Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Scotia si Irlanda 2016 – inceputul – materializarea unui vis

Asta e povestea unui vis împlinit-început, construit, și întreținut o perioadă destul de mare de timp. Cu o doză de nebunie și două de aventură, ceea ce a început cu un “Hmm, ce frumos ar fi dacă ….” s-a transformat într-un “Gata, am făcut și rezervarea la biletele de avion!”. Cu pasi mici și constanți, mi-am transformat visarea în realitate 🙂
Mi-a plăcut întotdeauna Irlanda, nu pot spune exact de ce. Mă atrăgea prin peisaje, legende, povești, omulețul cel vesel cu curcubee și oale de aur, trifoi norocoși și accentul ăla de “aaahm, puteți să repetați, vă rog?” Nu mai spun de muzica veselă și peisajele de un verde ireal. Așa că mi-am pus un gând pe undeva la păstrare că o dată să ajung în țara asta de smarald, să mă împrietenesc cu un spiriduș. Cine știe, poate îl cheamă O’Tamara și îmi dă oala lui de aur drept suvenir :)))
Mi-am adus aminte de dorința mea irlandeză într-o ieșire cu (pe atunci) o amică (acum prietenă), pe care am cunoscut-o la un curs în vara lui 2016. Stăteam ca fetele la o bere brună și discutam de frisbee, masaj, pantofi cu crampoane și călătorii. Și atunci i-am menționat de insula de smarald, mărturisind dorința de a-i călca teritoriul până la sfârșitul anului viitor. Cine știe, poate reușesc chiar să merg anul ăsta, mai prin toamnă!  Și numaidecât o aud cum spune:
–    Dacă mergi în Irlanda, nu vrei să treci o fugă și prin Scoția? Am o prietenă în Glasgow care cred că te-ar putea primi pentru câteva zile!
Scoția …. uite că la asta chiar nu m-am gândit! Am admirat castelele lor, cultura kiltiană și povestea cu Braveheart, dar totuși nu am luat niciodată în considerare opțiunea de a merge acolo. Acum însă mi s-a aprins un mini beculeț și îmi place cum luminează! Aș putea face o tură mai lungă, de vreo 2 săptămâni, în care să combin cele două țări. Aș avea cazare în Scoția, aș avea cazare și în Irlanda. Uuuuu, deja începe să sune foarte bine!
Atât de bine încât am rugat-o pe amica mea s-o întrebe pe prietena ei dacă de bunăvoie și nesilită de nimeni acceptă să îmi fie gazdă, iar eu m-am pus pe căutat bilete de avion. Aveam nevoie de trei: București-Glasgow, Glasgow – Dublin și Dublin-București. Perioada – eh, pe undeva prin septembrie, după jumătatea lunii. Știu ca începe sezonul foarte ploios la ei, dar poate cine știe, iau niște soare la pachet și mă descurc eu 🙂 Mi-am făcut o  idee de prețuri, mi se par rezonabile. 
Maria (căci acesta este numele prietenei) a spus că mă primește să stau la ea câteva zile. Am vorbit și în partea cealaltă și am obținut o promisiune de cazare. Băi, ce frumos se leagă lucrurile! Tot ce mai rămâne acum e să mă decid la perioadă, să îmi iau concediu și să achiziționez biletele. Și de acolo …. drum bun, cale bătută, berea cere-a fi băută!
Am decis să mă duc singură în această aventură. Dap, am scris bine, singură! Simt nevoia să fac o călătorie solo, prima, de altfel. Să mă duc unde vreau, să fac ce vreau, să fiu eu cu mine însămi. Să mă pot pierde pe străduțele orașelor, să îmi aleg destinațiile de a doua zi, să împart bucuria descoperirii și gustul aventurii doar cu mine și locurile unde ajung. O să fie o experiență nouă, nu am mai fost plecată singură o perioadă așa de mare de timp, și asta doar în țară, când mă mai duceam prin delegații cu munca.  Presimt ca o să fie extrem de interesant și cu multe descoperiri 🙂
