Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Escapada in Bulgaria – Basarbovo, Ivanovo, Cherven, Orlova Chuka, Veliko Tarnovo, Hotnitsa


Din când în când, îmi place să iau câte o mică pauză de la turele montane și să îmi petrec weekendurile altfel. Fie că stau acasă și mă relaxez (rar, dar se mai întâmplă și din astea :))))!), fie merg în locuri în care să mă pot plimba la pas … ca să îmi încarc bateriile pentru următoarea tură montană :)) Și de data asta am decis să mă alături trupei lui Vali Gornoavă, ce a organizat o excursie la vecinii bulgari, cu vizitarea unor obiective – cetăți, peșteri, canioane și biserici. Sună bine și relaxant. Să purcedeeem!
 __________________________________________________________
Când: iulie  2017
Unde: Bulgaria
Parteneri de tură: multă, multă lume 🙂
Transport: mașini personale
Cazare: camping Veliko Tarnovo
Highlights: mănăstiri, peșteră răcoroasă in vreme caniculară, baie in piscină, cascadăăă 😀
Ȋn câteva cuvinte: mănăstirea Basarbovo, mănăstirea Ivanovo, Cetatea Cherven, Cetatea Veliko, peștera  Orlova Chuka, canionul Hotnitsa
__________________________________________________________
22 iulie 2017

Am plecat dis, dis de dimineață din București, pentru a prinde cât mai mult din minunata zi ce se contura încă de pe acum și să scăpam cât mai repede de canicula din oraș. Se anunță temperaturi extrem de ridicate în oraș și sperăm din tot sufletul să le lăsăm aici 🙂

Prima oprire după trecerea la vecinii bulgari a fost într-un loc cunoscut mie – mănăstirea Basarbovo (aflată la 10 km de orașul Ruse, pe valea râului Lom). Am mai fost aici acum doi ani de zile, tot într-o escapadă scurtă văratică. De data asta însă am văzut-o cu alți ochi – am fost mult mai atentă la treptele săpate în piatră, la altar, la scupturile de pe pereți.E același loc, dar parcă are un alt aer. Ceva s-a schimbat – și s-a schimbat în bine!


A doua oprire a fost la mănăstirea Ivanovo, aflate în parcul natural Rusenski Lom (lângă satul Ivanovo, la aproximativ 16 km de Ruse). Am lăsat mașina în parcare (este ceva amenjnajat) și a fost nevoie să urcăm câteva trepte săpate în piatră până la ea. Când am ajuns sus cotim la dreapta și bum – o mică despicătura în stâncă și un nene ce tăia bilete dădeau de veste ca am ajuns la destinație. Hai!

Plătim taxa și intrăm în mica biserică declarată monument UNESCO. E foarte frumoasă – mai ales dacă stai și îi citești povestea și înțelegi frescele – care sunt cele originale, de la pe 1500! Și s-au conservat așa de bine! Cel mai mult mi-au plăcut cele legate de legenda ce înconjoară acest  loc – un cavaler ce a ajutat un leu, care după ce s-a făcut bine, drept mulțumire, l-a lăsat să îl încalece. Chiar dacă sunt destul de șterse, se înțeleg perfect. Oare ce vopsea au folosit :)))?


De la mânăstire se poate ajunge foarte ușor într-un loc de belvedere asupra întregii văi – de la bifurcația în care am făcut dreapta se merge spre stânga aproximativ 2 minute, pe lângă o balustradă. Și panorama este de-a dreptul extraordinară! Mai ales dacă se stă pe marginea unei stânci ce are cădere în gol câțiva zeci de metri … bine că nu am rău de înălțime :)))


Am plecat și a sosit timpul să vedem prima cetate din cele două programate astăzi – cetatea Cherven (aflată lângă satul cu același nume), ridicată în secolul 6.  Coincidența sau nu, asta e numărul de leva plătit la intrare, înainte de a începe să urcăm scările. Și sunt ceva scări! Traseul nu e greu, însă e atât de cald încât am impresia că mi se lipesc bocancii de stânci și mă scurg înapoi până la bază. Băi, cine a luat canicula din București cu el? Să spună repede :)))

Cetatea în sine e mai mult ruine. Sunt multe ziduri înalte de cel mult 1 m, o veche biserică din care se poți ghici câțiva pereți și un turn aproape întreg. Dacă te plimbi printre ruine poți ghici locuri de case, de biserici,de clădiri. Noi am dat fuga-fuguța la biserică, deoarece era umbrită. Și am tot stat acolo, până ne-am făcut curaj să dăm o fugă și în turn. Bineînțeles, tot la umbră :))))


Porția adevărată de răcoare am luat-o la următorul obiectiv – peștera Orlova Chuka. După o coborâre vertiginoasă pe trepte săpate în stâncă, am schimbat cele 30 și câteva grade din aer pe cele 14 din peșteră. Și e așa de bineeeeeeeee! Ce polar, ce fular, ce mânecă lungă? Lăsați răcoarea să vina la mineeee :)))

Peștera e foarte faină – cu coridoare înguste, săli înalte, stalactite și stalagmite de forme ciudate și pereți frumoși văluriți. Mă uitam în sus și aveam impresia că sunt sub o crustă de prăjitură cu bezea =)))) Ne-am plimbat jumătate de oră, bucurându-ne de frig și umezeală, pierzându-ne prin labirintul de piatră și descoperind noi modalități de a face mersul piticului :))) A fost crunt când am ieșit afară, parcă eram cu toții niște vampiri :)))))

Ultima oprire turistică din această zi a fost la cetatea Trasevets, din Veliko Tarnovo. Vizită de care m-am bucurat, chiar dacă mi-am dat duhul (și vreo câțiva stropi de transpirație) urcând pe scările ce duceau în vârful dealului. Cald, monșer, prea cald, prea ca…nicula!

