Plimbare uşoară de o zi prin Fundata şi Fundățica
- mai 05, 2023
- by
- Visinescu Cati
Mă reîntorc în zona aceasta prea puțin explorată de mine, pentru a parcurge un nou traseu eco-turistic – şi anume T5 – Lacul fără fund. Nu ştiu de ce îi spune aşa, dar hai să spunem că nu îmi doresc să aflu pe propria-mi piele 🙂
Traseul începe din fața primăriei Fundata. Acolo am lăsat maşina (este un loc destul de generos în față, cred că se pot parca lejer 5-6 maşini), ne pregătim şi o luăm agale pe asfalt. Părăsim în scurt timp confortul acestuia şi intrăm pe un drum neasfaltat, printre casele oamenilor. Case care sunt aşa de frumoase! Aproape că nu îmi puteam lua ochii de la ele. Nu pot spune că le-am fotografiat pe toate, dar nici pe departe nu sunt =)))

Poteca ne poartă printr-o pădure deasă şi extrem de liniştită. Mă bucură că suntem singurii oameni aici, că ne putem bucura de soare, peisaj şi natură. Glumeam că e mult mai bine să fim pe traseu, relaxându-ne, decât acasă, cu mâinile până la cot în cozonaci, ouă şi curățenie. Şi că suntem norocoşi că putem face asta 🙂
Pentru Lacul fără fund trebuie să vă abateți 5 minute de la traseu şi să urcați un deluleț. Nu este marcat, însă pancarda de la început indică locul de intrare. Când am ajuns în vârf, am descoperit că acest lac este un fel de … baltă un pic mai mare. Nu ştiu cât de fără fund este – cert este că pe mine nu m-a impresionat. Se poate coborî până la marginea acestuia, cu atenție, însă eu m-am mulțumit cu a admira de la înălțime 🙂

Reluăm traseul marcat, care ne poartă tot prin pădure şi printr-un mic canion, care ne scoate tot în sat. De acolo reluăm plimbarea pe asfalt, prin Fundata. Şi dacă la început mă plângeam eu că traseul ăsta nu are panorame, ei, acum avem parte de panorame din plin! Au apărut la orizont Bucegii – cu crestele lor pline de zăpadă, care dominau peisajul. Dacă vreți să îi vedeți în toată splendoarea, aproape de biserică este un loc de unde îi puteți admira extrem de bine. Să o luați pe drumul cu pietricele, cu pe cel de lângă (ce trece pe lângă o casă) – ultimul duce într-o curte cu nişte dulăi mari şi destul de agresivi. Am avut noroc că nu ne-au atacat…

Traseul acesta are o parte comună cu T2 – pe care l-am făcut în prima zi a anului. Aşa că am avut plăcerea de a rememora amintiri dragi şi de a revedea nişte panorame de care mi-a fost dor. După ce am ajuns la şcoala din Fundata, am luat-o la pas spre Primărie. Ştiam că mai avem puțin 🙂

Eram oarecum intrigată că nu am prea văzut flori pe traseu. Aproape deloc! Abia dacă am zărit o floarea paştelui. Şi eu care speram să văd brânduşe…. Dar uite ăa am noroc şi o curte este plină de ele! Ah, ce frumoase sunt! Păcat că nu pot sări gardul în curtea omului să fac şedință foto florală =))) M-am mulțumit cu a le admira de departe şi a le fotografia prin gard. Nu am coborât direct la stradă, am preferat să merg un pic prin poienița de lângă casă. Şi … waaa, câte brânduşe! Toate ascunse printre crengi de brad! Asta da noroc! Să înceapă şedința foto =)))

După încă o repriză de admirat case frumoase şi tradiționale, am ajuns la Primăria Fundata – locul de unde am plecat azi de dimineață. Ne-m urcat în maşină şi am plecat spre casă, cu multă energie şi bună-dispoziție la bord. A fost un traseu perfect de o zi, într-o locație pitorească şi tradițională 🙂

Informații traseu
Când: aprilie 2023
Durată: 1 zi
Traseu: Traseu eco-turistic T5 (Lacul fără fund) : Primăria Fundata – Lacul fără fund – Biserica Nouă (Fundata) – Şcoala Gimnazială Fundata – Primăria Fundata
Durată: 5 h 20 min cu tot cu (multe) pauze
Lungime: 14.3 km

- Model traseu: circuit
- Sezonalitate traseu: se poate face în orice anotimp, cu echipament adecvat
- Punct plecare: primăria Fundata
- Punct sosire: primăria Fundata
- Dificultate traseu: uşor
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice.
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă

- Altitudine minimă: 1.062 m (pădure)
- Altitudine maximă: 1.312 m (Fundata)
- Urcare/coborâre: +360 m/ -360 m

Traseu detaliat
Primaria Fundata – Lacul fără fund : 1h, 4.3 km
Lacul fără fund – Biserica Nouă – Şcoala Gimnazială – Primăria Fundata: 2h 40 min, 10 km
Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu.
Detalii suplimentare
Stare marcaj: marcajele sunt destul de sporadice. Vă recomand să aveți o hartă sau un track la voi.
Topografie: prima parte a traseului este pe asfalt. Trecem apoi pe drum neasfaltat şi drum forestier, potecă de pământ, drum neasfaltat şi apoi iar asfalt, în ultima treime a traseului.
Vegetație: în prima parte a traseului se merge prin pădure, cu scurte ieşiri în poienițe. Prin sat avem dealurile învecintate cu vegetație scurtă şi copaci.
Sursă de apă: este un râu în pădure, însă nu ştiu cât de potabilă este apa. Sigur găsiți apă la unul din magazinele din Fundata 🙂
4 Comentarii
Zoff
27th sept. 2023 - 10:00 amBraavoo Cati! Citit azi 27.09.2023 si salvat deoarece de 1 Decembrie voi fi cazat la o pensiunea pe langa care ai trecut la inceput de traseu; si musai sa parcurg T5 si ceva din T2 si T6.
Visinescu Cati
26th oct. 2023 - 7:50 amBuna Zoff,
Distractie placuta de 1 Decembrie, sa ai vreme buna si drumetii faine :)!
Irina
2nd feb. 2024 - 10:39 amBuna ziua! Ce poze minunate! Credeti ca este potrivit traseul pentru cineva supraponderal – cam 85 de kg si cu frica de inaltime? Tare i-ar placea mamei sa ajunga!
Visinescu Cati
6th feb. 2024 - 8:56 amBuna Irina,
Multumesc mult!
Traseul este extrem de usor – nu are suisuri sau coborasuri accentuate sau portiuni expuse. Eu cred ca il poate parcurge, cel putin partial (daca oboseste se poate scurta). Recomand cu caldura o pereche de incaltaminte adecvata – nu tenesi sau sandale – ceva cu talpa aderenta si care sa sustina glezna. Plimbare placuta 🙂