Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Parcul Național Cheile Nerei Beuşnita – La Tunele, Cheile şi cascada Şuşara, Casa Verde

După tura frumoasă, dar extrem de lungă de ieri, când am parcurs parțial Cheile Nerei, am decis ca astăzi să facem un traseu… well, la fel de lung şi sperăm că şi mai frumos =))) Pur şi simplu nu am stare în acest loc fantastic, îmi vine să mă plimb încontinuu! Pentru astăzi mi-am propus să parcurg La Tunele şi să ajung până la cascada Şuşara. Ştiam că o sa fie o porțiune de mers prin sate, am găsit harta la Podul Bei şi un ranger de acolo a fost extrem de amabil să îmi dea mai multe detalii despre cum parcurg distanța pe asfalt. Câțiva dintre colegii de tură au spus că vor să mi se alăture  – aşa că am făcut o gaşcă frumoasă. Să fie cu bucurie pe poteci 🙂

Am plecat în tură în jur de ora 09:30. Şi pentru că nu aveam maşină – da, am parcurs din  nou la picior drumul forestier de aproape 4 km până la podul Bei. De data asta eram în companie numeroasă, aşa că timpul a trecut destul de repede. Traseul La Tunele începe exact de la intersecția de la Pod – iar indicatorul arată ca avem de mers o ora până în Sasca Română. Să purcedem la drum!

Traseul în sine este foarte uşor, dar şi foarte spectaculos. Acesta trece prin 7 tunele săpate în stâncă, de diverse lungimi şi înălțimi (atenție la cap!), săpate direct in coasta muntelui. Se spune că acestea au fost săpate în stâncă în perioada ocupației otomane, pentru a uşura trecerea localnicilor şi a oastei. Cel mai lung dintre ele Tunelul Mare şi are aproape 40 de metri  – noi am avut nevoie de lumină pentru a ajunge în partea cealaltă.

Porțiunea stâncoasă a traseului se încheie spectaculos pe o terasă de piatră, situată la aproximativ 15 metri înălțime de râul Nera. Porțiunea este asigurată cu lanțuri, de care vă recomand să vă țineți dacă vă fură peisajul.

După ce s-a terminat porțiunea stâncoasă am mers o bucată de vreme pe marginea unei păşuni şi prin pădure. Îmi aducea aminte de bunici şi de zilele în care mergeam la câmp – aceeaşi căldură, zăpuşeală, lipsă de vânt şi multă linişte. Am dat chiar şi de o fântână funcțională, însă apa de acolo nu era bună de băut – avea gust metalic.

Drumul se ține drept şi ne scoate la Puntea Suspendată – un pod lung şi foarte fain. Ajungem la taverna de pe partea cealaltă, însă nu ne oprim – mai avem de mers. Coborâm o pantă mică şi o luăm spre dreapta, până la pensiunea Patru Anotimpuri. De aici ne aşteaptă lungul drum prin sate până la locul de intrare spre traseu în Cheile Şuşarei. Dar până atunci – ce merge bine la motivație şi pe caniculă? Înghețată, bineînțeles! Am găsit un mic magazin care avea înghețată la dozator şi ne-am răsfățat cu răcoare la cornet. A fost superb 🙂

Am luat-o încet la pas  – şi după nici 5 minute de mers ne opreşte o maşină, în care l-am recunoscut pe omul de la înghețată. Ne-a întrebat unde mergem, şi după aceea s-a oferit să ne ducă el. Pfuai, dacă nici asta nu este dar de la Dumnezeu, nu ştiu cum să îl numesc! Ne-a scutit de aproximativ o oră de mers în soare, pe asfalt. Şi surpriza plăcută a fost că ne-a dat numărul de telefon ca să ne ducă şi înapoi. Aşa DA!