Rămăsesem în continuare setată pe jumătatea lui septembrie. Am aflat însă că Festivalul Național de Improvizație, la care doream musa-musai-musai-musai să particip, e tot în perioada aceea. Bun, cum împăcăm improvizația cu călătoritul? Simplu …. improvizând 🙂 Așa că m-am decis să caut bilete în prima jumătate a lunii octombrie (uof, chiar sper să nu plouă .. prea mult! Se acceptă sesiuni sporadice de udătură, nu mocănisme sau perdele de picături întinse pe toată perioada zilei!). Și ca să vezi … am avut norocul să găsesc niște bilete super ieftine. De genul 2-bilete-de-avion-la-340-RON ieftine. Yap, am scris bine, nu e greșeală. 340 de leuți-paraleuţi. București-insulă și cealaltă insulă-București la preț de 2 minute într-un club de fitze. Și biletul insulă-cealaltă insulă era pe undeva la 90 de regii-junglei, însă pe acela o să îl iau ceva mai încolo, când stabilesc exact cât o să stau un fiecare țară.
Unul din motivele pentru care au fost așa de ieftine este și pentru că am vrut că în această escapadă să merg doar cu bagaj de mână. Mi s-a părut o idee interesantă la început, aproape de neconceput. Cum să merg eu 12 zile undeva numai cu o valijoară? Am nevoie și de aia, și de aia, aaaah, și nu pot renunța la asta! Dar pe măsură ce analizam, mi-am dat seama că pot să o fac. Mă provoc să o fac. Și știi ce? Chiar o să o fac! Nu am nevoie de extrem de multe haine, obiectele de strictă necesitate le pot lua și de pe acolo, și pot merge încălțată cu o singură pereche de pantofi/bocanci toată perioada.  Challenge ….. accepted 😀
Am avut la dispoziție 3 luni de zile să mă documentez pe unde vreau să merg, ce vreau să văd, să îmi fac un mic itinerariu. Mi-am punctat câteva locuri din fiecare insulă unde aș vrea să ajung (Edinburgh, cel puțin un castel în Scoția, Giant’s Causeway, Cliffs of Moher .. și la ocean, neapărat la ocean! Să îmi bag picioarele în el … la propriu!), însă am mers foarte mult pe intuiție și nu mi-am făcut un program pe zile. O să văd la fața locului, în funcție de cum e vremea și cum mă simt, unde o să mă duc. Libertate la maxim !
Ultimul bilet l-am luat cu o săptămâna înainte să plec. Mi-am asumat creșterea inevitabilă de preț și în loc de 90 de leușori am dat aproape dublu. Dar e ok! 3 bilete de avion sub 500 de RON, e super super bine!
Mi-am făcut bagajul de vreo 2 ori înainte, pentru a fi sigură că intră tot ceea ce am nevoie. Și că să vezi …. mi-a rămas o groază de loc în valiză =))) Un sfert era cu haine, două sferturi cu gadget-uri și încărcătoarele aferente, încă un mic loc ocupat de alte lucruri … și ia uite, am loc și de suvenituri =))) Puțin, că să nu dau iama în magazine, dar suficient pentru amintirile mele și câte ceva drăguț pentru prieteni. Genial :D!
În ziua de dinaintea plecării am alergat prin București să caut lire. Băi, nimeni nu avea! Parcă toate lirele erau plecate deja în vacanță! Mi-am făcut suma de care aveam nevoie culegând bani cu țârâita de pe la 4 case valutare. Pfiu, bine că am găsit! Cu euro am fost mult mai ușor, aia cresc în toate sertarele și seifurile caselor de schimb. Bun, am bilete de avion, am bani, am chef de plimbare …. vreme bună să fie, și este perfect 🙂
Seara mi-am făcut cu grijă bagajul, mi-am pregătit tot ce aveam nevoie și m-am băgat la somn extrem de liniștită. Nu știu cum o să fie, la ce să mă aștept, ce o să descopăr, cum o să fie. Simt însă că o să fie bine, extrem de bine. Și chiar dacă o să plouă, am decis să nu o să las acest lucru să mă afecteze. Cheful meu de plimbare nu se poate topi sau dizolva de la câteva găleți cu apă. O să mă plimb toată țara cu umbrelă, dacă e nevoie, și îmi iau și haine imperemeabile. Am zis :D!
Ceasul e setat să sune mâine la ora 4 dimineața. Îl pun pe etajeră și închid ochii, cu un zâmbet pe buze. O să fie fantastic … fantastic …. ah, abia aștept :D!
 
Surse foto aici, aici, aici și aici.

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×