Insulele Feroe : hike Gásadalur – Bøur
- septembrie 16, 2024
- by
- Visinescu Cati
Yaaay, primul hike din Insulele Feroe! Nu știu la ce să mă aștept, cum o să fie, nu am făcut niciun fel de documentare despre cum sunt munții în zonă. Oricum, majoritatea pot fi cuprinși cu privirea până în vârf – asta dacă nu au deja capetele în nori. Abia aștept!
Traseul nostru de astăzi pleacă din vecinătatea satului Gásadalur, insula Vágar. O să parcurgem vechiul drum al poştaşului peste munte, până în satul Bøur. Până de curând, aceasta era singura cale de acces între cele două localități, înainte de a se construi un tunel subteran prin muntele peste care vom merge astăzi. Primul gând care mi-a venit în cap – săracul poștaș! Nu mai avea nevoie de sală =)))
Urcăm agale poteca. Eram atentă la fiecare pas, observând totul – cum e drumul, cum e peisajul, cum se simte acest munte. Pe măsură ce urcam, ne-am apropiat de norii care învăluiau totul în ceață și, brusc… eram cu capul în nori. Din când în când mai apărea o fereastră și puteam vedea satul pe coastă, cum se făcea din ce în ce mai mic. Nu că nu ar fi fost mic încă de la început 😊
Undeva aproape de creastă, relieful a devenit stâncos, iar pe potecă au apărut râurile. Nu știu dacă poteca era pe râu sau râul era pe potecă… cert e că totul era umed și necesita mai multă atenție din partea noastră. Noroc că nu ne grăbeam – și aveam timp să facem câte pauze vrem, mai ales când perdeaua de nori se despărțea și puteam să admirăm peisajul. Era clar – când auzeai un „Waa!”, te opreai și scoteai aparatul. Sigur era ceva de admirat =)))
Când am ajuns pe ceea ce părea vârf, am făcut o pauză mai lungă. Doream să rămânem acolo o perioadă mai lungă, în eventualitatea în care s-ar fi despicat norii și… hei, uite o fereastră! Waaa, cât de fain se vede pe ambele părți! Ocean în dreapta, ocean în stânga, peisaje total diferite, însă la fel de frumoase. Pfuai, cât noroc avem!
Traseul de coborâre a fost mult mai lin, ceea ce ne-a permis să ne bucurăm de peisaj. Norii se ridicau din ce în ce mai mult și lăsau la vedere coastele magnifice, pereții verticali ce răsăreau din mare și toate insulițele mici, majoritatea nelocuite. Am ajuns până într-un punct de belvedere în care stăteai pe marginea stâncii, cu o cădere verticală de cel puțin 100 m până la ocean. Mi s-au înmuiat puțin picioarele – și eu nu am rău de înălțime =)))
Am făcut azi prima oară cunoștință cu oile feroeze. Oamenii de pe insule își lasă animalele libere, să circule și să pască oriunde vor ele. Și sunt peste tot! Oriunde te uiți – hop și o oiță în peisaj! Unele sunt mai blânde, altele sunt mai sperioase. Însă toate sunt fotogenice și vorbărețe =)))
Mi-a părut rău când am ajuns la finalul traseului – parcă nu îmi mai doream să se termine! Partea bună este că am avut de așteptat vreo 20 de minute, până când s-au dus băieții să recupereze mașinile, iar noi am rămas să mai explorăm zona. În partea de jos ochisem o cascadă frumoasă și am coborât un pic, cât ne-a permis terenul, până la ea. Și ca să vezi – în 5 secunde a început să plouă. Dar nu așa, ușor, prietenește – o ploaie din aia să o ții minte. Plus un vânt care flutura pelerinele într-o veselie veselă. Aham, bine am venit în Feroe! Am făcut repede câteva cadre, după care am urcat până la locul de întâlnire. Și când am ajuns sus – nu mai ploua! E clar, fiecare zonă cu norișorul ei =))
Informații traseu
Când: august 2024
Durată: 1 zi
Traseu: vecinătatea satului Gásadalur – vecinătatea satului Bøur
Durată totală: 1h 20 min (fără pauze) / 2h (cu pauze)
Lungime totală: 3.5 km
- Model traseu: liniar
- Sezonalitate traseu: recomand 3 sezoane – deși nu știu cum este iarna în Feroe și dacă se poate face
- Punct plecare: intrarea în tunel dinspre Gásadalur
- Punct sosire: vecinătatea cascadei Skarðsáfossur
- Dificultate traseu: challenging (conform instrucțiunilor găsite pe pancardele care marchează capetele traseului). Mie mi s-a părut mediu.
- Porțiuni tehnice: nu există
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2l apă
- Altitudine minimă: 183 m (vecinătatea cascadei Skarðsáfossur)
- Altitudine maximă: 483 m (creastă)
- Diferență pozitivă de nivel: 300 m
Detalii suplimentare
Stare marcaj: traseele lor sunt marcate cu țăruși de lemn cu înălțime de aproximativ 40 cm, cu 6 cerculețe dispuse piramidal. Culoarea țărușului indică dificultatea traseului: verde (nivel 1) – traseu ușor; albastru (nivel 2) – traseu mediu; roșu (nivel 3) – traseu greu; alb (nivel 4) – traseu expert. Cel făcut de noi are marcajul și este de nivel 3.
Topografie: porțiunea de urcare dinspre Gásadalur este pe potecă de pământ, transformându-se în potecă de piatră spre vârf. Coborârea spre Bøur este pe potecă de pământ.
Vegetație: tot traseul este cu vegetație joasă.
Surse de apă: izvoarele de la urcare, din potecă și din vecinătatea potecii.
Acest articol face parte din calatoria in Insulele Feroe. Toate poveştile şi impresiile le regăseşti pe pagina dedicată acestei minunate experienţe 😊
1 Comentariu
Insulele Feroe: stâncile Trænalípan și cascadele Bøsdalafossur - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec
17th sept. 2024 - 6:33 pm[…] Insulele Feroe : hike Gásadalur – Bøur […]