Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Parcul Național Cheile Nerei-Beuşnita – plimbare prin Cheile Nerei

Îmi doream de multă vreme să mă reîntorc în Parcul Național Cheile Nerei- Beuşnița. În mare parte deoarece nu am mai fost de aproape 10 ani de zile. În plus, locul ăsta este special pentru mine – aici mi-a venit ideea să fac blogul în care să detaliez aventurile mele călătoare – cu tot cu fotografii şi detalii tehnice. Adică blogul pe care scriu acum. Şi iată că mi s-a ivit ocazia să fac acest lucru în preajma Sfintei Mării – cei de la Mioritic Adventures au propus o tură de 5 zile in zonă, la care am spus imediat DA. Nu contează ce şi cum – contează că o să ajung din nou aici şi o să mă bucur de frumusețea acestor locuri 🙂

Am plecat dis-de-dimineață din Bucureşti – pentru că aveam un drum extrem de lung în fața noastră. Am făcut aproape 10 ore până la destinație – şi a fost o mare bucurie când am parcat maşina şi ne-am dat jos pe iarbă verde. O să stăm 4 nopți în Camping Valea Beiului, aflat în vecinătatea Păstrăvăriei din Valea Bei.  Ne-am pus corturile şi imediat ne-am dus lângă râu, pentru o porție de răcoare şi liniste. Aventura poate să înceapă 🙂

A doua zi de dimineață m-am trezit foarte devreme – cu mult entuziasm şi energie pentru traseul pe care aveam să îl parcurgem. Mi-am făcut rutina de dimineață, mi-am pregătit micul dejun, am mâncat micul dejun – şi aproape nici o mişcare din celelalte corturi. Colegii mei încă dormeau duşi. Iar pe mine mă mânca talpa să plec cât mai repede =)))

Când s-au trezit colegii mei, eu eram deja pregătită de drum. Nu mai aveam stare, aşa că am spus celorlalți că voi parcurge pe jos cei 4 km până la podul Bei, în loc să merg cu ei cu maşina. Nu îmi mai puteam conține entuziasmul şi cheful de mers =))) Aşa că am luat-o agale pe drumul forestier ce leagă campingul nostru de intrarea în parc.  A fost o plimbare extrem de relaxantă, cu mult soare şi multă linişte. Cei doi câini de la camping au decis că vor să mă însoțească, aşa că am avut companie blănoasă – şi a fost minunat 🙂

Ne-am sincronizat destul de bine – şi am ajuns cu toții cam în acelaşi timp la podul Bei. De acolo începe traseul prin Cheile Nerei – indicatorul anunță între 6 si 9 ore pe sens. Nu cred că am posibilitatea să le fac într-o zi dus-întors, oricât de mult aş vrea – dar o să văd până unde pot ajunge. Facem o fotografie de grup lângă panourile indicatoare – acolo unde am făcut şi acum 10 ani – şi o luăm agale pe potecă. Am pornit la drum 🙂

Prima parte a traseului şerpuieşte pe o potecă lată, prin pădure. Mergem, vorbim, râdem, facem planuri pentru diseară. Atmosfera este degajată, ca de vacanță. Unii colegi înaintează ideea de a merge până la capătul cheilor şi înapoi, alții spun că este nebunie curată. Primii par foarte hotărâți şi determinați. Să vedem până unde 🙂

După aproximativ o oră de mers ajungem la cantonul Damian – un loc foarte fain şi liniştit de pus cortul. Stăm un pic să ne relaxăm, după care pornim din nou la drum. Prin pădure, tot prin pădure … cu paşi mici, dar hotărâți, ajungem la zona numită La Cârlige – care este practic o porțiune de traseu săpată în stâncă, cu cabluri ancorate pe perete pentru traversare. Eh, şi până aici a durat determinarea colegilor, care au spus că se întorc inapoi =)))) Eu parcă nu aveam tragere de inimă să mă întorc, era mult prea devreme şi încă aveam chef de bălăureală. Aşa că am decis să continui singură traseul încă vreo oră şi ceva – să văd până unde ajung. Şi în jur de ora 15:00 să o iau înapoi spre camping, pentru a ajunge aproape de ora 19 la corturi. Am anunțat grupul de intenția mea … şi dusă am fost!

