Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Mini-ghid Plaje din Thassos – partea I

Yaaaay  – am fost în Thassos! Și ne-a plăcut la nebunie 😀
 Am așa de multe de povestit, că nici nu știu de unde să încep. Plajele? Bălăceală? Sau ascensiunea pe Ypsarion?  Grea decizie …… Însă m-a scos din încurcătură un prieten, care mi-a cerut mai multe informații despre plajele de acolo. Și uite așa s-a născut ideea de a face un mini-ghid despre plajele vizitate de către noi, în care am inclus informații pe care personal mi-ar fi plăcut să le găsesc în ghidurile consultate .
 Sooooo – enjoy 😀 ! Dacă mai sunt și alte informații pe care ați vrea să le includ,  just let me know şi, dacă memoria mă ajută, o să vă ajut şi eu 🙂
1.      Chrisi Ammoudia (Golden Beach)
Panorama Golden Beach, din Skala Panagia
Este cea mai mare plajă la care noi am fost în Grecia.
 Locație
 În partea de nord-est a insulei. Plaja se întinde între două localități, Skala Panagia și Skala Potamia.
Se poate ajunge cu mașina?
Da, se poate ajunge cu mașina până aproape de plajă, din ambele localități. Se părăsește drumul principal și se merge pe un drum secundar, betonat, în stare bună.
Parcare găsesc?
Puteți lăsa mașina exact  pe marginea plajei. Fiind plajă destul de întinsă, sigur veți găsi un loc liber. Și dacă ați uitat ceva, puteți ajunge repede să luați repede din portbagaj 🙂
Cum este plaja?
Lată, cu nisip fin și foarte curată. A, și foarte aglomerată.
Cum este apa ? Dar fundul mării? 
Foarte curată și transparentă – se poate vedea prin apă până hăăăt, departe, în larg. Fundul apei este cu nisip, foarte rar se mai poate ghici câte o piatră-două. Fundul mării se adâncește lin de tot ( la aproximativ 15 m în larg nu are mai mult de 1m), fiind o plajă foarte potrivită pentru copiii care vor să se joace sau să exploreze.
Fundul marii in dreptul Golden Beach
Sunt arici de mare în apă? Dar alte vietăți?
Pe unde am înotat eu nu am văzut nici un arici de mare. Dacă faceţi snorkeling vă veţi întâlni cu câţiva peştişori micuţi şi sperioşi 🙂
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă ?
Toată plaja este plină de umbreluțe și șezlonguri, care abia așteaptă doritori de soare și bălăceală. Prețul acestora diferă, în funcție de localul care administrează bucata respectivă de plajă. Am întâlnit locații în care plăteai 5pe sezlog, iar în altele în care șezlongul și umbreluța erau gratuite dacă luai ceva de la bar. “Gratuit” e un fel de a spune, deoarece prima comandă era întotdeauna ceva mai costisitoare decât următoarele. De exemplu, dacă la prima comandă cereai o bere te costa 4, iar la a doua deja scădea la 3.
Ca medie, aşteptaţi-vă să plătiţi cam 4-5pentru un sezlog. Cred că umbreluţa e inclusă 🙂
  
Facilități (sau lipsa lor) : 
Sunt terase și restaurante peste tot pe marginea plajei, de unde puteți lua ceva de băut sau să mâncați o masă copioasă, cu bunătăți locale.
Pe plaja din dreptul localității Skala Panagia am găsit și un dus pe plajă, cu apă curată.
Muzica este data foarte încet, astfel încât mai degrabă se poate auzi vocea vecinului de plajă (care foarte probabil glăsuiește în română) sau marea, decât ultimul hit internaţional sau local.
Nu am văzut coșuri de gunoi pe plajă sau în vecinătate.
Vegetație este?
Nu prea – spre deloc. Nu puteți găsi în apropierea plajei un loc cu copaci sau tufișuri. Dacă vreți să vă adăpostiți de arșița de la prânz, vă recomand să mergeți la o terasă/restaurant. Soarele arde și prin umbreluțe 🙂Š
Dar vânzatori ambulanţi?
Noi am întâlnit oameni care ofereau masaj, ceasuri, ochelari, gogoşi, porumb fiert şi brăţări (sau împleteau codiţe, nu stiu exact – aveau multe fire colorate în mână). Se plimbă destul de des printre şezlonguri, aşa că aveţi timp să vă răzgândiţi.
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Eu nu am văzut nici un centru de închiriere skijet-uri sau şcoli de scubadiving.
 2.      Paradise Beach
Panorama Paradise Beach din capatul stang al plajei
Unele ghiduri spun că aceasta ar fi cea mai frumoasă plajă din Thassos. Noi am fost de două ori aici, în ambele capete ale plajei.  Ne-a plăcut deoarece are ape curate, limpezi, nisip fin şi vedere la munte. Nu ne-a plăcut deoarece seara este foarte, dar FOARTE aglomerată.
Locaţie:
Plaja se află pe coasta de est a insulei, lângă capul Kinira. În stânga este plaja de nudişti, iar în dreapta este plaja normală, pentru cei mai puţini îndrăzneţi.
Se poate ajunge cu maşina?
Teoretic da. Din drumul principal se coboară pe drum neasfaltat până aproape de plajă, unde veți găsi locuri de parcare. Fiind însă o plajă foarte aglomerată, există riscul ca să nu găsiți loc sau să se creeze ambuteiaje (drumul este destul de îngust și rar pot trece două mașini una pe lângă cealaltă).  Dacă vreți să lăsați mașina sus, la intrarea pe drumul neasfaltat, faceți maxim 10 minute până jos, în mers suuuper lejer.
 
