Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

O zi brambura în Ţara Făgăraşului: cetăți, castele şi locuri de basm

Vă propun o escapadă de o zi în Ţara Făgăraşului, cu plecare din Bucureşti, în care să atingem patru destinații: un stejar de 900 ani, cea de-a doua cea mai frumoasă cetate din lume (conform Hopper), un castel de poveste şi un loc magic, atât pentru cei mari cât şi pentru cei mici. Toate cele 4 obiective se pot vizita fără grabă pe parcursul unei zile, astfel încât să ajungeți în timp util înapoi acasă 🙂 V-am făcut curioşi? Hai la drum 🙂

Stejarul de la Mecheaşa

Stejarul de la Mecheaşa, sau Bătrânul Carpaților, este un gorun vechi de 900 de ani, situat în vecinătatea satului Mecheaşa, comuna Homorod (Braşov). Pentru a ajunge la el trebuie să părăsiți DJ132 şi să mergeți pe un drum neasfaltat aproximativ 3 km. Pe drum există câteva indicatoare către gorun, însă nu sunt extrem de vizibile, aşa că e nevoie de atenție. După ce parcați maşina, luați păşunea la pas şi în maxim 5 minute ați ajuns la el. Este foarte uşor de recunoscut, deoarece este încercuit cu un gard.

Copacul este impresionant! Are o înălțime de 21.3 m, iar circumferința trunchiului (măsurată la 1.3 m de pământ) este de 9.3 m. Are crengile groase şi noduroase, aplecate spre pământ, ca şi cum ar vrea să-ți spună o poveste la ureche. Scoarța este groasă şi vălurită, dură şi intactă – ca o armură care l-a protejat atâta amar de timp. Câte istorisiri ar putea spune acest copac, dacă ar putea vorbi ….

Noi am stat aici cam jumătate de oră, la umbra şi răcoarea lui. Combinația dintre începutul de primăvară, soarele călduț, liniştea din jur şi energia locului făceau ca atmosfera să fie una extrem de relaxantă şi de calmă. Parcă ar mai fi mers un ceas sau două petrecute aici, în aceste locuri liniştite 🙂

Cetatea Făgăraşului

Nu putem spune Făgăraş fără cetatea Făgăraşului! Am mai fost aici de vreo câteva ori, însă de fiecare dată este diferit – în mare parte şi pentru că o parte din expozitii nu sunt permanente. Am cumpărat bilete şi am mers direct în sala tronului, unde un ghid ne-a povestit timp de aproximativ 20 de minute istoria acestui loc – şi a avut ce povesti! După care am luat noi la pas cetatea, pentru a o (re)descoperi. Vă răcomand să luați sălile la pas şi să vă bucurați de tot ce are cetatea de oferit 🙂

Câteva informații despre cetatea Făgăraşului

 • Este cea mai bine conservată cetate medievală din România.
 • Este singura cetate de apărare din România şi din S-E Europei ce nu a fost niciodată cucerită prin luptă (din 1500 și până la mijlocul secolului al XIX-lea fiind identificate 15 asedii ale cetăţii).
 • Potrivit  Hopper, un site de călătorii, cetatea Făgărașului ocupă locul doi în lume într-un clasament mondial al celor mai frumoase, interesante și bine păstrate cetăți și castele din lume – primul fiind Neuschwanstein.
 • Fortăreața are 66 de încăperi întinse pe cinci nivele, iar printre cele mai impozante încăperi se numără sala Tronului care a fost redeschisă, după aproape 50 de ani, în anul 2016, după o investiție de 1,3 milioane de lei.
 • În interiorul cetății se află și Muzeul Țara Făgărașului, unde se pot admira obiecte de cult vechi de peste sute de ani, straie săsești, obiecte din sticlă, bijuterii sau broderii croşetate.
 • Construcția cetății Făgărașului a început în anul 1310, pe locul unei vechi fortificații din lemn din secolul al – XII – lea. Aceasta a fost construită în scopuri strategice, și anume pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de invadările tătarilor și a otomanilor. În anul 1526, Ștefan Mailat, care devenise voievod al Transilvaniei și stăpân al cetății și a domeniilor din jurul Făgărașului, a transformat mai apoi clădirea într-o adevărată fortăreață. În anul 1599, Mihai Viteazul ocupă cetatea și o dăruiește soției sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul. În anul 1617, au fost înălțate ultimele două nivele ale turnului Roșu, acesta având în total 5 nivele. Făgărașul devine o adevărată capitală a Transilvaniei în cursul secolului al XVII – lea, iar cetatea constituie reședința a principilor acestei zone. În anul 1630, a fost lărgit șanțul de apărare, care înconjoară cetatea și legat printr-un canal secret de râul Olt, iar la intrare a fost instalat un pod rabatabil.
 • Cetatea are o legendă – şi anume Fecioara de Fier – un mecanism pe cât de ingenios, pe atât de macabru de execuție a prizonierilor, care habar nu aveau ce îi asteaptă. Fecioara de Fier este o cuşcă de metal, ce avea în interior mai multe țepuşe ascuțite. Când condamnatul se apleca să sărute o icoană cu Fecioara Maria, aflată în această cuşcă, cuşca se închidea automat, iar țepuşele străpungeau trupul acestuia. După ce murea, o trapă se deschidea, iar cadavrul cădea pe nişte săbii extrem de ascuțite, care îl ciopârțeau în bucăți mărunte. Aceste bucăți ajungeau direct în Olt, prin intermediul unui canal secret.

