Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Munții Leaota: vf Vârtoapele la granița dintre iarnă și primăvară

Din când în când am nevoie de o pauză. Dar nu o pauză de leneveală, cu luat forma canapelei și mângâiat ecranul televizorului cu privirea preț de câteva ore. Mă refer la o pauză activă, de conectare cu oameni vechi și noi, de umblat teleleu pe munte și cântat la chitară până când seara se transformă ușor în dimineață.  Și exact asta am sperat să primesc, când am văzut propunerea celor de la Patagon pentru un weekend în Leaota.

Traseul pe care urma să îl facem sâmbătă l-am mai parcurs o dată, în primăvara lui 2018, pe o căldură infernală. Mi-a lăsat impresia unui traseu destul de dificil – nu neapărat tehnic, dar destul de abrupt, cu porțiuni lungi de grohotis și pante care de care mai pline de grade verticale. Mă bucur că îl mai fac o dată – poate mi se schimbă optica 🙂

Intrarea în traseu este din comuna Dragoslavele, pe partea dreaptă a drumului (sensul de mers spre Rucăr). Veți găși niște indicatoare care anunță aproximativ 2 ore și jumătate până pe vf Vartoapele (sau Piatra Dragoslavelor, cum este cunoscut popular).  Ne-am echipat și am pornit agale pe drumul de țară, printre casele oamenilor, pe care le-am lăsat în spate după aproximativ 10 minute. Pe această porțiune de traseu avem vârful exact în față – și ne mirăm că nu vedem nici un strop de zăpadă. Deci care va să zică am luat colțarii și pioletul degeaba .. dar mai bine să fie și să nu le folosesc, decât să nu fie și să am nevoie de ele.

Drumul este plin de noroi, cu mici porțiuni de gheață. Ajungem la o poiană mare, unde este prima bifurcatie în traseu: spre stânga este Fundul lui Neag, pe unde o să ne întoarcem, iar la dreapta este indicator către vf Vartoapele. Spre dreapta am luat-o și noi, intrând în pădure și simțind din plin primele pante ale traseului. Greul abia de acum începe!

Traseul face o curbă la stânga, urcușul se accentuează. Înotăm printr-o mare de frunze ruginii, sub care se aflau pitite porțiuni de gheață. S-a dat liber la fandări și alunecusuri surpriză =)) și am tot avut parte de ele pe tot traseul prin pădure, înainte de porțiunea cu pietriș. Trebuia să ai toată atenția la tine 🙂

A urmat o scurtă porțiune de pietriș, pe care noi am parcurs-o în mai puțin de 10 minute, urmată de o urcare extrem de susținută. Scurtă, ce e drept, dar a cam  scos untul din noi. Noroc cu peisajele minunate care se conturau la orizont, aveam și noi la ce să ne uităm când ne trăgeam sufletul =))) De acolo am mai mers câteva minute prin pădure și am ajuns pe creastă. Yu-huuu, mai e puțin!

Creasta aceasta seamănă un pic cu cea din Buila Vânturariţa. Ȋn stânga este potecă, la marginea pădurii, în dreapta este hău. Sunt doar câteva porţiuni mai expuse, însă nimic de speriat. Se poate face uşor, cu un strop de atenţie la purtător.

Ultima porțiune de urcare este în gol alpin. Am părăsit poteca din pădure .. și hei, a început să ningă! Sporadic, cu fulgi mici la început, şi a început să se îndesească pe măsură ce urcam. Când am ajuns în vârf, era iarnă în toată regula – cu ceaţă, zăpadă aşternută şi vânt pe măsură. Ȋntrebarea firească pe care ne-am pus-o a fost “Oare de cât timp urcăm, de a venit iarna? Jos era primăvară =)))”

Nu am zăbovit foarte mult pe vârf. Am făcut repede câteva fotografii și i-am dat la vale. Traseul de coborâre începe în direcția opusă celui de urcare.  Intrăm în pădure, unde dăm de zăpadă mare și de niște pante cu ceva grade în orientare. A fost un pic provocator să coborâm – noroc cu zăpada care ne susținea și nu ne lasă să ne ducem de-a rostogolul. Am ajuns până la punctul de răscruce, moment în care am luat-o la stânga, spre Fundul lui Neag (pe bulină albastră) și am continuat coborârea prin pădure încă vreo 20 de minute. Mi se părea fascinant că de jos, de la mașini, nu se vedea strop de zăpadă pe munte. Și aici este plin… ba nu, arhi-plin. Ce te poate păcăli muntele 🙂