 Parcare găsesc?
 Sunt locuri de parcare pe drumul principal, câteva pe drumul neasfaltat, iar cele mai multe sunt la capătul drumului neasfaltat (să spunem … maxim 30-40 de mașini, cu aproximare). În parcările de jos există și vegetație, așa că dacă aveți noroc (sau vă treziți de dimineață de tot) puteți parca mașină la umbra binefăcătoare a unui copac. O să vedeți ce bine și răcoare e înăuntru când plecați J
 
 Cum este plaja?
 Lată, cu nisip fin și foarte curată.Și, bineînțeles… foarte aglomerată.
 Există și zone cu stânci, la capătul din stânga (cel cu nudiști), unde se poate întinde o rogojină de plajă.
Cum este apa ? Dar fundul mării ?
Curată, transparentă şi…. Albastră J. Fundul apei este cu nisip, foarte rar se mai poate ghici câte o piatră-două. Fundul mării se adânceşte destul de lin (la aproximativ 20 m în larg nu are mai mult de 1m şi un pic adâncime), fiind o plajă foarte potrivită pentru familii cu copii sau oameni care nu ştiu să înoate.
Fundul marii in dreptul Paradise Beach
Fundul marii in dreptul stancilor – se pot vedea si niste pestisori 🙂
 

Paradisul … sau Paradise Beach 🙂

Sunt arici de mare în apă? Dar alte vietăţi?
Eu am văzut arici pe lângă stâncile din capătul plajei. Deobicei aceştia stau pe pietre, deci rar veţi găsi arici în zonele cu nisip.
Aici sunt mai mulţi peşti, de diferite specii – eu am văzut unii cat un deget şi un alt peşte luuung şi subţire, cam de 30 de cm. Parcă era un băţ înotător 🙂
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă ?
Din belşug! Toată plaja e plină de umbreluţe şi sezlonguri, care pot fi închiriate la preţul de 3 fiecare sau (super ofertă!) 7o umbreluţă+ 2 şezlonguri.
Dacă nu vreţi şezlog, puteţi pune rogojina/pătura la capetele plajei (pe micile ochiuri de nisip de pe stânci sau în zonele fără şezloguri) şi nu veţi plăti nimic.
Facilităti (sau lipsa lor):
Pe plajă se găsesc câteva terase, de unde puteţi achizitiona băuturi sau vă puteţi răcori după o zi caniculară.
Muzica este undeva în surdină, aproape că nici nu se aude.
Eu nu am văzut duşuri sau coşuri de gunoi – sau poate nu am mers în zona care trebuie 🙂
Umbră este?
Puteţi găsi destulă în locurile de parcare – asta daca mai aveţi loc de maşinile care profită de fiecare centimetru pătrat. Pe plajă nu există vegetaţie care să ofere răcoare şi protecţie.
Dar vânzători ambulanţi?
Noi nu am prins – pfiu, ce bine!
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Noi nu am văzut centre de închiriere sau scafandri prin zonă, deci aş înclina să spun că nici asta nu e plajă pentru sporturi nautice.
3.      Plaja Pefkari

Panorama Plaja Pefkari

Cea mai interesanta plajă, din punct de vedere al fundului apei şi a ceea ce puteţi vedea dacă faceţi snorkeling. Nu aş mai fi plecat de aici!
Locaţie:
Plaja este la 1 km distanţă de oraşul Potos.