La scurt timp după ce se trece de zona La Cârlige urmează traversarea râului Nera … prin apă. Da, nu este pod sau ceva asemănător – te descalți, sufleci pantalonii (sau nu) şi ai parte de o porție de răcoreală bună până pe malul celălalt. Azi Nera era foarte caldă, iar apa nu mi-a trecut de genunchi – deci a fost floare la ureche traversarea acesteia. Pe malul celălalt m-am întâlnit cu un grup de 3 clujeni care erau şi ei la plimbare – şi m-am alipit de ei. Am continuat împreună traseul, sporovăind de munte, călătorii şi toate chestiile bune.

După ce se trece Nera, traseul devine spectaculos. Poteca devine mai stâncoasă, apar suişurile şi coborâşurile mai accentuate, apar potecile săpate în stâncă si tunelurile. O frumusețe! M-am bucurat de fiecare moment din traseu, absorbind fiecare gram de natură. Este minunat!

Ultimul popas pe drumul de dus l-am făcut înainte de urcarea abruptă spre Lacul Dracului. Ne-am întâlnit cu un grup care cobora şi ne-a spus că mai sunt aproximativ două ore de mers până la lac, iar traseul devine mai accidentat. M-am uitat la ceas – deja trecusem de ora 15. Nu avea rost să trag tare să ajung până la lac, pentru a ajunge undeva după ora 12 noaptea în camping. Asta e – se pare că până aici mi-a fost dat să merg! Am făcut un popas pe malul apei, luând prânzul, după care am decis să o iau uşurel înapoi. Clujenii au spus că mai rămân ceva timp pe malul râului – dar ne vom revedea în camping. Aşa să fie!

Nici nu am mers bine 5 minute pe drumul de întoarcere – când m-am întâlnit cu o colegă din grupul meu. Ia uite mă, nu am fost singura cu dor de aventură! Şi coincidență  – tot Cati o cheamă! Două Cati pe poteci! Asta da fain =))) Am luat-o agale împreună pe acelaşi traseu de dus, admirând frumusețea din jur şi discutând ca femeile. A fost extrem de hrănitor 🙂

Nu ştiam cât am mers astăzi – însă cred că am mers destul de mult, pentru că pe amândouă au început să ne doară tălpile. Când am ajuns la Podul Bei, ştiam că mai aveam o oră şi 4 km de mers până în camping. Am făcut o pauză scurtă – aşa, ca să ne amăgim ca am terminat – după care am luat-o la mers. Simțeam oboseala la fiecare pas – şi în acelaşi timp ştiam că nu avem ce să facem, mai avem porțiunea asta de mers şi apoi putem să ne odihnim.

Ultima oprire am făcut-o la cascada Văioaga – pentru care a trebuit să coborâm un pic. Cascada este extrem de frumoasă, vă recomand să vă abateți un pic de la drumul forestier şi să coborâți 5 minute pentru a ajunge aproape de ea. Aici am făcut ultima pauză, ştiind că mai avem doar 30 de minute până în camping. Hai Bobiță – mult a fost, puțin a rămas!

Am fost ultimele care am ajuns la tabără. Oamenii erau deja relaxați, grătarul era aproape făcut, berile curgeau liniştite. A fost o adevărata plăcere să las rucsacul jos şi să mă duc la râu, pentru o porție de răcoreală! După care am venit lângă foc, mi-am luat berica mea fără alcool şi am intrat în atmosfera de seară şi socializare. Grătarul făcut de Ştefan şi ajutoarele lui a fost un adevărat deliciu – şi ce bine e să îți facă altcineva de mâncare după tură =))) Seara am făcut foc de tabără şi am scos chitarele. Am cântat eu şi Costică David până hăt, târziu în noapte. Dar nu foarte târziu – mâine facem din nou traseu, şi vreau să fiu odihnită. Am în plan să dau o fugă pe La Tunele şi poate la Şuşara. Să fie cu plimbare 🙂

