Social media

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Intalnirea Drumetii Montane in Parang – Vf Parangul Mic si Piatra


Anul acesta întâlnirea grupului Drumeții Montane s-a mutat de la un munte … la alt munte! Am schimbat înălțimile Făgărașului pe culmile domoale ale munților Parâng. O să fie o super reuniune, cu oameni ce vin din toate colțurile țării pentru a se întâlni cu alți pasionați de munţomăneală. O să fie cu traseu, cu cântec, cu prăjituri, cu noi cunoștințe și un foc de tabără cel puțin la fel de frumos ca cel de anul trecut. Abia așteeeeeeeeept!
___________________________________________________________
Când: 04-06 august 2017
Durată: 3 zile 
Parteneri de tură:  mulți oameni frumoși din toate colțurile ţării 🙂 
Traseu: Cabana IEFS – Vf Parângul Mare (2.074 m) – Vf Piatra (2.080 m) – la răscruce – Cabana IEFS (nemarcat + bandă roșie)
Model traseu:circular
Punct plecare: Cabana IEFS
Punct sosire: Cabana IEFS 
Dificultate traseu: simplu
Durată totală traseu: 3h 30 min, cu multe pauze 
Lungime traseu:  6.2 km 
Altitudine minimă/maximă: 1.700 m (cabana IEFS)/ 2.080 m(Vf Piatra) 
Urcare/coborâre:  +489 m/ -595 m  
Stare marcaj: bună, atât ca poziționare, vizibilitate și frecventă 
Surse de apă:  cabana IEFS … și cam atât.
  _____________________________________________________________
Plecarea dis-de-dimineață, din București. Avem drum lung înaintea noastră și am vrea să ajungem în timp util la cazare, pentru a mai face o mică plimbare înainte de a merge la somn. Așa că ora 05 dimineața ne-a prins pe unii șofând, iar pe alții… moțăind pe bancheta din spate :))))

Câteva ore după aceea și câtva km parcurși pe drum forestier, am ajuns la cel de-al doilea telescaun din Parâng. Mașina nu putea să urce până sus, așa ca am fost nevoiți să cărăm bagajele pe cablu. A fost fun, înghesuită între un rucsac și chitară =))

Am fost printre primii care am sosit, așa că avem timp berechet! Mi-am luat cameră în primire, am fost la un restaurant local să mănânc ceva bunătăți, am băut o cafea și m-am relaxat la soare. Aaaah, ce bine e să ajungi mai devreme 🙂

Pe la un 16 am zis să plecăm un pic în plimbare – vremea era superbă și chiar simțeam nevoia de un pic de mișcare, după toată leneveala. Așa că mi-am pus rucsacul în spate și m-am alăturat grupului care  mergea până în Parângul Mic. Traseul e simplu, e scurt, e ușor … e perfect pentru o după-amiază relaxantă 🙂 

Urcușul de la Caban IEFS până la antenă este susținut, că un fel de Panta Prostului. Știam de ea de tura trecută, de acum aproape 2 ani de zile (aici mi-am sărbătorit ziua de naștere :D!), dar parcă nu era așa de lungă! Oh well, în euforia aniversării cred că s-au scurtat și pantele … sau amintirile mele despre ele ;))))


Ajungem în doi timpi și trei mișcări la bifurcația cu panoul indicator, de unde mâine vom plecă spre Vf Cârja și Parângul Mare. Cârja se vede în zare, foarte impunător și maiestuos. O să fie o adevărată plăcere să ajung acolo mâine! Până atunci însă .. hai în sus, ca mai e puțin până la destinația noastră de astăzi! Ne-am pus din nou în plimbare, mergând liniștiți și relaxați, glumind, râzând, depănând amintiri. Eu sunt cea mai tânără din grup, așa că am avut ocazia să aud destule povești frumoase 🙂

Parângul Mic s-a schimbat de ultima dată când am ajuns aici. Trapezul imens de metal este încă acolo, a apărut însă o masă cu două băncuțe. Să ai unde te odihni, după traseul obositor :)))) Panorama a rămas însă aceeași – o plendoare de masiv întins pe toată trei ferturi din zare și vedere directă asupra Văii Jiului. 


