Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Mini-ghid plaje din Thassos – partea a II-a (şi ultima)

Prima parte o puteţi găsi aici.
Iată continuarea  ghidului cu plajele vizitate de mine în Thassos. Să vă fie de folos 🙂
5.      Plaja Saliara (sau Marble Beach)
Marble Beach 😀
Cea mai frumoasă (şi colorată) plajă din Thassos!
Locaţie:
În partea de nord-est a insulei.
Se poate ajunge cu maşina?
Da, până aproape de plajă. Din drumul principal se coboară pe un drum neasfaltat (destul de accidentat şi foarte prăfuit) până în spatele plajei.
Parcare găsesc?
Destul de greu … dar da. În apropierea plajei sunt două drumuri destul de late, pe marginea cărora puteţi parca fără a încurca traficul.
Cum este plaja?
De vis! Nu degeaba poartă numele de Marble Beach. Toată plaja este din pietricele mici şi albe de marmură, care fac un contrast fantastic cu albastrul apei şi verdele pomilor. Arată exact ca plajele exclusiviste din nu ştiu ce insulă de peste mări şi ţări, în care visăm să ne petrecem bătrâneţile 🙂
Panorama plaja Marble Beach – culorile sunt reale 🙂
Cum este apa ? Dar fundul mării?
Cu mâna pe inimă afirm ca aici apa are cele mai frumoase nuanţe din câte am văzut! De la alb pur, curat, trecând prin turcoaz, albastru şi cerneală, pare ca toate nuanţele de albastru şi-au dat aici întâlnire. Stăteam şi mă uitam fascinată, nu mai ştiam din ce unghi să pozez, cum să surprind toată această frumuseţe într-un singur cadru. Nu am reuşit, aşa că am tras foaaaarte multe :-))
Fundul mării coboară destul de abrupt (la aproximativ 5m de mal apa  are deja 2m) şi nu prea aveţi ce vedea  – totul este perfect alb şi imaculat. Dar experienţa de a sta în apa aceea de nuanţa peruzelei merită 🙂
Fundul marii in dreptul Marble Beach
Asta e nuanta apei. Simti ca plutesti 😀
Sunt arici de mare în apă? Dar alte vietăţi?
Eu nu am vazut nici un arici de mare. Este posibil să fie câţiva pe stâncile din dreapta plajei, însă nu am fost până acolo. Şi nici alte vietăţi marine nu s-au lăsat observate ..
Fundul apei in dreptul stancilor, Fotografie facuta de bunul  meu prieten Bogdan Ionita 🙂
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă?
Nu sunt nici şezlonguri, nici umbreluţe. Aici fiecare vine pe cont propriu 🙂
Facilităţi (sau lipsa lor):
Hmmm…. Nu prea sunt facilităţi. Pe plajă nu există nici bar, nici terase, nici duşuri, nici coşuri de gunoi. Şi implicit nici toaletă …
Umbră este?
Foarte puţină, şi doar pe marginea plajei. Există o structură din beton în spatele plajei care poate oferi adăpost pentru câteva persoane.
Dar vânzători ambulanţi?
Nup… dar cred ca ar face o avere aici, că nu ai de unde să îţi cumperi o banală apa rece 🙂
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Nup. Doar dacă veniţi cu skijet-ul sau pe sub apă de pe altă plajă.
 6.      Plaja Kinira
Panorama plaja Kinira
Am ajuns aici abia la final …. Şi îmi pare tare rău. Plaja aceasta mi-a plăcut foarte, dar FOARTE mult !
Locaţie:
În partea de est a insulei, în localitatea Kinira.
Se poate ajunge cu maşina?
Până în vecinătatea plajei, după care se merge pe jos, pe drum neasfaltat, cam un minut.
Parcare găsesc?
Se poate parca pe marginea drumului principal (pe ambele sensuri de mers) – acolo unde parchează toată lumea.
Cum este plaja?
Destul de îngustă, dar lungă, astfel încât să incapă toţi doritorii de soare şi bălăceala. Plaja este alcătuita din pietriş mai mare şi puţin nisip.
Cum este apa? Dar fundul mării?
Apa este perfectă de bălăceală – curată, albastră, transparentă.  Fundul mării se adânceste foarte lent (la aproximativ 10-15 m în larg nu are mai mult de 1m), ceea ce face ca apa să fie caldă şi perfectă pentru familiile cu copii sau cei care vor sa se joace. Fundul mării e alcătuit majoritatea din nisip, cu câteva pietricele.
