Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Concediu 2017 – ziua 08 – Praga, my love :)

Yaaaaay, vizita în Praga poate începe! Astăzi este prima zi full de bălăureală și vizită a acestui minunat oraș! Abia aștept să văd tot  ce mi-am propus – și am o listă impresionantă de obiective de atins :))) Așa că am decis (împreună cu gazda) să îmi iau Prague Card. Îmi oferă acces gratuit la o sumedenie de atracții, iar pentru altele am reduceri substanțiale. În 4 zile am suficient timp să mă plimb peste …. tot!
 ________________________________________________________
Cândoctombrie 2017
Unde: Praga, Cehia
Partener de călătorie: Oni
Transport:perpedes, autobuz
Cazare: apartamentul unor prieteni, Praga
Highlights: Vysehrad, panorama din turnul televiziunii, Kinsky Palace, The Stone Bell Tower, Old Town Hall
Ȋn câteva cuvinte: cimitir super fain, multă sculptură, istorie şi pictură, panoramă360 grade, plimbare singură noaptea pe podul Carol
________________________________________________________
Am plecat dis de dimineață pentru a-mi lua cardul. Am reușit să găsim la o tonetă în gara centrală. Tipa de acolo mi-a spus că nu se prea merită, că nu e mare reducere față de biletele normale și nimeni nu poate vedea așa de mult în 4 zile. Eh, dar nu mă știe pe mine, plimbăreața de meserie :)))))) O să văd eu după 4 zile ce reducere am obținut 🙂
Prima oprire de vizitare am ales să fie Vysehrad, un loc super mare în care avem ce vedea. Am coborât la stația de metrou cu același nume și am pornit-o agale la urcat un deal. Am găsit repede poarta de intrare … dar ca să vezi, am ajuns înainte de ora 10, adică de deschidere! A fost nevoie să ne plimbăm cam jumătate de oră pe alei, familiarizându-ne cu locația și admirând Praga de pe zidurile înalte. Ah, și ce frumoasă e panorama! Este oare vreun loc din care orașul asta să nu arate bine :)))?
Am ajuns în cimitirul de lângă catedrala Sf Petru și Pavel. Am stat cam o jumătate de oră pe acolo, admirând statuile și mormintele frumos îngrijite și aranjate. Nu a fost deloc creepy să mă plimb prin cimitir, nuuu :)))) Și asta pentru că locul asta are o eleganță aparte. Am văzut mormântul lui Dvorak (și parcă se auzea niște muzică în aer -sau e doar imaginația mea :)))?), multe statui cu îngerași, morminte care de care mai frumoase și mai interesante. Parcă erau o cerebrare a vieții, nu a morții 🙂
Am intrat și în Catedrala Sf Petru și Pavel – descoperind o arhitectură superbă, cu decorațiuni elegante pe verde și mult auriu. A fost o adevărată plăcere să mă plimb pe coridoarele acesteia, chiar dacă plimbarea mea a durat ceva mai mult de 10 minute. Are ceva aparte catedrala asta 🙂
De la locaș sfânt am trecut în subsol, la un subsol gotic (Gotic Cellar) – o cameră luuungăsubpământeană, plină cu istorie pragheză. Am dat și o fugă la Vysehrad Galerry, care nu m-a  impresionat absolut deloc (sunt expoziții de artă contemporană, prea contemporană pentru gustul meu :))), cazemate (la fel, nimic interesant pentru mine) și la galerie (multă, muuulta artă!). Și a fost nevoie să ne mai plimbăm un pic prin parc, până când se deschidea la vechea vamă. Ah, Pragaaaa, superbă Pragaaa, cu atâtea panorame geniale!
Vizita la vamă mi-a plăcut cel mai mult. Ghidul ne-a făcut o istorie a vechilor fortificații pragheze, după care ne-am plimbat în interiorul vechilor ziduri de apărare. Foarte ciudată senzația –sa te plimbi în interiorul unor ziduri și să ai suficient loc de manevră. Oare cât de late or fi în realitate? Turul nostru s-a încheiat într-o cameră super mare, în care erau depozitate o parte din statuile originale pe pe podul Carol. Cum reușesc mă unii să facă lucruri ce rezistă sute de ani, iar la noi autostrăzile se ciobesc după primii 2 ani ? Mister …
Era deja ora 13 și nouă ne era foame. Așa ca am plecat de acolo și ne-am întâlnit cu gazda noastră, care ne-a dus să mâncăm la un restaurant chinezesc. Toți bravi, ne-am luat mâncare picantă. Băi, dar picantă, nu glumă! Luam o furculiță de noodlelsi cu 4 suspine :))) Așa că am comandat bere – băieții o halbă mică (fără aluzii, da :)))?), iar eu una mare. A fost super funny zâmbetul chelneriței care ne-a adus băuturile, să vadă că eu am comandat-o pe cea mai mare :))) După picanteală, și răcoreală :))))
Cu limba proaspăt anesteziată am plecat spre următoarea destinație – turnul televiziunii. Cea mai urâtă clădire din Praga … dar ce panoramă făină 360 de grade e de la ultimul etaj! Alergam că titirezul din cameră în cameră, neștiind ce să admir mai repede – partea asta? Sau partea asta? Ce fain se vede de aici! Și de aici ! Waaaaaaa, nebunieee!
Cu toată energia acumulată din turn am plecat în pelerinaj solo (băieții au spus că vor să stea ei cu ei, să bea bere și să discute de ale lor). Așa că m-am dus eu cu mine la vizitat de muzee. Prima dată am dat o tură la Kinsky Palace, în piața mare, unde era o expoziție de artă asiatică. Am văzut tot soiul de Budhha și demoni și prințese și vase ultra-giga decorate. Interesant! 
Ulterior care am dat o fugă la The Stone Bell Tower, aflat că câțiva zeci de metri, ce găzduia o expoziție de pictură și sculptură abstractă. Un pic cam prea abstractă pentru mine, dar mi-a pus imaginația la contribuție.  Mai ales scuptura .. e o girafă cu perie? E un dus nefuncțional? E un suport e praf :)))?
Ultimul loc în care am fost astăzi este The Old Town Hall,unde a trebuit să aștept cam o oră până să înceapă turul în limba italiană (singurul  disponibil la ora aceea). Limba o înțeleg destul de bine (ore întregi de uitat la Rai1 și Rai2 când eram copil! Investiție cu cap :))))), ceea ce mi-a permis să pot fi atentă la tot ce ghidul nostru ne-a povestit. Am văzut cei 12 apostoli, camere superb decorate și tablouri somptuoase, după care am coborât în subsol și am vizitat închisoarea și beciul. Totul a durat cam o oră.  A fost chiar fain 🙂
Când am părăsit turnul, orașul era scăldat în luminile apusului. Am tras câteva cadre, după care m-am îndreptat către podul Carol. Nu am chef să mă duc acasă – cel puțin nu acum. E mult prea fain aici! Așa că m-am pus pe tras cadre nocturne. Sprijineam zidul ăla cum nu l-a mai sprijint nimeni până acum :))))
După vreo jumătate de oră am fost mulțumită de rezultate, moment în care am pornit-o ușurel spre locul de  cazare. E și mâine o zi la fel de lungă, în care voi avea la felde multe de văzut. E musai să îmi reîncarc bateriile :)))
 