Traseul prin Cheile Şuşarei durează aproximativ o oră, şi este extrem de frumos. La începutul traseului este o casă mare şi veche, ce mă duce cu gândul la căsuțele din poveşti, aflate la liziera pădurii. Mă aşteptam să iasă o zână sau o vrăjitoare la balcon :)) De acolo se merge prin pădure aproximativ o oră, pe marginea Şuşarei, care a creat locuri minunate – sunt mini-cascade, piscine naturale cu apă transparentă şi albastră, căderi succesive de apă ca nişte trepte … super fain! Iar la finalul traseului este chiar şi o portiune mică cu cablu de mers pe perete – ca să fie şi un pic de adrenalină, să nu ne plictisim :

Cascada Şuşara este destul de mică (15 m înălțime) şi are două trepte de cădere. Este subțirică şi noi am prins-o cu debit destul de mic. Se poate ajunge până la baza ei, pentru o porție bine-meritată de răcoare. Noi am stat în zonă cam jumătate de oră, pentru pauza de masă. Cu aşa privelişte, parcă şi mâncarea intră mai bine =)))

La întoarcere am făcut popas pentru a explora un pic peştera Şuşara. Este destul de mică ca şi adâncime (cred că nu are mai mult  de 30 m) – şi a fost folosită ca intrare pentru mina din zonă. Acum mina este inundată – şi încă se mai poate vedea capătul scarii care coboară în subteran. Este o senzație foarte ciudată să ştii că sub tine este o ditamai galerie plină cu apă, necunoscută, care probabil nu va mai fi accesată de către oameni.  Recunosc că m-a luat un pic frica 🙂

De la ieşirea din Chei am fost preluați cu maşina şi dusi înapoi la magazin, unde am poposit pentru o bere rece şi încă o porție de înghețată. Pentru că merităm! Plus că am scutit o groază de drum, deci avem şi timp pentru relaxare. Asta e tura ce îmi place =)))

Întoarcerea am făcut-o pe acelaşi traseu, cu o scurtă oprire la Casa Verde. După traversarea Punții Suspendate, în loc să o luăm la dreapta, am luat-o spre stânga – şi după 10 minute de mers am ajuns! Casa Verde este un proiect al arhitectei Ileana Mavrodin, care a ridicat aici un complex de case în stil natural, din cob – în armonie cu vechile metode de constructie. Am avut norocul să o găsim pe arhitectă la locație, care ne-a povestit mai multe despre proiectul ei şi cum a devenit realitate.

Căsuțele sunt extrem de frumoase – şi pe mine mă duc cu gândul la satul de hobbiti. Totul e natural, pereții şi muchiile sunt curbate, culorile sunt pământii, totul respiră a natură – şi desi spațiul este mic, este suficient pentru tot ceea ce ai nevoie! Minunat 🙂

Ne-am întors in tabără obosiți şi plini de muşcături de insecte, dar cu sufletul plin. Cum le-a aranjat Dumnezeu pe toate, să avem o zi exact cum am avut nevoie! Seara a fost din nou cu grătar (mulțumim, Ştefan!) şi a urmat cea de-a treia seara de chităreală şi foc de tabără. Eu şi Costică David am scos tot ce aveam mai bun din tablete şi corzi, spre bucuria tuturor celor prezenți. Final perfect de zi perfectă 🙂

Informații traseu

Când: august 2023

Durată: 1 zi

Traseu: Camping Valea Beiului – Podul Bei – La Tunele – Sasca Română – Sasca Montană – Cheile Şuşarei – Puntea Suspendată – Casa Verde – Puntea Suspendată – La Tunele – Podul Bei – Camping Valea Beiului

Durată: 5h 30 min, fără pauze

Lungime: 32 km

 • Model traseu: dus-întors
 • Sezonalitate traseu: se poate face în trei sezoane, cu echipament adecvat.  Nu ştiu dacă poate fi făcut iarna – din prisma traversării porțiunilor stâncoase.
 • Punct plecare: Camping Valea Beiului
 • Punct sosire: Camping Valea Beiuui
 • Dificultate traseu: mediu, din prisma lungimii
 • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
 • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
 • Altitudine minimă: 147 m (Sasca Română)
 • Altitudine maximă: 376 m (Cascada Şuşara)
 • Urcare/coborâre: +505 m/ -505 m

