Vf. Postăvaru cu plecare din Brașov – tură de o zi
- septembrie 14, 2024
- by
- Visinescu Cati
Oficial, anul ăsta este anul Postăvarului. Am făcut atât de multe ture spre acest vârf, încât încep să cred că am vreun magnet invizibil care mă trage spre el. Asta ar fi a patra tură în zonă, într-un interval de nici 6 luni. Oh well, dacă așa este, atunci așa să fie! Mai mergem o dată 😊.
De data asta am ales un traseu ceva mai lunguț, însă speram noi și un pic mai ușor – vom pleca din Brașov, ajungem în Șaua Tâmpei și de acolo… tot înainte! Vedem apoi cum și unde coborâm.
Prima parte a traseului îmi este extrem de familiară – doar am făcut-o cu mai puțin de 3 luni în urmă, într-o tură spre Tâmpa Mare. Parcurgeam poteca și recunoșteam anumite locuri și panorame, însă exista acel element de noutate pe care anotimpul diferit îl aduce. Totul era mai verde, mai plin de viață, iar pădurea era mai bogată. Nu știu cum alții se plictisesc dacă fac de două ori același traseu – eu nu pot. Pentru că tot timpul este ceva nou 😊.
Când am ajuns în Șaua Tâmpei, am intrat din nou în pădure, de data asta pe o potecă lată ce părea să fie de ciclism. Eram doar noi doi prin pădure, bucurându-ne de căldura de afară, dar și de răcoarea pădurii. Avem noroc că majoritatea traseului este la adăpost – prognoza arăta o zi caniculară și dacă am fi mers prin soare de la început, sigur ar fi fost mult mai greu. Dar așa, sub ocrotirea pădurii, totul este mai ușor 😊.
Totul a fost bine și frumos, până când traseul ne-a scos la lacul Ruia, imediat sub stațiile de telegondolă. Credeam că e cald? Ei bine, acum simțim pe propria piele! Este o căldură sufocantă, cu extrem de puțin vânt care să ne răcorească. Și noi suntem în urcare, deoarece până pe vârf… mai avem! Am ales să urcăm direct spre Yager Chalet, fără să mai facem ocol pe la cabana Postăvaru. Și, deși nu este greu, combinația între pantă și caniculă este… hai să spunem provocatoare. Însă mai avem puțin – și putem să o facem!
De la Yager am urmat drumul spre vârf, traversând pârtiile de ski. A fost ultimul „hei-rup” înainte să ne așezăm obosiți pe vârf, pentru o pauză mai lungă de prânz și ceva odihnă. Pentru că meritam din plin! Traseul ăsta, deși părea ușor, pot spune că nu a fost. Multă urcare, multe sute de metri luate în altitudine… însă am reușit!
Pentru coborâre, am ales să o luăm direct la vale – nu înainte de a trece pe la Cabana Postăvaru. Îmi era un pic teamă să ajung aici, datorită unor evenimente întâmplate în februarie – însă totul a fost ok. Am putut să mă bucur de mâncare, de berea fără alcool și de prăjitura cu bezea absolut delicioasă. Sunt momente ca astea în care știi că sufletul tău s-a vindecat frumos – sau că ești pe drumul cel bun 😊.
De la cabană, i-am dat direct în jos, pe pârtia de ski. Am ajuns în Poiana Brașov, de unde am luat autobuzul spre Brașov. Nu puteam pleca până nu mâncam o înghețată bună-bună, pentru că meritam, la câtă căldură și câte calorii am consumat astăzi. După care hop-ţop în mașină și hai spre casă – cu încă o zi petrecută la munte. Dragul meu munte 😊.
Informații traseu
Când: iulie 2024
Durată: 1 zi
Traseu ziua 1: Brașov – Șaua Tâmpei – Poiana Stechil – Vf. Varna (1.428 m)– Poiana Ruia – Vf. Postăvaru (1.799 m) – Cabana Postăvaru – Poiana Brașov
Durată totală: 5h 15 min (fără pauze) / 7h 45 min (cu pauze)
Lungime totală: 18 km
- Model traseu: liniar
- Sezonalitate traseu: 3 sezoane
- Punct plecare: Brașov, Aleea Tiberiu Brediceanu (vecinătatea telecabinei)
- Punct sosire: Poiana Brașov, subteleferic
- Dificultate traseu: dificil, din prisma diferenței de nivel și a lungimii
- Porțiuni tehnice: traseul nu prezintă porțiuni tehnice
- Echipament recomandat: bocanci cu talpă aderentă, pantaloni de munte, bluză de corp tehnică, geacă impermeabilă/windproof, polar, buff/ceva de pus pe cap, ochelari de soare, cremă de soare, trusă de prim ajutor, minim 2 l apă
- Identificare vârfuri: Vf. Varna este nemarcat. Vf. Postăvaru este marcat cu bornă de piatră, steag și plăcuță indicatoare
- Altitudine minimă: 594 m (Brașov)
- Altitudine maximă: 1.799 m (Vf. Postăvaru)
- Diferență pozitivă de nivel: 1.400 m
Traseu detaliat
Brașov – Șaua Tâmpei: 25 min, 1.3 km
Șaua Tâmpei – Poiana Stechil – Vf. Varna – Poiana Ruia: 2h 35 min, 9.2 km
(nemarcat +/) Poiana Ruia – Vf. Postăvaru: 40 min, 1.5 km
(+nemarcat) Vf. Postăvaru – Cabana Postăvaru – Poiana Brașov: 2h 35 min, 6 km
Observație: timpii sunt aproximativi și includ doar partea de mișcare, nu și pauzele luate pe traseu.
Detalii suplimentare
Stare marcaj: marcajele sunt bine poziționate, atât ca frecvență cât și ca vizibilitate.
Topografie: Majoritatea traseului este pe potecă de pământ și piatră. Porțiunea de dinaintea Vf. Postăvaru este doar stâncă.
Vegetație: până în Poiana Ruia se merge prin pădure. Din Poiana Ruia până pe vârf și apoi la Cabana Postăvaru este vegetație joasă. Coborârea spre Poiana Brașov alternează între vegetație scurtă și pâlcuri de pădure.
Surse de apă: cabanele din vecinătatea vârfului Postăvaru, Cabana Postăvaru.