Bilete şi program de vizitare (mai 2023)

 • Bilet adult – 30 lei. Bilet  elevi, studenți: 10 lei. Bilet pensionari: 15 lei.  Copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilităti şi însoțitorii acestora beneficiază de gratuitate.
 • Grupurile organizate de minim 15 persoane beneficiază de o prezentare a istoricului cetății.
 • Program vizitare: Marți-Vineri : 08:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:00); Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:00); Luni închis

Castelul de Lut Valea Zanelor

De la povesti macabre … la poveşti cu zâne şi zmei! Asta da trecere =)))

Castelul de lut este o construcție plină de magie şi poveste – o clădire desprinsă direct din basmele cu zâne şi feți-frumoşi. Pereții sunt unduiți, acoperişul dansează în valuri până aproape de pământ, iar uşile au scăpat de rigiditatea colțurilor. Pare construită într-un echilibru strâns cu natura şi elementele sale.

Momentan interiorul castelului este în curs de amenajare, aşa că se poate vizita doar exteriorul acestuia, precum şi pajiştile dimprejur. Locul are multe de oferit – în apropiere este un râu, pe malul căruia vă puteți relaxa. În poiană sunt câteva magazine, de unde vă puteți lua suveniruri sau înghețată/bere, precum şi 2 locații unde puteți servi mâncare.

Bilete şi program de vizitare (mai 2023)

 • Bilet adulți şi copii până în 3 ani: 20 lei. Se poate plăti cash sau card. Copiii până în 3 ani intră gratuit.
 • Program de vizitare: Luni-Duminică: 10:30 – 17:30.

Povestea Calendarului

Recunosc că ăsta este locul care mie mi-a plăcut cel mai mult J Povestea Calendarului este un parc tematic de distracții şi poveste, situat la aproximativ 50 m  de Castelul de Lut. Aici se regăsesc 12 căsuțe de basm, câte una pentru fiecare lună a anului, fiecare cu propria ei tematică. Acestea sunt (textul este preluat de pe site-ul oficial al parcului):