Fundul marii in dreptul plajei Kinira
Sunt arici de apa în mare? Dar alte vietăţi?
Noi nu am văzut nici un arici. În schimb, ne-am întâlnit cu tot soiul de peştisori mici şi transparenţi, care te ciupeau (delicat, bineînteles!) de picioare. Trebuia doar să stai nemişcat câteva zeci de secunde şi începeau să mişune în jurul tău 🙂
Pestii la festin 🙂
 Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă?
Există o porţiune de plajă cu şezlonguri şi umbreluţe, care pot fi închiriate contra sumei de 6€ (2 şezlonguri şi o umbreluţă). Dacă mai vreţi şezlonguri suplimentare, le puteţi închiria la preţul de 2.5€.
Puteţi însă să vă puneţi pătura pe plajă şi să nu plătiţi nimic.
Facilităţi (sau lipsa lor):
Există un mini-bar pe plajă, de unde puteţi lua sucuri, ape sau frappe-uri. Locaţia nu are terasă, e ca un fel de rulotă cu un mic pridvor, pe care încap maxim 4-5 oameni. Iată câteva preţuri orientative: un frappe 2.5€, un suc natural 3.5€, o ciocolată caldă 3€, o bere 2.5 – 3.5€, o apă mare 1€, un sandviş 2.5-3.5€, o salată grecească 4€.
Băruleţul pune şi muzică, care poate fi auzită până la maxim 10 m de sursă.
Noi nu am văzut coşuri de gunoi, duşuri cu apă curată sau toalete.
Umbră este?
Din plin JPinii aflaţi deasupra plajei proiectează la amiază o răcoare super-plăcută pe anumite porţiuni de plajă. Noi am coborât aici în jur de ora 15, când era deja umbră, şi am tras un pui de somn de vreo oră şi jumătate. A fost …. Wow 😀
Dar vânzători ambulanţi?
Mai trece un nene din când în când cu gogoşi (1.5bucata) şi porumb fiert. Dar nimic insistent sau foarte deranjan 🙂
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Nici una, nici alta. Singura senzaţie “tare” e plutitul relaxant cu salteaua sau ciupitul picioarelor de către peştişorii curioşi.
7.      Plaja Agios Ioannis
 

Panorama plaja Agios Ioannis

O altă surpriză placută a sejurului. Plaja asta este micuţă şi foarte primitoare. O fi având ceva de-a face cu faptul că a fost amenajată de către români?
Locaţie:
In partea de est a insulei.
Se poate ajunge cu maşina?
Da. Din drumul principal se coboară pe drum neasfaltat până pe malul apei. Trebuie să mergeţi ceva mai încet, deoarece calea este destul de sinuoasă şi abruptă.
Parcare găsesc?
Există un loc de parcare lângă plajă, în care încap aproximativ 20-25 de maşini. Locul este străjuit de copaci, aşa că aveţi mari şanse să gasiţi un loc la umbră. De la parcare până pe plajă faceţi mai puţin de un minut.
Cum este plaja?
Mică şi îngustă, dar foarte primitoare. Este alcatuită din pietriş de diverse mărimi şi foarte puţin nisip.
Cum este apa? Dar fundul mării?
Apa e foarte curată şi transparentă. La mal fundul apei este acoperit cu pietriş, iar mai în larg cu nisip şi pietre de diverse mărimi. Malul înaintează destul de lent în mare, aşa că vă puteţi lăsa copii să se bălăcească în voie.
Sunt arici de apa în mare? Dar alte vietăţi?
Câţiva arici, doar în zonele de pietre. Vă recomand însă să purtaţi cipiceii speciali, vă va ajuta atât la bălăceală, cât şi la prevenirea eventualelor  “Aaaaaau!”-uri la întâlnirea cu tepoşii mici şi mascaţi.
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă?
Sunt, sunt, cum să nu fie ? Le puteţi închiria la 6– două şezlonguri + umbreluţa aferentă. Dacă vreţi să cheltuiţi altfel cei 6, puteţi să vă puneţi rogojina pe porţiunea de plajă “neamenajată” şi să vă luaţi ceva bun de la bar.
