Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Plimbare de o zi în Braşov, până pe Tâmpa

Când ai chef de o ieşire la munte, dar totuşi să nu fie munte-munte, ci şi cu un pic de oraş lângă, Braşovul este destinaţia ideală. Poţi face o plimbare uşoară şi relaxantă până pe vârful Tâmpa, de unde ai o privelişte absolut minunată asupra oraşului şi împrejurimilor acestuia, după care poţi coborî în Centrul vechi, pentru o porţie generoasă de case colorate, mâncare bună şi îngheţată. Pentru mine este combinaţia perfectă 🙂

Sunt mai multe trasee prin care puteţi ajunge în vârf. Noi am vrut să facem circuit, aşa că am ales să urcăm pe la treptele lui Gabony şi să coborâm pe Drumul Serpentinelor. Aşa mi s-a părut mie mai simplu de parcurs  – să preluăm tot greul la început, după care să ne relaxăm în coborâre. Aşa să fie !

Traseul pleacă din vecinătatea staţiei de telecabină ce urcă până la locul unde vrem noi să mergem a pied. Mergem pe Aleea Tiberiu Breniceanu până la Bastionul Postăvarilor, după care urcăm scările spre parc şi ne aşezăm pe traseu. Prima parte este o urcare continuă pe trepte de beton, după care părăsim confortul asfaltului şi o luăm pe potecă prin pădure. Este un mix interesant între liniştea pădurii şi zgomotul auto – atmosfera de natură cu ecou de civilizaţie.  

Traseul prin pădure urcă uşor de tot, făcând câteva curbe largi, până se ajunge la treptele lui Gabony. Exact înainte de a începe urcarea se află o băncuţă de piatră – ca să ştii ce te aşteaptă, să te odihneşti mai întâi =))) După care începi să urci destul de abrupt treptele înalte de piatră. Am citit că sunt în număr de 167 şi că au fost construite în anul 1931, la iniţiativa unui nobil maghiar din Braşov. Mereu am glumit – uite ce făceau oamenii înainte, când nu aveau internet! Chestii faine =))) Chiar dacă traseul este un pic solicitant, din când în când eşti răsplătit cu scurte panorame asupra oraşului, care devin din ce în ce mai frumoase pe măsură ce urcăm mai sus.

După aproximativ o oră şi un pic ieşim într-un mare luminiş, cu o vedere superbă asupra cartierului Valea Cetăţii. De aici traseul continuă cu o porţiune scurtă prin pădure, până se ajunge la staţia superioară de telecabină. Lângă ea veţi găsi un mic restaurant şi câteva tarabe cu diverse.

Am poposit un pic, pentru odihnă, după care am mai mers câteva minute, până la semnul cu BRAŞOV. Langă el este o platformă de unde puteţi admira în voie tot oraşul care se întinde (practic!) la picioarele voastre. Este atât de fain! Şi când mă gândesc cât de uşor se poate ajunge aici! Cum ar fi să urci aici într-o seară şi să privesti apusul, sau să vii noaptea, să admiri luminiţele oraşului? E de încercat 🙂

Coborârea am ales să o facem pe Drumul Serpentinelor – marcaj triunghi roşu. Este destul de lejeră şi prietenoasă cu picioarele. Sunt 25 de serpentine care te poartă de-o parte şi de alta, până când ajungi tot lângă staţia de telecabină.

Seara am petrecut-o în Centrul Vechi – la o plimbare si două portii de înghetată bună – una nu este de ajuns =)))) Ȋmi pare rău că am găsit oraşul extrem de aglomerat, mai că era om lângă om pe străduţele din centrul vechi. Ȋmi aduce aminte de ieşirea de anul ăsta din Positano, unde mergeam umăr la umăr cu ceilalţi turişti. Sper doar să nu ajungă şi mai comercial de atât 🙂

Informaţii traseu

Când: septembrie 2023

Durată: 1 zi

Traseu: Braşov – Treptele lui Gabony – Literele panoramice BRAŞOV – Drumul Serpentinelor – Braşov

Durată: 2h 30 min (fără pauze)/ 4h 30 min (cu pauze)

Lungime: 6.7 km

GM Brarov literele BRASOV
  • Model traseu: circuit
  • Sezonalitate traseu: se poate face în toate anotimpurile, cu echipament adecvat
  • Punct plecare: Aleea Tiberiu Brediceanu, Braşov
  • Punct sosire: Telecabina Braşov
  • Dificultate traseu: usor
  • Porţiuni tehnice: traseul nu prezintă porţiuni tehnice
  • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 1 l apă
  • Altitudine minimă: 541 m (Braşov)
  • Altitudine maximă: 947 m (aproape de vf Tâmpa)
  • Diferenţă pozitivă de nivel: +472 m

Traseu detaliat

Triunghi galben 20 Braşov – literele BRAŞOV: 3 km, 1h 10 min

Triunghi rosu 20 Literele BRAŞOV – Drumul Serpentinelor – Braşov : 3.7 km, 1h 20 min

Observaţie: timpii sunt aproximativi şi includ doar partea de miscare, nu şi pauzele luate pe traseu.

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziţionate, atât ca frecvenţă cât şi ca vizibilitate.

Topografie: prima parte a traseului este pe potecă de pământ şi piatră, cu scurte porţiuni de urcat pe scări. Ȋn vârf este drum neasfaltat. Coborârea pe drumul familiar este potecă de pământ.

Vegetaţie: majoritatea traseului este prin pădure.

Surse de apă: restaurantele şi tarabele din partea de sus.

Răspuns

Notă comentariu

×