     
Utile: 

Preț Prague Card pentru 3 zile: 1.810 Czk. O data cu cardul veți primi și o cărticică în care sunt detaliate atracțiile principale la care aveți gratuitate, precum și cele pentru care aveți reduceri substanțiale. Dacă sunteți plimbăreți și stați minim 3 zile, merită! Plus că aveti transportul gratuit în Praga în acest timp 😉
 
Preț bilet Brick Gate (Vysehrad): gratuit cu Prague Card, altfel 60 Czk
Preț bilet Vysehrad Casemates: gratuit cu Prague Card, altfel 60 Zzk
Preț bilet Vysehrad Galery: gratuit cu Prague Card, altfel 20 Czk
Preț bilet Gothic Cellar (Vysehrad): gratuit cu Prague Card, altfel 50 Czk
Preț bilet Old Customs House (Vysehrad): gratuit cu Prague Card, altfel 60 Czk. Aici se intră la ore fixe, afișate pe ușa principală.
Preț bilet catedrală Sf Petru și Pavel (neacoperită de Prague Card): 50 Czk
Preț bilet acces turnul televiziunii (reducere cu Prague Card) : 100 Ckz
Intrare Kinsky Palace: gratuit cu Prague Card, altfel 150 Czk
Intrare The Stone Bell House: gratuit cu Prague Card, altfel 120 Czk
Intrare Old Town Hall: gratuit cu Prague card, altfel 250 Czk
 Ca și conversie estimativă : 25 Czk = 1 EUR.
    

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×