Se poate ajunge cu mașina?
Dap, până aproape de plajă chiar. Noi ne-am dat jos din mașină, am făcut 4-5 pași și deja eram pe plajă  🙂
 
Parcare găsesc?
Am văzut două locuri de parcare mai mari, unde puteau încăpea 15-20 de  mașini în fiecare. Dacă nu găsiți acolo, puteți lăsa mașina pe margimea drumului, astfel încât să nu încurce traficul ( o să vă chinuiți un pic, dar merită 😀 )
 Cum este plaja?
 Pefkari este o plajă numai cu pietriș mediu și mărunt. Nu există nisip, sau dacă este nu se prea vede 🙂
Cum este apa? Dar fundul mării?
Albastră, transparentă și curată. Fundul apei este foarte, dar FOARTE neregulat, plin de stânci imense care răsar din loc în loc sau hăuri care se cască brusc la pasul următor. 
În locul unde am fost noi, la câțiva zeci de metri în larg sunt câteva formațiuni stâncoase până aproape de suprafață, pe care te poți odihni după ce înoți până aici. Grijă mare când le părăsiți, deoarece în “spatele” lor se cască un hău ….Pe mine m-a speriat un pic (mai mult :P)! 
Cred ca „despicatura” asta avea cel putin 15m adancime.. Brrr!
  

Stancile astea erau la maxim 3 m de mal … se poate vedea bancuk de pesti?

 În partea dreaptă a plajei sunt formațiuni stâncoase, pe care se merge de-a lungul apei. La vreo 50-60 m puteți găsi niște locuri extraordinare de făcut baie, cu fundul apei destul de lin și foarte vizibil. Inclusiv un mini golf superb, cu apa destul de adâncă  și de o nuanță fantastică 😀
Mini golful langa Plaja Pefkari
 Sunt arici de mare în apă? Dar alte vietăți?
 Da, foarte mulți! Locul abundă în arici țepoși. Stau pitiți după stânci, singuri sau în grupuri de câte 2-3-4. Vă recomand să vă luați cipicei speciali de mers în apă (se găsesc la Decathlon sau vă puteți lua direct din Thassos), or să vă fie foarte utili atât la mers pe plajă, cât și la bălăceală.
 Dacă vă place fauna marină, plaja aceasta este locația PERFECTĂ pentru a o observa! La 2-3 metri de plajă, cum intri în mare, se găsesc multe bancuri de pești micuți și transparenți. Pe fundul apei înoată diverse specii de pești, mai mari sau mai mici. Iar în larg, pe lângă stâncile cele mari, ai impresia că ești într-o altă lume 🙂
Peeeeesti 😀
Sunt șezlonguri și umbreluțe? Și cât costă?
Yeap, destule. Nu vă pot spune cât costă închirierea lor, nu am văzut nicăieri prețuri afișate. Și nici nu ne-a interesat, că am stat mai mult în apă 🙂Š
 
 Facilități (sau lipsa lor): 
 Pe plajă găsiți diverse terase, de unde puteți achiziționa apa și alte băuturi răcoritoare pentru plajă sau vă puteți retrage la umbră. Sunt și restaurante pe marginea plajei, unde puteți mânca și avea o priveliște genială asupra mării 🙂Š
 Muzică este dată în surdină, trebuie să vă concetrati ca să o auziți.
 Noi nu am văzut dușuri sau coșuri de gunoi.
 
 Umbră este?
 DA! La marginea plajei este un loc mai înalt, umbrit de pini, unde vă puteți retrage la prânz – și e așa de răcoare! Noi am întins pătura, ne-am odihnit un pic (că deh, e greu să nu faci nimic 🙂 )  și apoi ne-am jucat Dixit (un joc foarte fain, ce îți pune imaginația la contribuție). Măcar mintea să se antreneze!  
 
Dar vânzători ambulanți?
Nup, nup, nup … Nici unul! Cred că erau cu toţii la snorkelling : ))
 
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Eee, de data asta DA! Există şcoli de scuba diving chiar pe strada principală, iar noi am văzut skijet-uri alergându-se în larg şi oameni care făceau parasailing. Dacă vă atrage vreunul din sporturile de mai sus, asta e plaja pentru voi 🙂
4.      Plaja Aliki
 

Panorama plaja Aliki

Una dintre cele mai faimoase plaje din Thassos. Mică și destul de retrasă, impresionează prin poziționare (golf umbrit de pini – divin :D). Și aici mereu sunt 3-4 vase ancorate 🙂Š
 În apropierea plajei pot fi văzute ruinele Templului Dioscurilor, ce datează din secolul 5 î. Hr.
 Locație: 
 În partea de sud-est a insulei. Plaja este de fapt formată din două plaje, situate de-o parte și de alta a unei peninsule. 
 
