren în Bari. Există linia 1, linia 1A, 1B, 1 FSE, 1 ovest. Asta ca să nu te plictisești =))) Norocul nostru a fost că știm italiana și am înțeles indicațiile. Și am ajuns la timp =)))

Călătoria a durat aproximativ 2 ore. Iată-ne ajunși într-o gară mică și cochetă, împreună cu un alt puhoi de turiști. Ne-am echipat de soare și am luat-o intuitiv pe o stradă. Spun intuitiv pentru că toată lumea alegea să meargă pe acolo =)) Așa am ajuns la marginea orașului vechi, în piața Pascoli. De aici începe vizita 🙂

Noi aveam câteva ore de explorat, așa că am decis să ne plimbăm printre clădirile de piatră, fără a face prea multe vizite. Sunt multe biserici + există o parte subterană destul de vastă de vizitat, dar pentru noi nu a fost de interes. Am cumpărat o hartă (și a fost super bine, deoarece am primit indicații despre ce putem să vedem și care sunt locurile cele mai interesante) și am luat-o la pas pe Via del Corso, până în piața Vittorio Veneto. Și de acolo am lăsat pașii să se ducă unde vor ei. Orașul nu este foarte mare, se poate ajunge lejer dintr-o parte în alta în timp rezonabil.

Mi-a plăcut mult că există indicații în oraș despre traseele pe care le poți urma și că inevitabil ajungi în locurile cu cea mai frumoasă panoramă asupra clădirilor. Ce nu mi-a plăcut este aglomerația destul de mare întâlnită pe străzi – doar e oraș turistic. Începe să devină obositor să mă strecor printre atâția oameni, să fie mereu agitație în jurul meu oriunde mă duc. Parcă simt nevoia de ceva mai relaxant, mai degajat. O să iau în considerare pentru următoarele zile 🙂

Am părăsit orașul vechi și pentru că mai aveam un pic de timp liber, am dat o fugă până în parc, pentru un pic de răcoare. Și … am descoperit un castel! Nu știu dacă ele mă caută pe mine sau le găsesc eu, dar oriunde e un castel, hop ţop și eu =))) este castelul Tramontano, situat pe un deal. Din păcate nu se poate vizita, dar m-am bucurat de o plimbare pe aleile parcului din jurul zidurilor. Răcoritor 🙂

Întoarcerea am ales să o facem tot cu trenul. Când însă am ajuns la gară am descoperit că nu puteam intra, deoarece erau porți automate unde trebuia să scanăm biletul. Norocul nostru a fost că am luat din Bari călătoria dus-întors, că altfel habar nu aveam cum puteam să trecem de acele porți. Oh, și ai nevoie de bilet și ca să ieși din gară, deci țineți bine de el =)))

Am ajuns în Bari în jur de ora 19:30. Am mai dat o mică raită prin oraș, după care direct la cazare. Simt nevoia de odihnă 🙂

Informații ajutătoare

Sunt 3 gări în Bari (le găsiți marcate pe harta de mai jos). Biletele spre Matera se iau de la gara nr. 3. Noi am dat 12 Euro (dus-întors) de persoană – pentru călătoria cu autobuzul. Deoarece nu mai erau locuri la autobuz, am luat trenul – de la linia 2FSE. În gară veți găsi orarul trenurilor – vă recomand să faceți o poză la panou și să știți care este trenul de întoarcere, deoarece sunt destul de rare.

Călătoria de dus (tren Bari-Matera) a fost în intervalul 09:59 – 11:47, iar cea de întors (tren Matera –Bari) în intervalul 17:17 – 19:17.

1 Comentariu

    Puglia 2024, ziua 3 – Locorotondo (oraşul alb) + Bari - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

    7th mai 2024 - 12:24 pm

    […] Puglia 2024, ziua 2 – Matera […]

Răspuns

Notă comentariu

×