Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Ciucaş-ul sălbatic – plimbare de o zi până în Şaua Teslei, din Babarunca

Ce face împătimitul de munte în ziua lui liberă?  Păi mai dă o tură pe munte, că niciodată nu e de ajuns =))) Aşa se face că în duminica mea liberă am stabilit cu o colegă să facem un traseu de recunoaştere printr-o porțiune ceva mai necunoscută a Ciucaşului – şi anume Babarunca – Poiana Teslei.

Am parcat maşina dis-de-dimineață, pe o vreme ploioasă şi mohorâtă, lângă fosta cabană Babarunca. Era ca şi cum am mers înapoi în timp un anotimp – pe drum era un peisaj idilic de iarnă, iar acum stăm în cea mai perfectă toamnă colorată. Sunt tare curioasă cum o să fie mai sus … oare o să vină şi vara 🙂 ?

Suntem doar noi două şi liniştea. Am parcurs destul de repede porțiunea de forestier până la intrarea în traseu, după care cotim stânga şi începem să urcăm accentuat prin pădure. În loc de zăpadă, bocancii muşcau cu poftă din noroi. Cel puțin ei să fie fericiți =)))

Pe măsură ce urcam, începea şi iarna să îşi facă timid simțită prezența. Uite un mic petic de zăpadă pe ici colo, se simte un pic mai tare frigul …… ok, începe să semene a iarnă! Când am ajuns la intersecție, ne-am lăsat uşor spre dreapta, spre Poiana Teslei. Traseul şerpuieşte tot prin pădure, şi în aproape jumătate de oră ajungem în poiană, unde ne-a luat vântul în primire. Ne-am ascuns în mica stână din apropiere, pentru a putea mânca ceva, şi stăteam cu ochii ațintiți in zare, poate-poate se ridică ceața şi norii şi avem şi noi vedere asupra Ciucaşului. Din păcate natura nu s-a îndurat foarte mult de noi, şi ne-a lăsat să ne punem imaginația la muncă. Singurul vârf pe care l-am văzut este vf Teslei (1.613 m), care stătea semeț şi drept.

Din Poiana Teslei am mai continuat un pic traseul pe bandă roşie, până după Piatra Dudului în şaua Teslei, după care am cotit brusc stânga pe cea mai scurtă potecă marcată pe care am mers până acum – câteva minute pe punct roşu. Trebuie să fiți atenți să ochiți marcajul ăsta – nu este extrem de vizibil. Banda roşie iese într-un mic luminiş (în şaua Teslei), iar punctul roşu trebuie căutat pe trunchiurile copacilor din pădure. Urmează o coborâre destul de abruptă, pentru care am folosit gheruțele (mă bucur că nu le-am adus degeaba!), apoi un traseu printr-o vale, care ne scoate la un forestier. Indicatorul anunță că mai avem 5 km de mers până la fosta cabană. Aşa să fie 🙂

În continuare suntem doar noi două şi pădurea. Şi cum mergeam noi ca două floricele de munte, dăm cu ochii de ditamai urma de urs. O labă mai mare decăt mâna mea desfăcută. Haiț, ce ne facem? Că părea destul de proaspată. Începem noi să fluierăm, să vorbim cât de tare putem, chiar cântam diferite cântece, doar-doar ne-o auzi  Moş Martin şi ne-o ocoli. Aparent a funcționat, pentru că nu a venit să ne dea binețe 🙂

Pe măsură ce coboram, toamna începea să îşi reintre in drepturi. Când am ajuns în dreptul Cheilor Babaruncăi, deja eram prin octombrie dpdv peisagistic =)))) Am mers lejer până la maşină, ne-am odihnit un pic, după care am plecat spre casă.

Per total a fost o zi ok, cu un traseu lejer, însă destul de plictisitor. O fi fost de la vreme, poate de la mersul aproape integral prin pădure… poate amândouă. Dar mă bucur că am facut un traseu nou, într-un masiv care îmi este foarte drag. Şi pe care în curând o să îl străbat din toate părțile :)))

Informații traseu

Când: ianuarie 2022

Durată: 1 zi

Traseu: fosta cabană Babarunca – Poiana Teslei – Şaua Teslei – Cheile Babaruncăi – fosta cabană Babarunca

Durată: 3h 45 min (timp efectiv de mers) / 4h 50 min cu tot cu pauze

Lungime: 12 km

  • Model traseu: circuit
  • Sezonalitate traseu: se poate face în toate anotimpurile, cu echipament adecvat. Pentru parcurgerea pe timp de iarnă este nevoie de echipament specializat (piolet, gheruțe/colțari)
  • Punct plecare: fosta cabană Babarunca
  • Punct sosire: fosta cabană Babarunca
  • Dificultate traseu: uşor-mediu
  • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
  • Altitudine minimă: 908 m (fosta cabană Babarunca)
  • Altitudine maximă: 1.434 m (poiana Teslei)
  • Urcare/coborâre: +540 m/ -540 m

Traseu detaliat

forestier+ Banda rosie 20+cruce rosie Fosta cabană Babarunca – Poiana Teslei : 1h 30 min, 4.1 km

cruce rosie Poiana Teslei – Şaua Teslei: 30 min, 1.2 km

Bulina rosie 20+Triunghi rosu 20 Şaua Teslei – drum forestier: 30 min, .31 km

Triunghi rosu 20+forestier Drum forestier – fosta cabană Babarunca: 1h 15 min, 5.3 km

Observație: timpii nu includ pauzele luate pe traseu.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, ca vizibilitate şi frecvenţă. Pentru punctul roşu trebuie să vă uitați puțin mai atent.

Topografie: tot traseul şerpuieşte pe drum neasfaltat sau potecă de pământ.

Vegetație: majoritatea traseului este prin pădure deasă, cu scurtele ieşiri în poieni (Poiana Teslei, Şaua Teslei).

Sursă de apă: Babarunca.

Răspuns

Notă comentariu

×