Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Escapadă în Ţara Făgăraşului – Poiana cu Narcise, Şinca Veche, Moara cu apă cu Noroc Ohaba

Weekend-urile sunt pentru plecare, explorare, natură şi plimbare. Multă, multă plimbare! Asta este deviza după care mă ghidez în majoritatea timpului – şi de cele mai multe ori sfârşitul de săptămână mă găseşte bălăurind hai-hui – fie pe vreo creastă de munte, fie descoperind locuri noi şi faine în România sau prin tări straine. Asta e una din cele mai mari bucurii ale mele 🙂

Când mi s-a oferit şansa de a ajunge într-un loc cu nume magic – Poiana cu Narcise – am răspuns imediat prezent! Nu pot rata ocazia de vedea minunea înflorită cu ochii mei J Mai ales că în ultima vreme m-am reîndrăgostit de flori. M-aş uita la ele încontinuu, le-aş fotografia, mirosi, admira …. Atâta bucurie într-un lucru atât de mic şi de frumos J Şi pe lângă Poiana cu Narcise, o să mai vizităm alte două locuri foarte faine: Mănăstirea Rupestră Şinca Veche şi Moara cu Apă cu Noroc de la Ohaba. Yu-huuu, se anunță o zi de poveste 🙂

Poiana cu Narcise (Rezervația de Narcise  din Dumbrava Vadului)

Se află în comuna Şercaia, în satul Vad. Există indicatoare din sat înspre locul de intrare în rezervație, însă la un moment dat acestea sunt destul de rare şi există riscul să rătăciți drumul.

Noi am avut noroc şi am ajuns exact de Sărbătoarea Narciselor – sătenii ridicaseră o mică gheretă în luminişul de dinainte de intrare în rezervație. Am coborât din autocar şi am luat-o la pas pe potecă, căutând cu ochii marea de flori. Şi când am văzut-o ….. wow, am rămas ca la dentist! Multe, muuuulte narcise adunate de-o parte şi de alta a potecii, ce creau un peisaj de poveste!

Vă recomand să luați la pas potecile şi aleile, să vă bucurați de tot ce are acest colț de rai de oferit. Noi am admirat florile din toate părțile şi unghiurile, le-am fotografiat şi ne-am răsfățat cu aroma lor. Şi dacă sunteți atenți, veți observa că narcisele nu sunt singurele flori din rezervație – eu am întâlnit o multitudine de alte flori, care de care mai frumoase şi mai colorate. Era un adevărat concurs neoficial de frumusețe 🙂

Rezervația are aproximativ 400 ha şi este cea mai mare din sud-estul Europei. Se spune că deține recordul neomologat de 100 narcise pe metru pătrat.  Deci da ….. sunt multe! Şi peste tot =)))

Am terminat vizita cum nu se putea mai bine – cu ceva bun de la târg. Şi ne-am întors exact la timp, deoarece tocmai ce a început să plouă când ne-am aşezat noi la masă. Sa mănânci bunătăți în sunetul de ploaie, cu mult verde în jur şi mii de narcise lângă … priceless 🙂

Intrarea în rezervație este gratuită. Culegerea florilor este strict interzisă!

Mănăstirea Rupestră Şinca Veche   

Până la Şinca Veche este o aruncătură de băț – aproximativ 10 minute de mers cu maşina. Am parcat în fața complexului şi ne-am afundat în liniştea şi pacea ce domnesc în jur. Pentru că este atât de multă linişte aici! Şi nu neapărat auditivă – pentru că oamenii vorbesc, păsările ciripesc, vântul cântă printre crengi – ci una interioară, care se cuibăreşte în suflet şi alungă de acolo gălăgia şi haosul. E ca şi cum gândurile stau pe loc, iar inima începe să se bucure nestingherită de tot ceea ce este în jur, zâmbind şi admirând fiecare colț. E magic 🙂

Am ales să mă plimb nestingherită pe alei, fără nici o țintă. Am mai fost de câteva ori aici, aşa că ştiam cam pe unde mă poartă paşii. De la intrare, de la Crucea de lemn, drumul se desparte în două alei largi, ca mai apoi să se unească din nou la Izvorul Tămăduirii. Apa este aşa de bună şi de rece aici! De la Izvor sunt două direcții principale – o potecă frumos încadrată de gărdulețe de nuiele împletite cu migală, ce urcă pe Dealul Pleşu până la Schitul Sf Nectarie – şi o alta ce duce la Mănăstirea Rupestră. Le puteți parcurge în orice ordine doriți.

Urcarea pe deal este scurtă şi extrem de plăcută. Am ajuns sus la schit, şi fac popas pe una din băncile de lângă acesta. Totul este aşa de frumos îngrijit şi plin de flori – e o adevărată plăcere să fii aici! Se vede şi se simte dragostea măicuțelor care au transformat locul ăsta într-o oază de relaxare. Eu m-am reîncărcat la maxim cât timp am admirat natura de aici 🙂

De la schit coborâti poteca până la Mănăstirea Rupestră – sau Templul Ursitelor sau Templul Dorințelor, după cum mai este cunoscut. Dacă aveți noroc să prindeți un ghid, este minunat – veți afla povestea adevărata a locului. Şi spun adevărata deoarece sunt multe poveşti legate de acest loc care circulă nestingherite printre oameni – despre energii, MISA şi dorințe împlinite.

Mai multe despre acest loc minunat puteți afla de pe site-ul oficial. Intrarea este liberă.

Moara cu apă cu Noroc de la Ohaba

Locul acesta a fost surpriza turului – şi cred că este o atracție destul de puțin cunoscută.

În satul Ohaba, aproape de DN73, se află cea mai veche moară funcțională din Ţara Făgăraşului. A fost construită în anul 1873 şi acum se află la cea de-a patra generație de morari – familia Popa – care ne-a întâmpinat şi ne-a povestit mai multe despre acest loc. Aşa am aflat că locul a fost păstrat în cadrul familiei cu prețul libertății – când a venit colectivizarea, morarul de atunci s-a opus şi a fost nevoie să facă puşcărie pentru asta.

Turul în sine durează destul de puțin – veți vedea roata care învârte mecanismul şi veți intra alături de morar în clădirea cu un singur etaj. La parter sunt diverse recipiente în care ajung mălaiul sau făina, iar la etaj este tot mecanismul care face magie şi care este încă funcțional. Pe una din lăzile în care se aduna făina apare încrustat anul construcției morii – 1873. Morarul ne-a explicat modalitatea de functionare a fiecărei dintre cele două mori (una este acționată de puterea apei, iar cea de-a doua este electrică) – exista două pietre mari (de moară  =))))) ), una fixă şi una mobilă. Roata mobilă (cea de deasupra) este acționată de puterea apei (sau electricitate), iar morarul reglează distanța dintre cele două roți, pentru a obține granulația dorita a făinei. Am aflat că toate cele patru pietre sunt cele originale, aduse de la Lyon (Franța), şi sunt din cremene. Fascinant!

Dacă doriți să plecați cu o amintire, la parterul morii este un mic magazin de unde puteți cumpăra dulcețuri făcute în casă sau alte diverse cadouri pentru voi sau cei dragi.

Mie mi-a plăcut foarte mult!

Program de vizitare moară: zilnic 10:00 – 18:00, sâmbăta închis.

Tarif de vizitare (mai 2023): adulți 10 lei, copii 5 lei.

Răspuns

Notă comentariu

×