Facilităţi (sau lipsa lor):
Pe plajă este un mic bar cu terasă, unde puteţi comanda răcoritoare sau mâncare de tip fast food.  Iată câteva preţuri estimative: un frappe 2.5, un suc natural 3, o bere 2.5-3, un hamburger sau un  souvlaki 2.7, o salată grecească 4.5€.
Aici e sigura plajă pe care am putut zări un coş de gunoi şi o cabină unde puteai să te schimbi în costumaţie de plajă. Super 😀 !
Muzica este dată destul de tare – se poate auzi pe toată plajă. Şi DJ-ul are gusturi bune J
Nu există duş pe plajă.
Umbră este?
Yeap! Vă puteţi adăposti într-unul din capetele plajei, pe stâncile umbrite de copaci, sau la terasa cu mese, să vă luaţi ceva de băut şi să va bucuraţi de muzică.
Dar vânzători ambulanţi?
Fie erau invizibili, fie nu erau deloc.
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Nimic amenajat, dar puteţi încerca să dansaţi în apa fără cipici (că tot e muzică bună pe plajă). Ruleta rusească cu aricii de mare 🙂)
 8.      Plaja Livadi
Panorama Livadi Beach
O plajă micuţă, situată într-un golf, renumită printre camperi, deoarece oferă mult spaţiu umbrit şi drept pentru corturi.
Locaţie:
În partea de est a insulei, lângă Mănăstirea Sf Mihail.
Se poate ajunge cu maşina?
Din drumul principal se coboară pe drum neasfaltat până pe plajă.
Parcare găsesc ?
Dap, sunt destule locuri de parcare în spatele plajei, la umbra copacilor.
Cum este plaja?
Lată, cu nisip şi pietriş mărunt.
Cum este apa? Dar fundul mării?
Aici nu am intrat în apă, deci nu am informaţii despre cum înaintează fundul mării. M-a frapat însă că apa era tulbure, exact cum e Marea Neagră (asta ca să nu ni se facă dor de casă!). Nu am simţit nevoia să intru să mă bălăcesc..
Sunt arici de apa în mare? Dar alte vietăţi?
Apa era foarte tulbure, nu am putut vedea nisipul de pe fund … d-apoi aricii sau alti peşti! Pentru orice eventualitate, purtaţi cipicii când intraţi să faceţi o baie.
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă?
Sunt câteva, foarte puţine. Nu ştiu să vă spun cât costă, nu am văzut nicăieri afişată pancarda cu preţurile.
Facilităţi (sau lipsa lor):
Este un mic bar pe plajă, cu sucuri şi alte băuturi reci.
Plaja are coşuri de gunoi – Yaaay!
Nu se auzea nici un fel de muzică, puteai să te bucuri în linişte de sunetul  mării.
Nu am văzut duşuri sau cabine de schimbat – poate erau însă pitite bine pe undeva.
Umbră este?
Ohooo… şi câtă! Imediat cum ieşiti de pe plaja veţi da de o zonă împădurită, cu copaci mărunţi, sub care vă puteţi ascunde de soare sau campa. Şi ce poate fi mai frumos decât să ieşi de dimineaţă din cort şi să te arunci în mare 🙂 ?
Dar vânzători ambulanţi?
Cred ca erau cu toţii la aprovizionat. Sau nu sunt deloc.
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Lângă unul din corturi erau costume de scafandru şi un ditamai balonul plutitor cu inscripţia “Diver”. O fi echipamentul lor personal sau au venit cu un instructor … asta vă las pe voi să aflaţi. Şi să îmi spuneţi şi mie 🙂
9.      Plaja Makriammos
Pe plaja asta nu am fost, deoarece mi s-a părut extrem de scump tariful – 3€ să intri în resort şi încă 7 € sa închiriezi un şezlog. 10€ …. Cam scump!
Locaţie:
În partea de est a insulei, în golful Limenas, pe lângă oraşul Thassos.
Se poate ajunge cu maşina?
Dap. Mai întâi ajungeţi la nişte porţi mari, unde un domn drăguţ şi lat de 2 m în spate o să vă ceară 3 doar să intraţi, după care drumul coboară către plajă. Nu ştiu până unde, deoarece nu am fost până acolo, am facut cale întoarsă.
Parcare găsesc?
Ar trebui – la banii aştia!
Cum este plaja?
Am văzut-o doar de sus – e lată, întinsă, cu nisip fin şi alb. Nu se vedea pietriş.