După coborârea prin zăpadă a urmat coborârea prin noroi. Când am ieșit în partea de poieni  era totul umed, iar potecă arată a Teghirghiol pentru încălțăminte. Eram noi fericiți că ne întoarcem cu bocancii curați – dar ne-a trecut repede =)))) Coborârea ne duce până la punctul de intersecție cu traseul de urcare spre vârf.  De aici au mai fost cam 15 minute până la mașini.

Am petrecut seară la o pensiune în zona – Cabana Popasul Drumețului. Am încins o super cântare în sala de mese – eram doi chitariști și am cântat până aproape de 4 dimineața. I-am trimis noi pe toți la somnul de frumusețe =)))

Informații traseu

Când: februarie 2022

Durată: 1 zi

Munții: Leaota

Traseu: Comuna Dragoslavele – vf Vârtoapele (Piatra Dragoslavelor) (1.434 m) – Şaua Vârtoapele – Fundul lui Neag – Comuna Dragoslavele

Durată: 5h, cu tot cu pauze incluse / 3h fără pauze incluse

Lungime: 8.7 km

  • Model traseu: circuit
  • Sezonalitate traseu: îl recomand pentru trei sezoane sau într-o iarnă cu puțină zăpadă. Iarna este necesar echipament adecvat – colțari, piolet.
  • Punct plecare: DN 73, Comuna Dragoslavele (de aici)
  • Punct sosire: DN 73, Comuna Dragoslavele  
  • Dificultate traseu: mediu
  • Porțiuni tehnice: traseul are o scurtă porțiune de grohotiş
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
  • Identificare vârfuri: vârful este marcat cu o cruce mare, metalică
  • Verifică vremea în Dragoslavele: meteoblue / accuweather

  • Altitudine minimă: 661 m (comuna Dragoslavele)
  • Altitudine maximă: 1.434 m (vârful Vârtoapele)
  • Urcare/coborâre: +770 m / -770 m
  • Track pe Strava: aici  

Traseu detaliat

Bulina albastra 20 Comuna Dragoslavele – intersecție cu traseul spre Fundul lui Neag: 23 min, 1.3 km

triunghi albastru Intersecția cu traseul spre Fundul lui Neag – vf Vârtoapele: 1h 7 min, 2.6 km

Bulina albastra 20 Vf Vârtoapele – Şaua Vârtoapele – Fundul lui Neag – Intersecția cu traseul spre vf Vârtoapele: 1h 10 min, 3.3 km

Bulina albastra 20 Intersecția cu traseul spre vf Vârtoapele – Comuna Dragoslavele: 20 min, 1.4 km

Observație: timpii prezentați sunt cei făcuți de către noi şi NU includ pauzele luate pe traseu. În funcție de vreme sau de grup, timpii pot varia.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: Pâna la fundul lui Neag  – marcajele sunt bine poziţionate, că vizibilitate şi frecvenţă. După fundul lui Neag sunt foarte rare.

Topografie: majoritatea traseului este pe potecă de pământ și iarbă. Există pe urcare acea porțiune de grohotis, care poate fi parcursă în aproximativ 15 minute.

Vegetație: la urcare – drum de țară, apoi traseul este prin pădure sau la liziera pădurii. La coborare – padure şi văi, apoi drum de țară.

Sursă de apă: o pompă albastră, în prima parte a traseului. Este pe partea dreaptă a drumului, pe sensul de mers spre vârf .

Condiții meteo: înnorat în prima parte a zilei, dar uscat. A fulguit când am ajuns pe vârf, după care s-a oprit. Temperaturile au fost în jur de -4 grade.

Parcare: dacă veniti cu maşina, o puteți parca  pe Str Frasinului, aproape de cabana Turistică Frasin (aici este locația aproximativă pe Google Maps).  Noi am fost 6 maşini şi au încăput toate.

Răspuns

Notă comentariu

×