Am stat la măsuță, am mâncat ceva bun, am făcut multe, multe poze … și ne-am pus în mișcare. Am mers în continuare pe creastă, până în Vârful Piatra (2.080m) – nu e marcat în nici un fel, vezi doar că ești situat undeva mai sus decât împrejurul tău și bam! Gata, ești în vârf! Și de acolo am coborât ușor, admirând florile și îndopându-ne cu afine. Muntele avea grijă să ni le scoată în cale, erau peste tot :))) Și noi la fel, peste tot … mov! Degete, buze, limbă, ne integrăm bine în peisaj :)))


Traseul dus de astăzi ne-a purtat până la o intersecție de drumuri, exact unde iese curba de nivel ce pleacă de la indicatorul mare (cel pe lângă am trecut azi, în urcare). De aici, mâine vom continua drumul către Parângul Mare. Astăzi, însă, cotim ușor dreaptă și ne întoarcem la cabană, pe curbă de nivel. Să ne mai păstrăm energie și pentru mâine :)))

Drumul a avut două surprize extrem de plăcute. Una, că era pliiin ochi cu mure, pe care le-am devorat pe îndelete (și așa nu ne grăbim!) Și a doua – am întâlnit herghelia de cai liberi ai momârlanilor. Era exact în potecă, așa că trebuia să trecem pe lângă ea. Eu, cum sunt mai prietenoasă, m-am apropiat de unul din căluți și l-am mângâiat ușor pe bot. El a vrut să mă mănânce, eu îi mângâiam botul, el încerca să mă molfăie. Ne înțelegem de minune :)))!

Sunt superbi caii ăștia .. și extrem de mari! Nu cred că am mai văzut cai așa de înalți! Nu par  agresivi, atâta vreme cât le respecți teritoriul și nu faci gesturi bruște. Când am trecut pe lângă o iapă cu mânz, a avut un mascul o ieșire, gonind un pic spre noi, să ne facă să părăsim locația. Am înțeles mesajul și i-am dat ușurel la vale. Uite că ne putem înțelege, chiar dacă nu vorbim aceeași limbă 🙂

Când am ajuns noi jos, sosiseră majoritatea invitațiilor. L-am îmbrățișat tare-tare pe Moţu, unul din intiaţorii grupului, mi-am revăzut prieteni vechi și am făcut unii noi. Uite de asta îmi plac reuniunile 🙂 Și am ajuns exact la timp pentru a prinde apusul de soare … care a fost fantastic! O amestecătură uniformă de albastru, roșu, galben și portocaliu, un soare rotund și o lipsă totală de nori. Bestial:D!


Seara a fost extrem de liniștită și calmă. Ne-am strâns cu toții în fața cabanei, unde am primit invitația oficială la eveniment (foarte frumos făcută, cu o fundiță de tricolor), am mâncat prăjituri și am făcut planul pentru mâine. O parte vor să meargă pe Parângul Mare, o parte până la lacul Mija, iar restul vor doar să stea pe lângă cabană să se relaxeze. Mâine o să fie marea petrecere, cu foc de tabără, cântare și socializare. Și alte surprize, după spusele organizatorilor. O să fie suuuper!
              
Până atunci însă … hai la somn. Vreau să fiu odihnita, mâine avem, traseu lung și o vreme caniculară, ce sper să nu scoată toată transpirația și insolația din noi. Ne vedem mâine … la saună pe creastă =)))

Detalii tehnice:
Traseul pe harta montană:Traseul pe Google Earth:Elevaţia traseului:

Răspuns

Notă comentariu

Despre mine

Bună 🙂 Numele meu este Cătălina, insă toată lumea îmi spune Cati. Sunt pasionată de munte, călătorii, chitară, culori, handmade şi fotografie. Am început acest blog în 2013, din dorinţa de a ajuta oamenii să îşi descopere propria pasiune pentru călătorii şi a oferi informaţii celor ce doresc să facă trasee montane.
Ȋţi urez bun venit în cercul meu de poveşti! Şi mulţumesc pentru vizită 🙂

Sustine Chitara Calatoare

Sustine Chitara Calatoare.ro

Dacă poveştile mele te-au ajutat (în orice fel), poţi susţine blogul printr-o mică donaţie. Cam cât o cafea de mică. Mulţumesc mult 🙂 !

Social

Arhive

×