Se poate ajunge cu mașina?
Desigur, până în vecinătatea plajei. După ce parcați mașina se coboară pe scări + pe un drum neasfaltat până la plajă. Faceți maxim 2 minute. 
 
Parcare găsesc?
Doar pe marginea drumului principal. Fiind o plajă renumită, vă recomand să veniți mai de dimineață, astfle încât să puteți găsi loc de parcare destul de aproape.
 Cum este plaja?
 Plaja este destul de îngustă și micuță. Compensează insă prin nisipul fin și alb, “patat” pe alocuri cu pietricele mici și colorate. Și foarte aglomerată – noi am ajuns la 9 dimineață și deja era aproape plină. Cu români, în special :-)
 
Cum este apa ? Dar fundul mării?
Curată, ca în majoritatea plajelor de aici. Transparentă, cu nuanţe de turcoaz şi albastru ca în vederile de la magazine. Fundul mării înaintează destul de lin în mare, astfel încât vă puteţi juca un volei sau bălăci la mal fără griji.
Fundul marii in dreptul plajei Aliki
La mal veţi găsi pietricele mai mari, dar pe măsură ce înaintaţi în larg veţi da de pietre mai mari sau cataroaie. Şi atenţie la parâme, vă veţi întâlni cu ele în apropierea bărcilor – eu era să mă “încurc” într-una, cu ochii aţintiţi după peşti 🙂
Snorkelling pe langa plaja Aliki
În marginea dreaptă sunt nişte stânci faine – le puteţi explora de la suprafaţă 🙂
Sunt arici de mare în apă? Dar alte vietăţi?
Noi am văzut câțiva arici, mai ales în zonele cu pietre. Și puteți vedea mulți peștișori, de diferite rase, culori și forme. Un amic a găsit chiar o stea de mare de mărimea unei palme, roșie că focul! Până să ajung la ea, a luat-o altcineva…
Sunt șezlonguri și umbreluțe? Și cât costă ?
Ar fi fost anormal să nu existe, la câtă lume vine pe plaja asta 🙂. Puteți închiria un sezlog (și partea voastră de umbreluță) la 3. Noi am avut o experiență neplăcută cu cel care închiria a€“ ne-a spus că dacă noi plecăm și vin alți prieteni de-ai noștri, trebuie și ei să plătească. Și nu neapărat plecat de tot (adică să părăsim plaja), ci plecat și în apă. Adică nu am voie să mă așez pe un sezlog închiriat de prietenii mei fără să plătesc ? Un pic dubios ….
Facilități (sau lipsa lor): 
Pe drumul principal veți găsi 2-3 chioșcuri cu mâncare fast food, cronţănele și înghețată.
Pe drumul de coborâre spre plajă există un supermarket cu prețuri cât de cât … Umane, față de tot ceea ce am găsit noi în Grecia : o sticlă de jumate de suc la 1, o înghețată 1.2 , o sticlă de 1.5l de apa 0.7.
Tot în drumul de coborâre spre plajă veți da de un mic restaurant, unde puteți mânca sau bea ceva la terasă cu vedere la mare. Mai găsiți terase și pe plajă.
Noi nu am văzut coșuri de gunoi sau dușuri cu apa curată. 
Umbră este?
Din plin! Plaja fiind umbrită de pini, umbra este practic la ea acasă. Veţi găsi unde să vă ascundeţi de razele arzătoare ale soarelui 🙂.
Dar vânzători ambulanţi?
Unde să mai încapă şi din ăştia ? Nu ai loc să arunci un ac!
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Doar dacă veniţi cu echipamentul de acasă. 
Continuarea … în postarea următoare 🙂

3 Comentarii

  naty

  9th ian. 2015 - 9:20 pm

  Salut! Sunt Natalia, ne cunoastem de la o tura la munte organizata de Bobby Barbu :), cand ne-ati incantat impreuna cu Ana cu vocile voastre. 🙂 Am vazut ca ati fost in Thasos, am citit cele 2 ghiduri cu plaje, merci frumos pentru info! Vreau sa te intreb si de cazare, unde ati stat, poti sa-mi recomanzi ceva? Merci!

  naty

  9th ian. 2015 - 9:30 pm

  Intre timp, am gasit unde ati stat. 🙂

  Cati :)

  14th ian. 2015 - 9:37 am

  Buna naty, ma bucur ca ai reusit sa gasesti informatia si ma bucur sa te am ca cititoare 🙂
  Daca mergi in Thassos anul asta, iti urez de pe acum distractie placuta si vreme super 🙂

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×