 • Căsuța de turtă dulce – este căsuța fratelui Gerar (Ianuarie), care stă la adăpost de vremea năpraznică de afară în cea mai dulce dintre toate căsuțele Poveștii.
 • Căsuța Dragobete – este căsuța fratelui Făurar (Februarie) și este cea mai romantică, dar și cea mai stabilă (casă de piatră!) dintre căsuțe. Decorul diafan din interior, leagănul cu aripi imense de înger, bolta cu mii de petale de flori, lacătele iubirii, toate îndeamnă la o frumoasă poveste de dragoste.
 • Ciupercuța cu Bunătățuri – este căsuța fratelui Mărțișor (Martie) și este locul în care veți găsi ceva delicios de să te lingi pe degete indiferent de momentul anului – ciocolată caldă de casă, ștrudel de casă, brioșe, clătite de poveste, toate te îndeamnă cu aroma lor să deschizi ușile ciupercuței.
 • Căsuța Stropitoare – este căsuța fratelui Prier (Aprilie) și găzduiește raiul jocurilor copilăriei. Pereții pictați cu jocuri și povești din copilărie te vor purta într-o lume magică, iar copacul vieții care crește pe perete te invită să iei o cutie cu jocuri – remi, șah, moară, table, nu te supăra, frate, x și 0, etc. – și să te pui pe joacă.
 • Căsuța Altar de flori – este căsuța fratelui Florar (Mai), dar și altarul Poveștii Calendarului.
 • Căsuța cu Amintiri – este căsuța fratelui Cireșar (Iunie) și este locul din care puteți pleca acasă cu amintiri minunate pentru cei dragi, sau chiar pentru voi. 
 • Cuptorul – este căsuța fratelui Cuptor (Iulie), care găzduiește multe dintre atelierele pentru cei mici care au loc recurent: pictură, modelaj, creare de obiecte diy etc. Este cea mai plină de viață căsuță a poveștii.
 • Căsuța floarea-soarelui – este căsuța fratelui Gustar (August) care se pregătește să își deschidă ușile pentru cei mici. Aici vor avea loc atelierele gastronomice ale Bunicii Poveștii Calendarului, unde copiii învață să facă prăjituri, gogoși, să pună murături sau zacuscă.
 • Stejarul cu povești – este căsuța fratelui Răpciune (Septembrie) și este cadrul perfect de spus povești la gura sobei, de citit și depănat curiozități din lumea înconjurătoare sau pentru diverse ateliere.
 • Hanul Groazei – este căsuța fratelui Brumărel (Octombrie), un cadru plin de boo-ho-hoo înfricoșător de amuzant. Cei mici adoră petrecerile de sezon organizate aici!
 • Căsuța ghindă – este căsuța fratelui Brumar (Noiembrie) și este al doilea loc din parc de unde izvorăște magia și creația, laboratorul de idei al spiridușilor Poveștii, care se gândesc și se răsgândesc până dau viață celor mai frumoase experiențe pentru voi.
 • Bradul Moșului – este căsuța fratelui Undrea (Decembrie) și este, poate, cea mai iubită căsuța de către copii, deoarece pot admire atelierul în care spiridușii Moșului construiesc jucăriile, dar pot sta și pe genunchii Moșului, să îi spună o poveste sau să îi lase o scrisoare la cutia poștală din fața căsuței.

Este o adevărată bucurie să te plimbi pe aleile din parc! Pe lânga căsuțele care sunt cu adevărat smulse din poveste, există un trenuleț, un mini-traseu de apă în care cei mici (şi cei mari) se pot plimba cu colacul, un loc cu hamace, unul cu puff-uri, un băruleț unde puteți mânca ceva bun şi diverse locuri cu activități. Eu aici am jucat prima dată mini-golf (nu m-am prins exact de reguli, dar am reuşit să dau un hole in one =)))), am tras cu arcul sau am aruncat cu mingiile de tenis.

Recomand locația din tot sufletul, face bine la relaxare si deconectare 🙂

Bilete şi program de vizitare (mai 2023)

 • Bilet adulți: 25 lei. Copii între 3 si 10 ani: 15 lei. Copiii până în 3 ani intră gratuit. Biletele se pot lua şi online, de pe site-ul parcului.
 • Program de vizitare: Luni – Vineri: 10:00-17:00. Sâmbătă-Duminică: 10:00 – 18:00.

2 Comentarii

  Escorte

  1st aug. 2023 - 2:19 pm

  Calatoria ta in Tara Fagarasului pare incredibil de interesanta! Am vizitat cetatea Fagarasului odata, dar cu siguranta voi reveni. Se spune ca acolo atmosfera este foarte speciala, si asta se datoreaza istoriei sale lungi si pline de arhitecturi bine conservate. E cel mai bine sa te bucuri de ce are locul de oferit si sa petreci timp in sala tronului pentru a auzi povestile sale unice. Nu putea fi mai potrivita o escapada daca vrei sa te relaxezi, sa te bucuri de natura si sa vezi minuni istorice! Te invit sa postezi fotografii pe blog, astfel incat si altii sa poata vedea frumusetea acestor locuri! Enjoy your journey!

   Visinescu Cati

   2nd aug. 2023 - 6:30 am

   Buna,

   Da, chiar a fost o escapada interesanta. Spor la calatorit si la creat amintiri 🙂

Răspuns

Notă comentariu

×