Cum este apa? Dar fundul marii?
Albastră, transparentă şi curată. După culoare părea că fundul apei înaintează destul de lin în mare.
Sunt arici de apă în mare? Dar alte vietăţi?
Poate de aceea cer atâţia bani… plătesc aricii de mare să nu vină pe plaja lor 🙂) ! Ar trebui să nu fie, doar e o plajă exclusivistă.
Sunt şezlonguri şi umbreluţe? Şi cât costă?
Multe, multe … şi albastre. Aici am întâlnit cel mai scump tarif de închiriere – 7şezlongul. Nu am îndrăznit să întreb şi de umbreluţă, cred că făceam gaură în buget!
Facilităţi (sau lipsa lor):
Sunt baruri şi terase pe plajă…. Nu ştiu însă cât de scumpe. Dacă vreţi să mâncaţi/beţi ceva aici, vă recomand să vă revizuiţi bugetul de vacanţă.
Mai multe …. Nu ştiu 🙁
Umbră este?
Siiiigur e umbră de la umbrele. În fotografii se poate ghici o mini pădure în spatele plajei, deci există şanse de umbră pe la prânz.
Dar vânzători ambulanţi?
E plajă de fiţe, dom’le! Cu ce te poate momi – gogoşi umplute cu icre negre sau ochelari de soare cu cameră foto, ce dă check-in şi postează poza automat pe toate conturile tale? Neaaah, nu cred!
Pssst! Dar ceva …adrenalină? Scuba, ski jet-uri, altceva?
Nici nu ai nevoie! O să te ia cu fiori pe şira spinării când vezi cât de repede zboară banii din portofel ! Adrenalină pură!
Şiiiii …. Cam atât! Astea sunt toate plajele pe care eu şi prietenii mei le-am vizitat (sau nu) în acest frumos sejur. Sunt însă mult mai multe plaje pe insula Thassos, aşa ca nu vă limitaţi doar la cele descrise aici. Un mic search pe amicul Google şi puteţi găsi şi alte destinaţii de bălăceală sau lenevit la soare. Iată câteva găsite de mine:
       Rosogremos– plajă situată la 2 km de oraşul Potos. Are nisip fin şi alb. Sunt copaci prin apropiere;
       Psili Amosplajă situată la 4 km de Potos, lângă oraşul  Astris. Plaja are nisip fin şi facilităţi pentru sporturile de apă;
       Astrisplajă situată la 5 km de Potos. Fundul mării devine abrupt pe măsură ce se înainteaza în mare. Aici se formează valuri mari, ideale pentru iubitorii de sporturi nautice şi jetski-uri;
       Kalamio plaja micuţă, formată din pietriş cu marmură fină, cu fundul mării stâncos;
       Arsanas plajă aflată lângă plaja Livadi;
       Thimonia o plajă frumoasă, mică şi curată, lângă satul cu acelaşi nume. Am trecut de câteva ori pe lângă ea, la diferite momente ale zilei, şi părea mereu liberă – poate deoarece nu ştie multă lume de ea (?);
       Limenariaatrage prin promisiuni de linişte şi relaxare;
       Trypitiplajă situată lângă oraşul Limenaria, pe coasta de sud-vest a insulei. Este o plajă destul de faimoasă, care arată fantastic în vederi. Cred că aici se pot practica sporturi de apă;
       Metalliaplajă cu nisip, iar coborârea malului în mare este lină;
       Mariestrei plaje cu apă limpede şi nisip fin, fără pietre;
       Kallirachişi Sotiras două plaje lungi, cu ape puţin adânci, ideale pentru copii;
       Skala Prinos – plajă situată lângă satul Prinos, pe coasta de vest. Plaja este umbrită de pini, iar apa de culoarea smaraldului este puţin adâncă;
        Rachoni plajă situată pe ţărmul vestic al insulei Thassos, cu ape liniştite şi foarte puţin adânci, precum şi nisip fin, fără pietre;
       Nisteriplajă de nisip umbrită de pini, ideală pentru plimbări lungi prin apa puţin adâncă de la mal. Este situată la marginea oraşului Thassos;
       Stelakis această plajă este ideală pentru cuplurile de îndrăgostiţi, datorită locaţiei adăpostite şi peisajului superb.
Şi acum …. Ce mai staţi? La bălăceală, soare şi relaxare cu voi 🙂

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×