Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Vf. Postăvaru cu plecare din Predeal

Anul ăsta este anul Postăvarului! Am ajuns aici deja de două ori (o dată când bocancii mei de iarnă au dat ortul popii și a doua oară într-o ieșire cu PMCF) – și aparent nu este de ajuns, deoarece mă întorc în zonă, de data asta abordând un traseu complet nou pentru mine, cu plecare din Predeal. Ocazie cu care voi mai avea niște premiere – o să vizitez niște cabane la care nu am ajuns până acum. Să purcedeeeem 🙂

Pentru că nici unul din partenerii mei de traseu nu avea mașină la dispoziție, am făcut o studențească – și am mers cu trenul. La Predeal am mai cules pe cineva din gară și am pornit-o la drum, șerpuind inițial pe asfaltul dintre case și blocuri. Urcăm în ritm lin, dar susținut, bucurându-ne de vremea răcoroasă și absolut perfectă pentru o tură. Companie bună, traseu nou, vreme bună …. Jackpot!

La un moment dat părăsim asfaltul și o luăm prin pădure. La o bifurcație am decis să păstrăm stânga și să continuăm drumul prin natură. Și a fost ca un rollercoaster – sus, jos, încă un pic de sus și apoi mult jos, până când am ajuns din nou la asfalt. Intenția noastră a fost să mergem cât mai mult pe la umbră și prin pădure, dar nici unul nu a știut cât de accidentat e terenul. Asta e, așa învățăm 🙂

Am ajuns la primul obiectiv de astăzi – Cabana Trei Brazi. Este prima oară când ajung aici – și mă bucur tare mult! Peisajul este absolut fantastic, cu mult verde și Bucegii pe fundal. De poveste 🙂 Am făcut aici un mic popas, pentru un mic dejun întârziat și o porție de relaxare. La terasă era muzică grecească, așa că dacă închideam ochii mă teleportam la mare, pe o plajă răcoroasă, cu o bere rece în mână. Cine spune că nu poți fi în două locuri în același timp? =))

După bine-meritata pauză am luat-o din loc și ne-am îndreptat spre următorul obiectiv – Cabana Poiana Secuilor. A doua cabană pe ziua de astăzi pe care o văd pentru prima oară 🙂 Am salutat-o de la depărtare și ne-am continuat drumul, cu intenția de a-i face o vizită cu altă ocazie. Ne-am continuat drumul prin pădure, înaintând către baza masivului Postăvaru. Pare așa de departe … și acolo sus vom ajunge astăzi! Când și cum …. Vedem noi, pas cu pas!

Totul a fost plimbare în parc până când am ajuns la Spinarea Calului (1.060 m). Traseul capătă brusc grade serioase în înclinație, care ne pune un pic în dificultate. Poteca urcă vertiginos și abrupt până în Poiana Trei Fetițe (1.630 m), loc în care am făcut popas să ne tragem sufletul. Pfuai, și noi plecasem de acasă cu intenția de a face ceva ușor, de relaxare! Dar aparent am ales un traseu care ne-a scos untul și transpirația din noi =)))

Am crezut că din poiană traseul se va relaxa. Dar de unde! Continuă la fel de accidentat, cu o mică porțiune de coborâre pe lanț. Uuu, adrenalină! Partea bună e că deja am ieșit pe creastă și la orizont se conturează crestele munților și dealurilor învecinate. Priveliștea de aici este de poveste, merită fiecare strop de transpirație! E exact aceeași senzație pe care am avut-o la urcarea pe Domogled, când după câteva ore de traseu accidentat am ieșit pe creastă, unde am găsit un peisaj magnific și un munte plin de liliac. Am rămas fără respirație – dar de data asta în sensul bun =))))

Ultima porțiune de traseu a fost mai blândă și mai omenoasă. O dată ajunși aproape de telescaunul Ruia a fost doar o aruncătură de băț până pe vârf. Postăvaru, bine te-am regăsit! Ești la fel de fain și de înalt ca ultima oară când te-am văzut =))) Am stat cam 20 de minute pe vârf, în hamac, bucurându-ne de o binemeritată pauză de prânz. Am muncit să ajungem aici, acum hai să ne relaxăm un pic 🙂

Pentru traseul de întoarcere am ales să mergem cu telegondola. Era zi de votare și îmi doream să ajung în timp util în oraș, pentru a pune ștampila și a-mi exercita dreptul de vot. Așa că am coborât până în Poiana, am luat autobuzul până în Brașov, încă un autobuz până la gară, un tren până la București și un metrou până la secție. Ce nu face lumea din spirit civic =))))

Informații traseu

Când: iunie 2024 

Durată: 1 zi 

Traseu: Gara Predeal – Cabana Trei Brazi (1.1.20 m) – Cabana Poiana Secuilor (1.100 m) – Spinarea Calului (1.060 m) – Poiana Trei Fetițe (1.630 m) – Vf. Postăvaru (1.799 m) – Telegondola 

Durată totală: 4h 40 min (fără pauze) / 7h 15 min (cu pauze) 

Lungime totală: 15.2 km 

 • Model traseu: liniar 
 • Sezonalitate traseu: 3 sezoane 
 • Punct plecare: Gara Azuga 
 • Punct sosire: Telegondola Postăvaru 
 • Dificultate traseu: dificil, din prisma diferenței de nivel 
 • Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice; există o coborâre asigurată cu lanț, dar se poate face cu atenție 
 • Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte (nu blugi), bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă 
 • Identificare vârfuri: Vf. Postăvaru este marcat cu stâlp și plăcuță indicatoare 
 • Altitudine minimă: 996 m (Gara Predeal) 
 • Altitudine maximă: 1.799 m (Vf. Postăvaru) 
 • Diferență pozitivă de nivel: 1.334 m 

Traseu detaliat

cruce albastra Gara Predeal – Cabana Trei Brazi: 2h, 4.9 km 

Banda galbena 20 Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor: 40 min, 1.8 km 

Banda galbena 20 Cabana Poiana Secuilor – Spinarea Calului: 1h 15 min, 3.9 km 

Banda galbena 20 Spinarea Calului – Poiana Trei Fetițe – Vârful Postăvaru: 3h, 3.6 km 

banda albastra 1 Vf. Postăvaru – Telegondolă: 20 min, 1 km 

Observație: timpii sunt aproximativi și includ doar partea de mișcare, nu și pauzele luate pe traseu. 

Detalii suplimentare

Stare marcaj: marcajele sunt bine poziționate, atât ca frecvență cât și ca vizibilitate. 

Topografie: majoritatea traseului este pe potecă de pământ și piatră. Există porțiuni de traseu, la începutul traseului și în apropierea cabanei Trei Brazi, care sunt pe asfalt. 

Vegetație: majoritatea traseului este prin pădure. De la Telescaunul Ruia până pe vârf și la telegondolă este vegetație joasă. 

Surse de apă: un izvor în drum spre cabana Trei Brazi. Cele două cabane. Magazinele de la telescaun. Eu nu am identificat alte surse de apă.

Răspuns

Notă comentariu

×