Două lucruri mi-au plăcut extrem de mult în vizita de la cetate: biserica din vârful dealului, care e foarte atipică – are niște picturi foarte abstracte, cu tentă religioasă, fără icoane, lumânări sau alte lucruri pe care uzual le găsești într-un lasas de cult – și panorama orașului din turn. Ah, și răcoarea de acolo, că bătea un vânticel așa de faaaain 😀


Eh, și gata pe ziua de azi! E timpul să mergem la cazare – o să stăm la cort în camping Veliko Tarnovo, o să punem de o masă câmpenească și o dată cu venirea serii să ne scuturăm de arșiță. Mare ne-a fost surpriza când am văzut că putem face lucrul ăsta și mai devreme – camping-ul are piscină! Piscinăăă! Plină ochi cu apă racoroasă! Asta da primire :))

Acum ce mă fac, că eu nu am costum de baie la mine? Și dorință de baie e invers proporțională cu prezența acestuia :)))) Păi … ce o să fac? O să întru exact așa cum sunt!  Mai am o pereche de pantaloni și un tricou la mine, le pot îmbrăca mâine! Cât despre lenjerie, aia se usucă repede! Deci …. geronimooo! Piscină, here I  come!

A fost cea mai făină baie, ever ever! Ne-am bălăcit, ne-am răcorit, am și înotat un pic, i-am privit pe băieți cum fac tumbe și se întrec în ture de bazin. A fost geniaaaaaaal! Mai vreau, mai vreau, mai vreaaau!


Seara nu am stat foarte mult afară – țânțarii începuseră să dea târcoale și nu știu cum se face, dar toți sunt atrași de mine! Când am intrat în cort eram “bagată în seamă” (ca să nu spun înțepată) de o gașcă întreagă! Mai bine stau aici, la adăpost! Citesc ceva sau mă bag la somn. Sau poate ambele 🙂

23 iulie 2017

Trezire de bună-voie, undeva în jurul orei 8, într-o răcoare plăcută. Am la dispoziție o întreagă dimineață de leneveală și răsfăț. Ceea ce am și făcut – am stat pe sezlog să citesc, am băut un frappe și împreună cu o prietenă ne-am dat în balansoar, sporovăind vrute și nevrute. Ah, viața e frumoasă 😀


Azi aveam de vizitat un singur loc – canionul Hotnitsa. La care am ajuns foarte repede. Am fost întâmpinați de cascada Kaya Bunar – o cădere de apă de o culoare aparte, iar în lacul de la bază ei puteai chiar să faci baie. Ah, unde e un costum de baie când ai nevoie de unul?

Canionul în sine este destul de spectaculos, din prisma traseului. Se pornește de undeva din stânga lacului, urcându-se muntele pieptiș pe niște scări croite parcă pentru un călăreț. Se străbate un coridor îngust săpat în piatră și se ajunge sus, la izvorul cascadei. Și de acolo se șerpuiește pe o serie de scări de lemn și trasee de piatră, unele mai abrupte, unele mai line, urmând cursul apei ce cade în cascade pe tot parcursul traseului. Am ajuns undeva pe la jumătate și am decis să mă întorc -căldura era mult prea mare și exista risc de insolație și arsură, cu toate straturile de cremă pe care le aplicăm din oră în oră. O să vin aici când va fi ceva mai răcoare … la urmă urmei e destul de aproape 🙂


Am încheiat aventura noastră cu o doză maaare de înghețată și o sticlă de jumătate de litru de apă, dat gata în vreo 2 minute. Ceva îmi spune ca o să îl transpir până ajungem în București, dar merge =)))))))  
   
Utile:
Program intrare mănăstirea Ivanovo:
Aprilie – Noiembrie: 09.00 – 18:00, L-D
Decembrie-Martie:  închisă
Preturi vizitare mănăstirea Ivanovo:
4 leva – turisti individuali
3 leva/persoana – grupuri mai mari de 5 persoane
1 leva – studenți, pensionari, școlari
Program intrare cetatea Cherven:
Martie – Noiembrie,: 09:00 – 18:00, L-D 

Decembrie – Februarie: închisă

Preturi vizitare cetatea Cherven:
4 leva – turisti individuali
1 leva – studenți, pensionari, școlari
4 leva-  preț tur ghidat

Program vizitare pestera Orlova Chuka:

Aprilie – Octombrie – 10:00 – 17:00, L-V
Noiembrie – Martie: închisă
Se poate intra la interval orar, în grupuri de maxim 15 vizitatori.
Preturi vizitare pestera Orlova Chuka:
6 leva – turiști individuali
5 leva/persoana – grup de minim 5 persoane
2 leva = studenți, pensionari, școlari, persoane cu dizabilități
0.5 leva- copii până în 7 ani.
Program vizitare cetatea Tsarevets:
Noiembrie – Martie: 09:00 – 17:00, L-D
Aprilie – Octombrie: 08:00 – 19:00, L-D
Preturi vizitate cetatea Tsarevets:
6 leva – adulți
2 leva – studenți
6 leva – familie cu maxim 3 copii
2 leva – urcat în turn (se plătește pe loc)
10 leva – ghid în limba bulgară
30 leva  ghid în limbă straină
Obiectivele pe Google Maps:


Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×