Informații traseu

Când: august 2023

Durată: 1 zi

Traseu: Camping Valea Beiului – Podul Bei – Cheile Nerei (parțial) şi retur

Durată: 9h cu tot cu pauze

Lungime: 32 km

 • Model traseu: dus-întors
 • Sezonalitate traseu: se poate face în trei sezoane, cu echipament adecvat.  Nu ştiu dacă poate fi făcut iarna – din prisma traversării râului şi a porțiunilor stâncoase.
 • Punct plecare: Camping Valea Beiului
 • Punct sosire: Camping Valea Beiuui
 • Dificultate traseu: mediu, din prisma diferenței de nivel
 • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
 • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
 • Altitudine minimă: 82 m (Cheile Nerei)
 • Altitudine maximă: 234 m (Cheile Nerei)
 • Urcare/coborâre: +580 m/ -580 m

Traseu detaliat

Banda galbena 20 Camping Valea Beiului – Podul Bei : 1h, 4.3 km

Banda rosie 20 Podul Bei – Cantonul Damian: 1h, 4.3 km

Banda rosie 20 Cantonul Damian – La Cârlige: 1h, 3.7 km

Banda rosie 20 La Cârlige – urcarea spre Lacul Dracului: 1h, 2.7 km

Banda rosie 20 +Banda galbena 20 Urcarea spre Lacul Dracului – Podul Bei – Camping Valea Beiului: 3h 30 min, 16 km

Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu, doar timpul efectiv de mers.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, ca vizibilitate şi frecvenţă.

Topografie: de la Camping Valea Bei până la Podul Beiului se merge pe drum neasfaltat. De la Podul Beiului până La Cârlige este potecă de pământ. La Cârlige este potecă săpată în stâncă, după care se trece râul Nera prin apă. După trecerea râului până la urcarea spre Lacul Dracului este potecă de pământ şi piatră, cu scurte treceri pe potecă săpată direct în stâncă.

Vegetație: majoritatea traseului este prin pădure, cu vegetație scurtă şi înaltă.

Sursă de apă: eu am întâlnit 2 izvoare pe traseu – unul până în Cantonul Damian şi altul până în La Cârlige. Izvoarele sunt semnalate cu indicator (IZVOR) şi sunt pe partea cu râul Cerna.

Tarif intrare în Parcul Național Cheile Nerei – Beuşnita: 10 lei/persoană.

Noi am pus corturile în Camping Valea Beiului, aflat la 4 km de Podul Bei şi la o aruncătură de băț de Păstrăvaria Bei şi Cabana Valea Bei. Campingul are toalete ecologice, un foişor cu curent electric şi locuri de vatră. Foarte aproape este râul Cerna, pe malul căruia aveți acces şi se poate face o baie (cine are curaj să se bage în apa rece) sau puteți pune diverse la răcit. Nu există izvor pentru apă potabilă, însă se poate lua apă din Cerna mai sus de păstrăvărie (la vreo 5 minute de mers pe potecă). În camping se poate ajunge cu o maşina mică. Tarife de campare:

*Campare cort mic (1-3 persoane) – 40 lei/zi

*Campare cort mijlociu (4-6 persoane)  – 60 lei/zi

*Campare cort mare (< 6 persoane)  – 80 lei/zi

*Parcare auto (pentru cei necazați la campare sau la camping) – 20 lei/zi

*Parcare rulotă/autorulotă/microbuz (pentru cei necazați la cazare sau la camping) – 50 lei/zi

La Păstrăvărie puteți servi masa (un păstrăv cu mămăliguță era 45 lei) sau cumpăra diverse băuturi.

2 Comentarii

  Parcul Național Cheile Nerei Beuşnita – La Tunele, Cheile şi cascada Şuşara - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  5th sept. 2023 - 1:32 pm

  […] Parcul Național Cheile Nerei-Beuşnita – plimbare prin Cheile Nerei […]

  Parcul Național Cheile Nerei Beuşnita – Poiana Potoc, Cetatea Bei, Ochiul Bei, cascadele Beuşnita I şi II - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  7th sept. 2023 - 12:19 pm

  […] Parcul Național Cheile Nerei-Beuşnita – plimbare prin Cheile Nerei […]

Răspuns

Notă comentariu

×