Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Muntii Balcani: Mizdor, cel mai inalt varf din Serbia

Mi s-au aprins imediat beculetele când am auzit de o călătorie în Serbia, cu atingerea celui mai înalt vârf. Este o țară complet nouă pentru mine ca istorie și cultură, așa că este o ocazie perfectă de a mai descoperi un colțișor de lume și a-mi îmbogăți experiențele de călătorie. Să mergeeeem!

Plecarea în traseul montan se face din stațiunea Babin Zub, de lângă o clădire impunătoare. Știam că avem de mers aproximativ 8 km până la vârf, iar traseul este lejer – ca un  fel de plimbare pe dealuri, fără prea multă diferență de nivel câștigată sau pasaje dificile. Fiind deja octombrie, eu îmi luasem hainele groase – că mă stiu friguroasă și cine știe ce temperaturi sunt pe aici.  Eh, și că să vezi ce noroc avem – am prins o zi super caldă, cu soare și cer senin și câteva (multe) grade în termometru. Eu mergeam și mă simțeam că la saună!!! Norocul meu este că mi-am luat la mine și un rând de haine subțirele, de vară. Și a fost atât de bine după ce m-am schimbat – zburăm pe potecă 😀

Traseul seamănă mult cu traseul în munții Grohotiș, spre vârf. Lin, cu multă vegetație solară, cu pante domoale  și peisaje ca scoase din penel. Se merge mult, mult, mult, mult, muuuuult ….. și la un moment dat se face stânga și am ajuns la vârf =))) Tocmai când începeam să cred că sunt pe un drum fară sfârșit, a apărut indicatorul cu 200 m până la vârf. Minune =)))

Am poposit cam jumătate de oră, bucurându-ne de liniște, vreme excelentă și panoramă. Și după aceea am pornit-o spre Babin Zub, pe același traseu. Dacă pierdeam ceva la dus, sigur îl găseam la întors =)))

Informații traseu

Când: octombrie 2019

Durată: 1 zi

Munţii: Balcani (Serbia)

Traseu: Babin Zub – Vf Midzor (2.169 m) – Babin Zub

Durată: 5h, cu pauze incluse

Lungime: 17 km

GM Babin Zub Vf Mizdor si retur
  • Model traseu: dus-întors
  • Sezonalitate traseu: se poate face în orice sezon
  • Punct plecare: Babin Zub
  • Punct sosire: Babin Zub
  • Dificultate traseu: ușor
  • Echipament minim recomandat: încălţăminte cu talpă aderentă, ceva pe pus pe cap (şapcă/buff), geacă de ploaie/vânt, bidon cu apă
  • Marcarea vârfului: vârful este marcat cu un bloc de piatră, fără placuţă cu nume/altitudine

PE Babin Zub Vf Mizdor si retur
  • Altitudine minimă: 1.615 m  (Babin Zub)
  • Altitudine maximă: 2.169 m (Vf Midzor)
  • Urcare/coborâre: + 600/ -600 m

Detalii suplimentare

Stare marcaj: traseul este slab marcat cu bandă albă, plus câteva indicatoare (la început sunt 2 indicatoare și încă unul la 200 de metri de vârf), dar traseul este foarte intuitiv.

Topografie: Majoritatea traseului este pe potecă de pământ sau iarbă.

Vegetație: Iarbă scurtă și tufișuri pe tot traseul. Nu există pădure.

Surse de apă: nu există surse de apă!

Răspuns

Notă comentariu

×