Traseu detaliat

Banda galbena 20 Camping Valea Beiului – Podul Bei: 1h, 4.3 km

Banda rosie 20 Podul Bei – La Tunele – Puntea Suspendată: 1h, 3 km

Puntea Suspendata – Sasca Română – Sasca Montană – intrare in Cheile Şuşarei (cu maşina): 5 km

cruce albastra Cheile Şuşarei (dus-intors): 2h, 6 km

Intrare in Cheile Şuşarei – Puntea Suspendată (cu maşina): 5 km

Puntea Suspendată – Casa Verde: 10 min, 0.5 km

Banda rosie 20+ Banda galbena 20 Casa Verde – La Tunele – Podul Bei – Camping Valea Beiului: 2h 30 min, 8 km

Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu, doar timpul efectiv de mers.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, ca vizibilitate şi frecvenţă. Prin sate nu există marcaje, doar câteva indicatoare.

Topografie: de la Camping Valea Bei până la Podul Beiului se merge pe drum neasfaltat. De la Podul Beiului prin La tunele este potecă de pământ şi scurte porțiuni de piatră. Prin sate se merge pe asfalt. Traseul prin Cheile Şuşarei este pe potecă de pământ. La iesirea din chei, exact înainte de a ajunge la cascadă, este o scurtă porțiune de mers pe peretele de stâncă. De la Puntea Suspendată până la Casa Verde se merge prin pădure.

Vegetație: traseul de la Camping până la Podul Bei şi apoi până la iesirea din La Tunele este majoritatea prin pădure. Partea de traseu prin sate are vegetație scurtă, pe marginea drumului asfaltat. În Cheile Şuşarei este pădure deasă.

Sursă de apă: fântâna albastră la ieşirea din La Tunele (noi nu am găsit apă bună de băut, dar poate am avut ghinion); o țâşnitoare la intrare în Sasca Română, pe partea dreaptă; un izvor captat la Cabana Şuşara; râul Şuşara (nu ştiu dacă apa este potabilă, dar în caz de urgență … 🙂 )

Tarif intrare în Parcul Național Cheile Nerei – Beuşnita: 10 lei/persoană.

Noi am pus corturile în Camping Valea Beiului, aflat la 4 km de Podul Bei şi la o aruncătură de băț de Păstrăvaria Bei şi Cabana Valea Bei. Campingul are toalete ecologice, un foişor cu curent electric şi locuri de vatră. Foarte aproape este râul Cerna, pe malul căruia aveți acces şi se poate face o baie (cine are curaj să se bage în apa rece) sau puteți pune diverse la răcit. Nu există izvor pentru apă potabilă, însă se poate lua apă din Cerna mai sus de păstrăvărie (la vreo 5 minute de mers pe potecă). În camping se poate ajunge cu o maşina mică. Tarife de campare:

*Campare cort mic (1-3 persoane) – 40 lei/zi

*Campare cort mijlociu (4-6 persoane)  – 60 lei/zi

*Campare cort mare (< 6 persoane)  – 80 lei/zi

*Parcare auto (pentru cei necazați la campare sau la camping) – 20 lei/zi

*Parcare rulotă/autorulotă/microbuz (pentru cei necazați la cazare sau la camping) – 50 lei/zi La Păstrăvărie puteți servi masa (un păstrăv cu mămăliguță era 45 lei) sau cumpăra diverse băuturi.

2 Comentarii

  Parcul Național Cheile Nerei Beuşnita – Poiana Potoc, Cetatea Bei, Ochiul Bei, cascadele Beuşnita I şi II - Chitara Călătoare - Călătorii cu cântec

  7th sept. 2023 - 2:15 pm

  […] Parcul Național Cheile Nerei Beuşnita – La Tunele, Cheile şi cascada Şuşara, Casa Verde […]

  Pop Ovidiu Claudiu

  11th nov. 2023 - 4:04 pm

  Peisaje foarte frumoase românești, pitorești de care nu te poți dezlipi niciodată. Doresc sa vad și alte peisaje și locuri superbe din România și din lumea larga care ne înconjoară. Va mulțumesc foarte mult. Al D – stra, cu respecte și stima, Pop Ovidiu Claudiu, din Cluj Napoca.

Răspuns

Notă comentariu

×